Ajuta-l pe copil sa invete usor

Din 15 septembrie trezitul dimineata devreme, orele petrecute la scoala si temele pentru acasa au transformat cu totul programul copilului tau. Acomodarea cu scoa­­la, cu programul si materia incarcata ating punctul critic la jumatatea primului semestru.

In clasele primare, copilul obo­­seste repede, nu se concentreaza, iar motivatia pentru invatat scade. Preadolescentii si adolescentii depind tot mai mult de grupul de prieteni, iar interesul lor este sa fie acceptati de acesta. Pentru ei, scoala trece in plan secund.

In scoala primara
PROGRAMUL ZILNIC
Daca in primele saptamani cerintele de la scoala sunt putine, odata ce incep testele si lucrarile de control, iar materia devine tot mai grea, apar si problemele. In tot acest timp copilul trebuie sa fie atent in clasa, sa invete, sa aiba prieteni, dar sa desfasoare si activitati extrascolare (dans, muzica, desen sau sport) si sa ii ramana timp de calculator si televizor. Ajuta-l sa aiba un program bine stabilit si echilibrat, care sa includa atat scoala, cat si activitatile recreative, sportul si intalnirile cu prietenii.

Ai in vedere ca spre sfarsitul zilei sa se ocupe de activitati care ii solicita mai putin capacitatea de concentrare si efortul fizic.

Cu doua ore inainte de culcare, copilul trebuie sa se pregateasca pentru somn. Construiti impreuna un plan cu programul lui zilnic, care sa cuprinda toate activitatile. Il va ajuta sa se organizeze mai bine. Daca reuseste sa respecte programul, recompenseaza-l la sfarsitul saptamanii.

ATENTIA
In primii ani de scoala, mentinerea atentiei copiilor este o ade­va­rata provocare pentru invatator. Copilul este in crestere si, pentru ca are de invatat tot mai multe lucruri, nu isi poate mentine atentia la scoala. Aju­­ta-l sa-si cultive aceasta calitate prin jocuri de intrecere de genul: cine observa cele mai multe culori in camera, cine descopera cele mai multe greseli intr-un text, cine raspunde corect la cele mai multe intrebari pe un fond muzical.

Poti apela si la programe educationale pe calculator, care il ajuta sa invete prin joc, facand asocieri intre obiecte si notiunile matematice. Spre exemplu, in portalul de concursuri educationale www.carepecare.ro copiii invata sa asocieze imagini cu notiunile din matematica.

Ei trebuie sa formeze numerele naturale cu ajutorul ratustelor sau sa invete ecua­tiile ajutand o girafa sa nu depaseasca cantitatea de zahar recomandata.

RABDAREA
In clasa I si a II-a, copiii isi pierd repede rabdarea si nu reusesc sa stea in banca o ora intreaga. Ajuta-ti copilul sa exerseze acasa jucand „statuile“ – un joc in care cel care sta nemiscat sau tacut o anumita perioada de timp, castiga. Nu uita de sport! Il va ajuta sa isi consume energia si sa creasca sanatos.

CAPACITATEA DE CONCENTRARE poate fi, de asemenea, exersata. Spre exemplu, atunci cand iti povesteste ce a facut la scoala sau ce a vazut in timpul unei plimbari prin parc, roaga-l sa-ti mai spuna o data, de data aceasta de la sfarsit la inceput. Sau il poti pune sa numere de la 20 la 0. Jocurile de memorie si cele de tip puzzle il vor ajuta, de asemenea, sa se concentreze. Poti imbina aceste tipuri de jocuri cu invatarea.

De exemplu, cu puzzle-ul din „Geografia Romaniei“ de la Intuitext copilul va invata regiunile si judetele tarii, exersandu-si totodata capacitatea de concentrare. Lectura este buna pentru dezvoltarea imaginatiei si con­cen­tra­­rii. Roaga-l sa-ti povesteasca ce a citit si incu­ra­jeaza-l sa intrebe atunci cand nu intelege ceva.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Copii