Ai tendința de a ridica tonul în discuțiile cu cei din jur? Uite cum poți scăpa de acest obicei deranjant

Ni se întâmplă de foarte multe ori să avem tendința de a ridica tonul în discuțiile cu cei din jur și asta pentru a ne impune punctul de vedere și a ne face ascultați. Acest obicei este deranjant pentru ceilalți, iar psihologii sunt de părere că persoanele care țipă atunci când se exprimă verbal nu fac altceva decât să își împiedice evoluția.

Ideea de a țipa apare în mintea oamenilor încă din copilărie. Psihologul Alexandru Pleşea explică modul în care copilul vede acest comportament la cei care îl înconjoară și astfel înțelege că doar ridicând tonul îi poate domina pe cei din jur și poate rezolva situațiile dificile. Omul care ridică tonul își propune să îi reducă la tăcere pe ceilalți, iar în momentul în care obține acest lucru apare și satisfacția că a reușit să se facă ascultat.

„A țipa sau a urla este o neatenție la propriul sine, este o manifestare aruncată în jur din dorință de control. Tăcerea este adevăratul scop pentru cel care strigă, liniștea completează momentul și duce sau vine din înțelegere și auto-observare. Exprimarea strigătului, când nu ești în pădure, pe lângă faptul că produce zgomote perturbante, furnizează anumite vibrații pe care cei mai emoționali le absorb instantaneu. A scăpa de ţipăt este în primul rând o dorință de dezvățare a acestui mecanism. A învăța să-ți asculți vocea, a fost o virtute pentru preoți în biserică, pentru yoghini în ashram și pentru călugări în peșterile sau mănăstirile de meditație”, explică psihologul Alexandru Pleşea.

Ce poți face pentru a nu mai ridica tonul în discuțiile cu cei din jur?

Primul sfat al psihologului Alexandru Pleșea este ascultarea propriei voci, acesta fiind de părere că doar cei care stăpânesc acest lucru pot scăpa de obiceiul de a țipa. În plus, există un exercițiu simplu care le-ar putea fi de folos celor care au această problemă. Aceste persoane ar trebui ca în fiecare săptămână să stabilească un interval de 2 ore în care să tacă. În acest timp, cel care face acest exercițiu va putea să își descopere vocea și să o controleze atunci când poartă o discuție.

Persoanele care nu ridică tonul au capacitatea de a menține un echilibru al vocii chiar și atunci când situația este una tensionată, nu se grăbeasc atunci când vorbesc, nu jignesc, folosesc adesea cuvinte pozitive și își adaptează calitatea vocii în funcție de context.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Alimentele care ard grăsimile și stimulează funcționarea metabolismului. Te ajută să slăbești rapid!

Optimiştii trăiesc mai mult. Ştii care sunt secretele lor?

Sportul care îți prelungește viața cu 10 ani. Ce trebuie să faci dacă îți dorești să trăiești mai mult?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse