Glaucom – Tipuri de glaucom. Cauze. Factori de risc. Tratament. Ce spune dr. Monica Pop

“Glaucom” este termenul ce descrie un grup de boli caracterizate prin distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic.
Afectarea acestui nerv (care este responsabil de transmiterea informatiilor de la ochi, la creier) cauzeaza restrangerea treptata a campului vizual, putand duce, in final, la orbire.
Tipuri de glaucom
Cea mai frecventa forma a acestei boli este glaucomul primar cu unghi deschis (se intalneste in cca 90% din cazuri), dar exista si glaucomul primar cu unghi inchis si glaucomul congenital. Uneori se pot manifesta diverse forme de glaucom secundar – acestea sunt declansate in urma altor afectiuni, traumatisme locale sau apar ca efect advers la anumite tratamente
Cauze
Medicii si cercetatorii nu stiu cu certitudine care este cauza aparitiei glaucomului. Boala se asociaza, de cele mai multe ori, cu o presiune crescuta in ochi, sursa acesteia fiind un fluid numit umoare apoasa.
Umoarea apoasa este un lichid transparent, produs in permanenta in interiorul ochiului, al carui scop este de a curata si a hrani tesuturile.
In cazul unui ochi sanatos, acest lichid este produs si eliminat din ochi in proportii aproape egale.
In acest fel se mentine o presiune constanta in interiorul ochiului, numita presiune intraoculara (PIO). PIO este considerata normala atunci cand valoarea ei se situeaza intre 10 si 21 mm Hg. La pacientii cu presiune intraoculara crescuta (peste 21 mm Hg), ochiul continua sa produca umoare apoasa, dar este incapabil sa o elimine printr-un debit normal.
In timp, aceasta presiune intraoculara crescuta poate deteriora nervul optic, ceea ce duce la pierderea treptata a vederii.
Factori de risc
Medicii oftalmologi au ajuns la concluzia ca anumite persoane au sanse sporite de a face glaucom.
Au varste peste 45 de ani.
Au rude de sange cu glaucom.
Sufera de diabet zaharat.
Sufera de hipertensiune intraoculara.
Sufera de hipotensiune intraoculara.
Sufera de miopie severa.
Au dureri de cap de tip migrenos.
Totusi, principalul factor de risc pentru glaucom il reprezinta presiunea intraoculara crescuta.

Stabilirea diagnosticului
Diagnosticul de glaucom se poate da relativ simplu si nu implica investigatii neplacute pentru pacient. Singura dificultate este faptul ca glaucomul nu are simptome specifice pana in momentul in care vederea este mult afectata. Astfel, marea majoritate a pacientilor sunt diagnosticati in faze avansate ale bolii. In mod caracteristic, in glaucom se produce o ingustarea a campului vizual dinspre periferie inspre centru.
Pentru a stabili diagnosticul, medicul oftalmolog apeleaza la patru teste simple:
1.Masurarea presiunii intraoculare
2.Examinarea nervului optic
3.Examinarea unghiului de drenaj. Acest element este foarte important pentru stabilirea tipului de glaucom, deoarece modalitatile terapeutice pot fi diferite de la un caz la altul.
4.Examinarea campului vizual.
Este investigatia care stabileste in ce masura e afectata capacitatea pacientului de a vedea.
Se poate vindeca glaucomul?
Glaucomul este o boala progresiva, care dureaza toata viata, dar nu se cunoaste nici un tratament care sa-l vindece. Orice pierdere de vedere care s-a produs inainte de diagnosticarea glaucomului este ireversibila.
Vestea buna este ca majoritatea medicamentelor pentru glaucom sunt eficiente in reducerea presiunii intraoculare, tinand astfel sub control glaucomul. Dupa diagnosticare, este foarte important ca pacientii sa mearga periodic la control.
Astfel, medicul oftalmolog poate sa supravegheze presiunea intraoculara, deoarece glaucomul se poate agrava fara ca pacientul sa-si dea seama.
De asemenea, este important ca tratamentul prescris sa fie urmat constant.
Tratament
Nu exista medicamente capabile sa vindece glaucomul, in sensul ca pacientului afectat de aceasta boala nu ii poate fi redata vederea.
Toate medicamentele folosite pana in prezent reusesc sa stopeze sau sa intarzie agravarea bolii, prevenind astfel aparitia orbirii. Mai exact, actiunea lor duce la scaderea presiunii intraoculare, indiferent de forma de glaucom – cu presiune intraoculara crescuta sau nu.
De aceea, este esentiala diagnosticarea din timp a bolii! Cele mai multe medicamente pentru glaucom se prezinta sub forma unor picaturi de ochi. Daca picaturile de ochi nu pot reduce suficient presiunea intraoculara, se recurge la alte variante terapeutice disponibile. Acestea includ tratamentul laser sau chiar tratamentul chirurgical.

Dr. Monica Pop – Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti
Material realizat in cadrul Campaniei de Informare Nationala pentru Diagnosticarea Precoce a Glaucomului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate