Chiar dacă nu au venit marile călduri, în marile magazine, în hale și spații largi se folosește aerul condiționat. Nu neapărat pentru a scădea temperatura cât pentru a ventila aerul. Aerul condiționat răspândește coronavirusul? Iată ce trebuie să știi!
Ne confruntăm cu schimbări uriașe în modul în care ne desfășurăm viața. Iar distantarea sociala probabil va continua până vom avea un vaccin sau un tratament contra virusului. Iar asta ar putea dura încă un an. Când, în cele din urmă, ne vom întoarce la locurile noastre de muncă, cand vom circula cu autobuzul, metroul, trenul sau avionul sau vom putea merge in restaurante și baruri, ar trebui să fim atenți la aerul condiționat folosit în aceste medii?
Deschiderea ferestrelor și ușilor ajută la menținerea aerului proaspăt care circulă în spațiile închise, motiv pentru care suntem încurajati să facem asta des acasa. Cu toate acestea, multe birouri, magazine și restaurante (ca să nu mai vorbim de transportul public) se bazează pe aerul condiționat pentru a circula aerul și a regla temperatura. Sistemele de climatizare pot răspândi coronavirusul? Organizația Mondială a Sănătății sugerează că nu există suficiente dovezi pentru sa demonstreze că virusul este transportat în aer. Într-o analiză a 75.465 de cazuri COVID-19 din China, transmiterea aeriană nu a fost raportată. Paul Hunter, expert în boli infecțioase și profesor în medicină la Universitatea din Anglia de Est, a declarat pentru Huffington Post: „Deși picăturile trebuie să se deplaseze prin aer pentru a infecta pe cineva, ele nu au tendința de a fi transportate în aer. Deși este posibil ca COVID-19 să fie transportat în anumite circumstanțe, probabil că nu se întâmplă foarte des', a subliniat el.
Și totuși, capacitatea aparatelor de aer condiționat de a răspândi virusul a împărțit cercetătorii în două tabere. Pe de o parte, unii susțin că acest lucru este posibil, având ca argument situația de pe nava de croazieră Princess, infectarea celor 700 de persoane fiind pusă pe seama aparatelor de aer condiționat. Fără dovezi care să susțină teoria, e adevărat. De cealaltă parte, profesorul Qingyan Chen, expert în inginerie mecanică la Universitatea Purdue, Indiana, consideră că aerul condiționat ar putea răspândi COVID-19, deoarece aparatele nu sunt proiectate pentru a filtra particule atât de mici precum coronavirusul. Așa că întrebarea rămâne deocamdată fără un răspuns cert.
foto: 123rf
Citeste și:
O tânără a căzut în prăpastie în timp ce-și făcea un selfie