EXCLUSIV Adevărul despre homeopatie, una dintre cele mai controversate terapii alternative
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/09/adevărul-despre-homeopatie2.png)
Homeopatia, una dintre cele mai controversate terapii alternative, include la rândul său miracole ale vindecării cunoscute de ani buni. Unii îi ştiu reputația şi o ignoră, alţii nu cred în forţa ei terapeutică sau nu îi acordă importanţă. Dar sunt mulţi și cei cărora homeopatia le-a readus speranţa şi le-a schimbat viaţa. Descoperă, în cele ce urmează, adevărul despre homeopatie, în opinia medicului Lawrence Chukwudi Nwabudike.
Cum se poate ca niște remedii cât un vârf de ac să aibă capacitatea de a activa forţe neştiute ale organismului pentru a lupta împotriva îmbătrânirii, a bolilor, a durerilor? Sunt întrebări la care, văzând rezultatele terapiei homeopate, te simţi îndemnat să cauţi răspunsuri exacte. Un medic nigerian, stabilit de 20 de ani în România, specializat în homeopatie, fitoterapie și acupunctură, caută aceste răspunsuri într-un concept unde se întrepătrund medicina alopată şi cea complementară.
Doctorul Lawrence Chukwudi Nwabudike este un medic terapeut recunoscut şi apreciat, însă ceva mai „deosebit'. Despre el vorbeşte puţin şi destul de timid şi constaţi uşor că nu-i poţi ghici vârsta. Te priveşte tot timpul direct în ochi, îndrăzneţ şi cercetător şi are o siguranţă a explicaţiilor care te-ar uimi dacă n-ai şti că ascunde în spate aproape 30 de ani de experienţă profesională.
Este medic primar dermatolog, la Institutul de diabetologie „Nicolae Paulescu' și are supraspecializări în homeopatie și acupunctură, iar de mai bine de două decenii activează cu succes în medicina românească. Născut în Nigeria, a urmat Facultatea de Medicină din Lagos, apoi a obținut o bursă post-universitară în România și a decis să rămână aici, unde a terminat și doctoratul.
Moștenitor al unei vechi tradiții de medicină naturistă, prin bunica sa, doctorul Lawrence s-a dedicat încă din facultate studierii metodelor medicinei holistice, căutând dincolo de studii, doctorate şi diplome, soluții prin homepatie, acolo unde metodele convenționale nu au putut da rezultate.
Prin ce se deosebește homeopatia de medicina alopată?
Aș spune că acum se vorbește mai mult de medicina convențională și de cea complementară (homeopatie, acupunctură, ayurveda etc.) și mai puțin se folosește termenul „alopatie'. Medicina convențională privește organismul uman din punct de vedere fizic. Până și sentimentele se explică fizic, ca reacții chimice în creier.
Homeopatia, care este un sistem de medicină complementară, încearcă să privească omul că o ființă spirituală, care, atunci când se dezechilibrează, poate să-și manifeste dezechilibrul și în plan fizic, în corp. Homeopatia merge astfel la sursa bolii și, de acolo, la vindecare, punând răspunderea pentru sănătatea omului acolo unde trebuie: chiar la el însuși.
Prin prisma medicinei convenționale, omul poate să blameze genetica, mediul, dezechilibrele chimice din corp și câte altele, pentru problemele sale de sănătate, dar nu pe el însuși. O cale care duce sigur la eșec.
Și cum „împăcați' dv. medicina convențională cu homeopatia?
Consider că cel mai important lucru este să contribui la înlăturarea suferinței celor care apelează la ajutorul meu, în calitate de medic. Nu ar fi corect să le „impun' punctul meu de vedere pacienților, ci încerc doar să le ofer toată străduința mea. Așadar, dacă cineva dorește un tratament convențional, îi ofer acest lucru, în măsura în care pot, sperând, totodată, că va alege, mai devreme sau mai tărziu, și o cale complementară, mai sănătoasă.
În afară de acest lucru, sunt multe momente în care medicina convențională este clar calea de ales, fie datorită vitezei de rezolvare, fie datorită țintirii mai sigure în situația respectivă, permițând ca pacientul să fie scos repede din pericol, apoi să poată fi tratat liniștit printr-o metodă complementară.
În fine, trebuie recunoscut faptul că unele lucruri nu pot fi tratate decât prin medicina convențională. Chirurgia este medicină convențională și nu poate fi înlocuită de medicină complementară, în unele situații.
De ce se vorbeşte de homeopatie unicistă, pluralistă, complexistă, hahnemanniană? Există mai multe homeopatii?
V-aș putea răspunde prin zicala: „O mie de călugări, o mie de credințe'. Înțelegerea homeopatiei și modul de arbordare a principiilor ei diferă adesea printre homeopați. Chiar printre cei care au aceeași abordare.
Aceasta ține de caracterul fiecăruia, care își lasă amprenta asupra felului său de a privi homeopatia. Important este să respecte strict principiile homeopate, fără a le manipula pentru propriile scopuri, pentru ca pacientul și binele lui să fie mereu pe primul plan.
Ați dat vreodată greș cu remediile homeopatice?
Desigur! Chiar de mai multe ori. Nu cred că există medicul cu experiență care nu a dat greș în cariera sa. Evoluția, deci maturizarea, înseamnă posibilitatea de a da greș, așa cum un copil cade multe ori, înainte de a învăța să meargă bine și independent. Cel mai important pentru orice medic este să-i fie clar faptul că nu poate vreodată să vindece pe cineva.
Medicul nu este decât unul care trebuie să aibă grijă de cunoașterea despre vindecare, fără a îi distorsiona valorile și să o pună la dispoziția celor care într-adevăr au nevoie, dar atât. Boala este o consecință a unei direcții luate greșit de către bolnav, iar însănătoșirea adevărată presupune o schimbare de direcție din partea sa. Vindecarea numai bolnavul o poate realiza.
În ce diagnostice ați avut succes cu tratamentele homeopatice?
În primul rând, în cele dermatologice – psoriazis, acnee, rozacee, eczemă, urticarie, melasmă, dermatită seboreică, unele tipuri de cancere cutanate, unele infecții cutanate, lichen plan, dermatită atopică, alopecie, dermatită herpetiformă, sindromul Sjorgren, sindromul Raynaud, printre altele.
Dar și nedermatologice: tulburări articulare, tulburări neurologice, astm, hipertensiune, boli tiroidiene, probleme imunitare la copii (răceli dese etc.), colon iritabil, boală celiacă, apoi migrene, nevralgii ori tulburări menstruale.
Sunt deci și boli grave care pot fi tratate homeopatic sau doar simple afecțiuni?
Există, din experiența mea, cancere și alte boli grave, inclusiv cele autoimune, care pot fi tratate cu succes, homeopatic. Este nevoie aici de o abordare mai detaliată și profundă a medicului și de efort semnificativ din partea pacientului. Adesea este nevoie de răbdare – chiar de ani întregi – pentru a ajunge la căpatul tunelului, ceea ce ar putea să nu le convină celor care își doresc soluții rapide.
Există o limită de vârstă pentru cei ce apelează la remediile homeopate?
Aceasta este o altă frumusețe a homeopatiei, anume faptul că oricine, indiferent de vârsta sa, poate apela la această terapie.
Ce trebuie să știe cel care apelează pentru prima dată la astfel de remedii?
Să aibă răbdare. Să știe că tratamentul său nu va semăna cu ceea ce a experimentat până acum și să știe că succesul terapiei depinde în foarte mare măsură de el, ca pacient.
Trataţi şi copii? Există și homeopatie pediatrică?
Tratez și copii. Ei chiar răspund mult mai bine decât adulții, probabil pentru că la ei blocajele din interior – prezente la adulți – nu sunt atât de bine dezvoltate.
Cât contează alimentația în terapia homeopată, în vindecare?
Mai mult decât am bănui. Prin alimentație nu ne limităm doar la elementele general cunoscute: vitamine, oligoelemente, proteine, grăsimi, hidrați. Există și elemente cum ar fi culoarea alimentului, gustul și mirosul său, care fac parte din hrană și pot contribui la vindecare, căci energiile alimentului contribuie la formarea sângelui subtil și apoi, a sângelui grosier, care pătrund în întregul corp și sunt esențiale pentru starea de sănătate.
În afară de acest lucru, hrana venită prin aerul respirat și calitatea apei joacă un rol foarte important, ca și alimentarea corpului cu energie de către suflet/spirit, care este esențială pentru întreținerea unei vieți sănătoase. Apoi solul din care provin alimentele, sezonul și felul în care este crescută hrana noastră îi conferă o energie care poate fi critică pentru starea de sănătate a oamenilor.
În afară de aceste lucruri, modul de pregătire a hranei este foarte important. Unele tehnologii au posibilitatea de a modifica energia din aliment, producând un deficit de elemente nutriționale importante. Totodată, s-a constatat că o ultraprelucrare a alimentelor poate să le facă dăunătoare pentru organism. Printre altele, aceste alimente supraprocesate pot provoca reacții inflamatorii în diferite părți ale organismului.
Ați avut pacienți care nu credeau în homeopatie și apoi și-au schimbat părerea?
Da. Mulți. Însă eu consider că atunci când deții adevărul, nu trebuie să ceri ca alții să te creadă sau să te accepte. Pacienții sunt atrași de medicul care li se potrivește și viceversa. Un medic foarte capabil poate să aibă pacienți care nu cred. El nu trebuie să-și facă probleme.
Dorința de a împărtăși binele cu semenii tăi va fi magnetul care îi va atrage către tine pe cei care au nevoie de ajutorul tău. Astfel că, pacienții cu îndoieli vor fi împărțiți în două: cei care sunt deschiși către nou și pot fi ajutați de homeopatie și cei care nu sunt și care, prin urmare, vor respinge în continuare homeopatia.
Care a fost momentul în care homeopatia v-a ajutat cel mai mult?
Există multe momente. Probabil, tot timpul a fost de ajutor. Am întâlnit multe situații în care ziceam că nu ar merge homeopatia, dar neavând alternativă, am încercat.
Succesul mi-a întărit convingerea în legătură cu forța vindecătoare vastă a homeopatiei și a medicinei complementare în general. Cred că în acest lucru stă cel mai mare dar pe care l-am primit de la homeopatie: tăria necesară de a fi de ajutor în situații dificile.
Cum se face că un medic din Africa practică medicina alopată în România și cunoaște și medicina populară?
Așa este viața. Așa m-a dus ea. Am dorit mereu să contribui la o lume mai bună. Să fac lucrurile mai bine. Se pare că România a devenit locul pentru acest lucru, în momentul de față. Consider că tot ceea ce trăiesc nu este decât o lecție de viață, care mă ajută să cresc în interiorul meu. Prin această creștere interioară, voi putea fi tot mai capabil să fiu un slujitor bun, oriunde mă voi află în această viață.
Pentru acest lucru, le mulțumesc mai întâi pacienților mei, care mi-au împărtășit experiența lor, din care am învățat, apoi colegilor mei, care au pus pe hârtie experiența lor, astfel că a fost posibil să citesc și să învăț. În ceea ce privește terapiile cu plante, trebuie să reținem faptul că plantele medicinale sunt un dar pe care ni-l oferă natura.
Trebuie prețuite ca atare. În general, se ia doar atât cât ai nevoie. Plantele conțin, adesea, toate elemente necesare, astfel că, nu este neapărat o idee bună să se caute substanțele active, separându-le de întreg pentru a face un medicament. Combinația lor în plantă este cel mai adeseori cea ideală, care evită și efectele secundare.
Citește și
11 Remedii naturiste pentru gastrită
Remediu pentru constipatie cu miere si aloe vera
Autor: Adrian Cîlțan
Foto: shutterstock, arhiva personală a dr Lawrence Chukwudi