Adevărat sau fals: Idei preconcepute despre scolioză

Usain Bolt, cel mai rapid om din lume, a dezvăluit în urmă cu mai mulți ani că, din cauza scoliozei, are un picior mai scurt decât celălalt. „Da, dreptul este mai scurt', confirma atletul în 2012, și „asta îmi complică puțin sarcina în viraje. Dar, când alerg, nu mă gândesc la nimic. Nu am în cap decât gândul să alerg repede și să câștig', spunea acesta.

O mică proporţie dintre copii şi adulţi suferă de scolioză, o deviaţie a coloanei vertebrale. Atunci când o persoană primeşte acest diagnostic se îngrijorează, însă specialiştii spun că nu este un motiv de panică. Doar 4% dintre copiii şi adulţii cu scolioză suferă de o formă severă a acestei deviaţii a coloanei vertebrale.

În funcţie de gradul de curbură a coloanei, medicii pot stabili cât de gravă este boala. În cazul copiilor, este inutil să daţi vina pe ei, pentru că această maladie nu este provocată de o postură incorectă, spune Emmanuelle Ferrero, chirurg ortoped la Spitalul European Georges-Pompidou din Paris. Ce este adevărat şi fals în legătură cu această deviaţie a coloanei vertebrale?

Afectează mai mult fetele decât băieţii – Adevărat

Scolioza este o deformare tridimensională a coloanei vertebrale, corespunzând unei devieri din faţă, din profil, dar şi unei rotaţii a unor vertebre în raport cu altele. Numărul fetelor afectate de scolioză evolutivă, care necesită tratament, este de opt ori mai mare decât al băieţilor. În lipsa unui tratament, în jurul vârstei de 40 de ani pot apărea chiar dificultăţi respiratorii, în afară de dureri severe, spune Emmanuelle Ferrero. Trebuie să se facă tot posibilul să se evite evoluţia în timpul perioadei de creştere, când tratamentele încă mai pot avea efecte maxime, mai spune medicul.

Ghiozdanele prea grele sunt vinovate – Fals

Este o idee care nu a fost demonstrată ştiinţific niciodată, spune specialistul. Şi faptul că micuţul poartă ghiozdanul pe aceeaşi parte nu înseamnă că acesta se va îmbolnăvi de scolioză. Unii specialişti recomandă, totuşi, evitarea ghiozdanelor pe rotile, pentru că impun o tracțiune asimetrică.

Scolioza apare în perioada pubertăţii – Adevărat

Este o patologie asociată cu adolescenţa, pentru că atunci coloana este în plină creştere. Începând cu perioada pubertăţii, coloana va avea un ritm de creştere mai mare decât restul corpului și își va continua dezvoltarea până la 18 ani, spune Emmanuelle Ferrero, potrivit Le Parisien. În doi ani, poate creşte cu 6–8 centimetri, în timp ce laba piciorului, de exemplu, se opreşte din creştere în jurul vârstei de 13 ani, iar picioarele, spre 15 ani. 

Nu se ştiu cauzele exacte – Adevărat

Specialiştii vorbesc despre mai mulţi factori, de la genetică la o tulburare a sistemului vestibular, responsabil de echilibrul corpului, precum şi la glanda pineală, care secretă melatonina, hormonul implicat în reglarea ritmului circadian. 

Părinţii pot depista uşor scolioza copilului – Adevărat

Scolioza poate fi detectată cu ochiul liber, nefiind nevoie de pregătire medicală prealabilă. Copilul trebuie să se aplece în faţă, cu picioarele drepte, lipite şi mâinile între genunchi. Privit din spate, acesta trebuie să aibă omoplaţii la aceeaşi înălţime. Specialiştii recomandă părinţilor să monitorizeze dezvoltarea coloanei vertebrale a copiilor începând cu vârsta de nouă ani.

Nu toate formele de scolioză sunt evolutive, de aceea copilul trebuie să fie monitorizat de un medic. Purtarea unui corset se impune numai dacă situaţia se agravează, obiectivul dispozitivului medical fiind de a limita evoluţia deformării coloanei vertebrale.

Fabricate pe baza unor mulaje ale corpului pacientului, corsetele sunt purtate în prezent de la vârste tot mai fragede, uneori numai pe durata nopţii, şi sunt din ce în ce mai bine tolerate, spun specialiştii. În cazul unui eșec, poate fi necesară intervenția chirurgicală, care constă în fixarea unor tije de metal pe vertebre.

Scolioza nu permite efectuarea unui sport – Fals

Înot, fotbal, ciclism, tenis toate sunt sporturi posibile. Specialiştii recomandă orice sport care contribuie la dezvoltarea musculaturii, astfel încât corpul să beneficieze de un „corset' natural. Însă activitatea fizică trebuie să fie adaptată tipului de scolioză, sub îndrumarea unui specialist.

Întărirea musculaturii se face și cu ajutorul unui kinetoterapeut, prin antrenamente specifice, scurte și intense, și exerciții cu dificultate moderată precum pilates, toate personalizate.

Medicii spun că, potrivit celor mai recente studii, sportul nu numai că este posibil, ci este obligatoriu în cazul pacienților cu scolioză. 

Material realizat cu sprijinul artrosport.ro

Sursa foto: Unsplash.com, Pixabay.com, Pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului