Acoperisul – “al cincilea zid” al constructiei

Raspunzand nevoii de adapost si siguranta, acoperisul a devenit si un simbol ce contureaza arhitectural si estetic imaginea intregii case.

Astazi, pe langa cerintele de baza, acoperisul trebuie sa ofere protectie si impotriva unor factori noi. Incendiile, radiatiile UV, factorii din interiorul constructiei (vapori de apa, diferente de temperatura si presiunea aerului) afecteaza viata si rezistenta constructiei, in general, prin efectele pe care le determina: condens, infiltratii de apa, incarcari temporare neuniforme.

Tipuri de acoperisuri
Plecand de la specificul local in domeniul constructiilor, clima si materiale disponibile, s-au dezvoltat forme si structuri diverse. Astfel, puternic influentate de traditie, regasim acoperisuri mai mult sau mai putin inclinate, invelite cu sindrila, sita, tigle de argila, placi de azbociment, tabla sau tigle din beton.

 

Acoperisul ideal
1Un prim atribut ar fi rezistenta materialului. Aceasta se afla in stransa legatura cu absorbtia de apa a materialului. Cu cat absorbtia este mai mare, cu atat scade rezistenta acoperisului la inghet.
2 O alta calitate este capacitatea izolatoare termica si fonica a acestuia. Invelitorile masive se comporta mai bine la solicitari termice si fonice decat cele usoare. Materialul perfect de invelitoare nu are nevoie de intretinere (vopsire, impregnare, curatare).
3 Acoperisul ideal se monteaza usor, fara unelte si scule complicate – cu cat sunt mai putine piese necesare la m2, cu atat se monteaza mai usor si mai rapid.
4 Materialul ideal de invelitoare trebuie produs in conditii ecologice: consumul de energie din procesul de fabricatie ar trebui sa fie cat mai redus, iar materiile prime sa fie ecologice, pentru a putea fi revalorificate dupa un proces de reciclare.
5 Invelitoarea ideala trebuie sa ofere solutii pentru toate zonele acoperisului, fara a fi nevoie de improvizatii. In Romania, printre cele mai utilizate materiale de invelitori se numara: tigla de argila, tabla, placile de azbociment si tiglele din beton.

 

Tipuri de materiale
Tigla de argila este traditionala in multe regiuni din Romania.
Avantaje Este un material natural, usor, cu aspect placut si se monteaza relativ simplu.
Dezavantaje Exista o paleta limitata de culori disponibile. De asemenea, argila se afla printre materialele cu absorbtie mare de apa, ceea ce, pe termen lung, afecteaza durata de viata a materialului.

Tabla – material intalnit frecvent in partea de sud a Romaniei, dar si in Moldova.
Avantaje Material usor pentru invelitori, des folosit la sarpantele cu inclinatii mici, cu o structura nepretentioasa.
Dezavantaje Nu este un bun izolator termic si fonic si nu asigura o buna subventilatie acoperisului.

Tigle din beton
Avantaje Au o absorbtie mica de apa, ceea ce influenteaza pozitiv durata de viata a materialului, dupa turnare ele aflandu-se intr-un proces continuu de intarire, care dureaza aproximativ 80 de ani. "Viata" tiglelor din beton depaseste, de obicei, 100 de ani.
Garantia acordata de producatori este, in general, de 30 de ani. Gama de culori e variata. Rezistenta deosebita a materialului face din tigla de beton unul dintre cele mai bune materiale de invelitori.
Dezavantaje Sunt mai grele decat argila.

Materialul cel mai bun

  • Sa fie rezistent si de calitate.
  • Sa fie ecologic.
  • Sa aiba o paleta larga de modele si culori uniforme si stabile in timp.
  • Sa ofere izolare termica si fonica buna.
  • Sa se monteze usor.
  • Sa nu necesite intretinere dupa montaj.
  • Sa ofere solutii adaptate pentru toate zonele acoperisului.
  • Sa ofere o garantie cat mai indelungata.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Decoratiuni