Acneea pe spate și piept – de ce apare și cum poate fi prevenită

Acneea pe spate si pe piept- cauze si tratament

Acneea pe spate si pe piept- cauze si tratament

Acneea este o afecțiune cutanată frecventă și stânjenitoare indiferent de vârstă.

Acneea poate afecta orice parte a corpului care prezintă glande secretoare de sebum și foliculi de păr, inclusiv spatele, pieptul și umerii.

“Principalii factori care predispun la apariția acestei probleme sunt cei hormonali și genetici, însă există anumite metode prin care formele ei de manifestare pot fi cel puțin ameliorate”, potrivit medicului Laurențiu Vlădău.

Acneea pe spate și piept – de ce apare

Motivele pentru care acneea apare pe spate sau piept sunt asemănătoare cu cele pentru care această afecțiune afectează oricare altă parte a corpului.
“Un prim factor îl reprezintă producția de sebum iî exces – sebumul fiind uleiul natural produs de glandele sebacee. Un al doilea factor îl reprezintă celulele moarte ale pielii, care se amestecă cu sebumul și se acumulează în pori. Un al treilea factor îș reprezintă bacteriile: acumularea de sebum șii celulele moarte ale pielii în pori creează un mediu ideal pentru dezvoltarea unor bacterii cauzatoare de acnee”, explică specialistul dermatolog.

Acneea pe spate și piept – cum poate fi prevenită

Produsele de îngrijire potrivite

Un prim pas în prevenirea apariției coșurilor este limitarea utilizării produselor de îngrijire a pielii pe bază de ulei.

“Chiar și produsele de îngrijire a părului pot contribui la apariția coșurilor, dacă sunt lăsate în contact cu pielea din partea superioară a spatelui pentru perioade lungi de timp”, mai spune medicul dermatolog.

Transpirația

“Atunci când transpirăm ca urmare a unui efort intens, transpirația se amestecă cu sebumul și celulele moarte de la suprafața pielii. Este recomandat un duș imediat după, pentru a clăti transpirația și toxinele de pe piele”, potrivit medicului dermatolog.

Materialele care vin in contact cu pielea

Îmbrăcămintea din material care nu permite pielii să respire poate fi un alt factor iritant care favorizează apariția acneei pe spate, piept sau umeri.

“Sunt recomandate obiecte vestimentare din materiale care permit pielii să respire, ideal bumbac și îmbrăcăminte lejeră, eventual tricouri schimbate frecvent pe parcursul zilei, spălarea la temperatura ridicată a tricourilor și prosoapelor, însoțite, bineînțeles, de o igienă strictă”, spune domnul doctor.

“Este recomandat să schimbăm lenjeria de pat în mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână pentru a reduce riscul de apariție al acneei corporale pe spate și pe piept”, recomandă specialistul dermatolog.

În cazul în care acneea la nivelul spatelui nu este însoțită și de leziuni la nivelul feței și decolteului, la adulți care nu au suferit in adolescență de acnee, de cele mai multe ori problema este, de fapt, foliculita. Aceasta se prezinta sub forma unor pustule' și coșuri inflamate, și apare frecvent la persoane care poartă îmbrăcăminte strâmtă, sintetică, care transpiră, persoane supraponderale, diabetici sau în cazul în care persoana este purtator de stafilococ auriu.

Dacă urmarea acestor sfaturi de îngrijire la domiciliu nu ajută la îndepărtarea acneei de pe spate, piept sau brațe sau dacă afecțiunea se prezintă sub forma chisturi, noduli, cu pigmentare post-inflamatorie sau cicatrici, este recomandată o vizită un medic dermatolog.

 

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Sanatate