7 trucuri prin care să îi provoci spiritul creativ copilului tău

Creativitatea este unul dintre cele mai importante aspecte în creșterea copilului. Deseori, creativitatea este legată strict de calitățile artistice, însă la copii aceasta are un rol mai important de atât, îi ajută să treacă peste situațiile dificile și să găsească resurse pentru probleme noi apărute. “Fiecare om are potențial de creație. Ca părinți, trebuie să ne asigurăm că fiecare copil poate să și-l atingă la capacitatea maximă”, explică pentru CNN medicul american Mark Runco, director la University of Georgia’s Torrance Center for Creativity & Talent Development.

7 trucuri prin care să îi provoci spiritul creativ copilului tău:

  1. Lasă-l să greșească

Copiii care se tem de eșec au șanse mult mai mici să gândească creativ, este concluzia lui Carol Dweck, de la Stanford, care îi sfătuiește pe părinți să nu critice erorile, ci să caute alături de copii o soluție de a repara, întrebând ce ar fi dispuși să facă pentru a schimba rezultatul final și cum ar proceda dacă ar avea oportunitatea de a repeta întreg procesul. Mai ales în cazul copiilor, dar și în cel al adulților, greșelile trebuie să devină oportunități de învățare, nu de abandon.

  1. Uită de ordine și curățenie din când în când

Disciplina este importantă, dar la fel de important e ca cel mic să-și poată manifesta liber spiritul creativ, chiar dacă asta înseamna ca din când în când să se mai murdărească puțin. Nu-ți fie teamă că va mâzgăli pereții camerei cu desenele sale preferate. Folosește o vopsea lavabila de interior rezistentă la murdărie, ușor de curățat, care te va ajuta să menții casa impecabilă în anii plini de creativitate ai celui mic.

  1. Apreciază-i eforturile

Un copil va căuta mereu ca reușitele sale, oricât de mici ar fi, să fie recunoscute de părinți și apropiați. Trebuie să știi însă că e periculos să pici în capcana de a-l lăuda doar pentru lucrurile pe care a reușit să le ducă la capăt. Apreciază-i în primul rând efortul și încurajează-l ca mereu să încerce și să rămână pozitiv, proactiv.

  1. Fii mereu deschisă

Rămâi cu mintea deschisă în fața faptului că cel mic vine dintr-o altă generație, iar modul său de a-și exprima creativitatea într-un mod independent va fi diferit. Doar dacă unele lucruri nu reușești să le înțelegi pe deplin, nu înseamnă că trebuie să îi tai și lui elanul.

  1. Fii un model de creativitate

Energia ta creativă poate fi o mare inspirație pentru copilul tău. Dacă îți place să cânți, să dansezi, să redecorezi, să faci obiecte handmade, arată-i și lui cum poate să-și exprime ideile într-o activitate mai mult sau mai puțin artistică.

  1. Fă un pas în spate din când în când

Dacă va simți că este mereu supravegheat, că fiecare pas este urmărit cu atenție și nu e niciodată scăpat din priviri, un copil ar putea fi ușor descurajat să se mai exprime într-un mod creativ.

  1. Asigură-i cadru pentru ideile sale creative

Programul și creativitatea nu prea pot fi asociate în aceeași propoziție. Dar în primii săi ani, un copil va avea nevoie de câteva ore alocate zilnic pentru creativitate. Asigură-te că are parte de ele mereu, pentru a se putea dezvolta mai sănătos.   

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Syda Productions

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Copii