7 boli mortale pe care le transmit țânțarii

7 boli mortale pe care le transmit țânțarii

Vara este sezonul în care tot mai mulți oameni au de suferit de pe urma mușcăturilor de țânțari. Dacă în cazul anumitor persoane acestea se traduc doar printr-o stare de disconfort, există cazuri în care mușcătura țânțarului poate transmite boli foarte grave, care pot duce la deces.

Pe lângă simplele mușcături, care doar lasă semne pe corp, există câteva specii de țânțari care pot transmite boli foarte grave. Acesta este principalul motiv pentru care este recomandată vaccinarea, mai ales în momentul în care  ne programăm vacanțe în zone tropicale, potrivit efemeride.ro. În plus, specialiștii ne sfătuiesc să folosim loțiuni și produse care să țină țânțarii la distanță.

7 boli mortale pe care le transmit țânțarii

1. Malaria

Malaria ocupă prima poziție în topul bolilor transmise prin intermediul mușcăturilor de țânțari. Țânțarul anofel este cel care transmite această boală, mai exact femela, care este purtătoarea unei bacterii numite Plasmodium. După infestare, organismul uman se poate confrunta cu febră, frisoane, dureri de cap, vărsături, dureri musculare, iar în cazurile grave pot să apară convulsiile, urmate de deces.

2. Febra Dengue

Febra Dengue este boala transmisă de țânțarii din specia Aedes. Principalele simptome sunt oboseala accentuată, febra, durerile musculare și pruritul.

3. Febra West Nile

Această afecțiune are simptome asemănătoare cu cele ale gripei, dar efectele pot fi devastatoare. Boala poate evolua către meningită sau encefalită și poate provoca decesul persoanei infestate. Această boală poate să apară și pe suprafața continentului European, existând cazuri și în România.

4. Febra galbenă

Febra galbenă este o afecțiune derivată din boala West Nile. Această boală are manifestări similare răcelilor, iar zonele de risc în care poate fi contactată sunt regiunile tropicale din Africa și America.

5. Filarioza limfatică

Filarioza limfatică apare atunci când organismul este infectat cu filarii, viermi care trăiesc în ganglioni și în vasele limfatice. Primele manifestări ale bolii pot să apară chiar și la câțiva ani de la contactarea virusului.

6. Virusul Zika

Virusul Zika poate fi transmis de mai multe specii de țânțari, în special cei întâlniți în America de Sud, Africa și Asia. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli. Acest virus este un real pericol pentru femeile însărcinate, putând afecta dezvoltarea sarcinii.

7. Encefalita japoneză

Encefalita japoneză este transmisă de țânțarii din specia Culex. Simptomele apar doar în cazuri grave. În situațiile în care viața pacienților poate fi salvată, ei riscă să rămână cu sechele neurologice.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cum scapi de neplăcerile verii: 7 plante care țin țânțarii la distanță

Cum să îți faci acasă o soluție naturală care te va proteja de țânțari toată vara

Este incredibil ce se întâmplă dacă presari scorțișoară la rădăcina plantelor din casa ta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate