6 lucruri pe care nu le știai despre pisica ta

Pisicile sunt animale de companie plăcute, frumoase și relativ ușor de întreținut. Dacă și tu ai una (cel puțin), trebuie să afli câteva lucruri pe care nu le știi despre ea:

pisica

foto pisica Shutterstock

Îți plac pisicile… din cauza unui parazit în creier?

Un anume protozoar poate ajunge în creierul tău în urma cu contactul cu pisicile infestate sau cu fecalele acestora. Protozoarul, toxoplasma gondii îți manipulează comportamentul în așa fel încât să îți placă pisicile, în loc să te mai temi de ele. Toxoplasmoza este afecțiunea cauzată de acest parazit și este foarte periculoasă pentru femeile însărcinate.

Mai mult de atât, parazitul se regăsește în 30% și până la 50% din populația lumii și se reproduce în tractul digestiv al pisicii. Un studiu efectuat cu ajutorul unui șobolan de laborator a arătat cum este manipulat comportamentul: în mod normal, șobolanii se tem de pisici și fug cum le simt mirosul. În schimb, unul infectat cu toxoplasma gondii este atras de mirosul pisicii.

Cei mai mulți oameni infectați cu acest parazit nu prezintă simptome, pentru că sistemul imunitar știe să se apere. Însă cei cu un sistem imunitar slăbit pot avea simptome de la cele asemănătoare unei răceli și până la depresie, schizofrenie și chiar pot muri din cauza acestui protozoar parazit.

Ce face, de fapt, când se mângâie de tine

Nu-i așa că este dulce când vine și se mângâie de picioarele tale sau vrea să stea la tine în brațe? Ei bine, în acele momente nu încearcă să îți arate afecțiune, ci își 'împrăștie' mirosul ei pe tine, ca alte pisici să nu se apropie. Pe scurt, nu ești tu stăpâna, ci pisica ta.

Cum își arată pisica ta afecțiunea

Pisicile își pot iubi 'colegii de locuință', însă o arată într-un mod… rece. Atunci când pisica ta se uită direct la tine, apoi clipește languros îți arată că te iubește.

Pisicile sunt ucigași cu sânge rece

Cel mai mare atu al unei pisici este vânatul. Îi place la nebunie să facă acest lucru, iar dacă ție ți se pare că aleargă după o muscă prin casă pentru că se joacă, adevărul este că o vânează și o omoară. Ar face asta cu orice ființă mică ce se mișcă pe lângă ea, chit că aceasta nu o atacă.

Te manipulează cu fiecare mieunat

Atunci când o pisică miaună subțire și când torc de fapt își manipulează stăpânul. Fie că vrea atenție, să i se deschidă o ușă sau să i se dea de mâncare, studiile arată că mâțele se folosesc de această 'armă' pentru a primi ceea ce doresc – oamenii sunt sensibili la plânsul bebelușilor, iar pisicile imită sunetele înalte când vor ceva. Iar stăpânii lor cad în plasă de fiecare dată. Mai mult de atât, pisicile nu miaună când văd alte pisici, ci fac asta doar în contact cu oamenii.

De ce se spală pisicile atât de des

Pisicile nu se ling atât de des doar pentru că vor să fie curate, ci au două motive să facă acest lucru: le calmează și așa îndepărtează mirosul de om de pe blănița lor. Pisicilor nu le place cum miros oamenii, în general.

Descopera cele mai interesante curiozitati despre pisici. Stiai ca felinele dorm, în medie, 16 ore pe zi?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Animale de casa