6 e ora la care te trezești?

Câteva minute în plus de somn chiar contează? Nu, vei fi mult mai eficientă dacă reușești să te trezești repede, fără prea multe negocieri.

6 e ora la care te trezesti

1. Te ridici din pat când te trezești

Știu, este greu să faci acest lucru, dar schimbă abordarea: decât să fixezi alarma la o oră pe care să nu o respecți niciodată și apoi să tot oprești alarma
(de câte ori te-ai trezit la 05.30 pentru a face curat sau mâncare?) acordă-ți încă o oră neîntreruptă de somn, apoi te ridici fără alte comentarii.

2. Cât mai amâni?

Nu reușești să pui în aplicare planul numărul 1? Ține ceasul sau telefonul departe de pat, astfel încât, atunci când sună alarma, să fii obligată să te ridici.  Sau, dacă partenerul se trezește mai repede, roagă-l să dea drumul la radio, să tragă draperiile și eventual să-ți pregătească și un ceai. Să te tot trezești așa…

3. Să se facă lumină!

Vikki Revell, de la Universitatea din Surrey, are ca obiect de cercetare somnul și explică faptul că lumina puternică, dimineața, transmite un mesaj clar organismului că este timpul să se  trezească. Cum te trezești, trage jaluzelele, pentru a nu mai avea nici o pornire de a te întoarce în pat. O altă variantă este să investești în ceasuri cu lumină care se intensifică treptat, astfel încât să te trezești cât mai ușor.

4. Weekend cu somn mult?

Se pare că dormitul până în miezul zilei, sâmbătă sau duminică, nu aduce nimic bun organismului. Ai putea crede că ceea ce faci este să recuperezi orele pierdute din timpul săptămânii, însă acest lucru este înșelător: orele nedormite nu mai pot fi recuperate. Așadar, trezește-te la aceeași oră, dar ocupă-ți timpul cu ceva plăcut, ca o jumătate de oră de alergare.

5. Din nou mișcare

Nu-ți sugerez să sari direct din pat pe bicicletă, dar câteva exerciții ușoare, o dată la două zile, te vor ajuta să intri mai repede în ritmul potrivit zilei. Vei fi mai binedispusă și mai energică decât de obicei. Nu încerca exerciții complicate: câteva mișcări de stretching sunt suficiente pentru a începe ziua cu dreptul. O simplă căutare  de exerciții fizice pe www.avantaje.ro e suficientă pentru a ști ce să faci.

6. Apă, nu cafea!

Cel puțin la prima oră. Cafeaua pe stomacul gol stimulează acidul hidrocloric, care încurajează eliberarea hormonilor de stres. În loc de cafea la prima oră, bea apă.

Autor: Cătălina Chiricheș

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate