5 secole de tutun

Pe 15 octombrie 1492, Cristofor Columb primea de la indienii de pe continentul nou descoperit, America, un cadou care avea sa schimbe istoria.

Darul consta in frunze uscate de tutun – o planta necunoscuta, al carei consum avea efecte dramatice. La scurt timp, marinarii au adus planta in Europa si au… naturalizat-o.

Acesta a fost actul de nastere al unuia dintre cele mai controversate obiceiuri ale oamenilor – usor de adoptat, apoi foarte greu de interzis si de indepartat din rutina zilnica. La inceput, tutunul a fost folosit ca "planta de leac". Acesta era mentionat ca tratament in 36 de afectiuni (nu neaparat sub forma de tigara).

Inceputul… sfarsitului

Inainte ca fumatul sa devina o problema de interes public, cum este acum, lumea a descoperit efectele nocive pe care acest obicei le are asupra sanatatii. In 1964, Surgeon General a prezentat un raport care sublinia riscurile pe care fumatul le are in legatura cu producerea sau agravarea anumitor afectiuni.

Au urmat o serie de campanii de presa in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, extinse apoi si in alte tari europene, care au sfarsit prin interzicerea difuzarii la televiziune a reclamelor la produsele din tutun.

Acelasi organism american a publicat, in 1979, un studiu din care reies efectele nocive ale fumatului asupra femeilor. Anii ’80 aduc in peisaj ca noutate primele procese intentate de fumatori companiilor producatoare de tigari.

Insa nici o cercetare stiintifica nu a putut lega direct fumatul de diverse afectiuni (la care doar predispune), iar procesele s-au incheiat fara o concluzie certa in favoarea uneia dintre parti. Dupa 1982 se face primul pas spre interzicerea fumatului in spatiile publice, mai ales la locul de munca.

Cum se fuma?

De la producerea tutunului pentru pipa si pana la marea diversitate de branduri si arome din tigarile de astazi, industria tutunului a cunoscut o dezvoltare extraordinara.

Fiind si una dintre cele mai mari industrii consumatoare de publicitate (dupa cea de automobile), productia de tutun a fost si cel mai greu de oprit, cunoscand un avant nebanuit odata cu aparitia tigarilor. Desi existau pe piata sub forma cunoscuta azi, dar umplute cu tutun crud, tigarile au ajuns la mare moda in timpul Razboiului Civil American.

Lupta impotriva efectelor

De la leac la otrava a fost un pas mare, pe care omenirea l-a facut in secole. Legatura dintre fumat si cancer a fost demonstrata relativ devreme, nu insa si cauzalitatea ei. Mai mult, statisticile ingrijoratoare care demonstrau decese la fumatori nu au ajuns in atentia publicului decat foarte tarziu.

Abia in 1952 revista Reader’s Digest a publicat un studiu in care detalia pericolele fumatului. Pana in 1954, principalele companii producatoare de tigari din SUA au format un consiliu care sa monitorizeze ravagiile fumatului si sa ia masuri pentru a micsora riscurile. Astfel au aparut filtrele la tigari si variantele cu continut sarac in gudron si nicotina, care promiteau un viciu mai… sanatos.

Fumatul la locul de munca

Faptul ca oamenii mor din cauza afectiunilor asociate cu fumatul poate sa para minor. Fumatorii sunt cei care aleg sa inhaleze tutunul si substantele naucitoare din tigari. Dar faptul ca 79. 500 oameni mor in Uniunea Europeana din cauza fumatului pasiv este un motiv de ingrijorare. Fumatul pasiv la locul de munca este responsabil pentru 7.000 de decese anual.

Pe aceste date s-au bazat reprezentantii tarilor lumii cand au inceput sa ia masuri impotriva fumatului. Cifrele oferite publicitatii releva ca doar 15% din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul fiind trimis direct in plamanii nefumatorilor. In general, fumatorii nu stiu si nici nu se gandesc la asta. Unii evita sa fumeze in preajma nefumatorilor, dar doar din politete, fara ca sanatatea acestora sa ii preocupe.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate