5 reguli pentru a schimba look-ul casei
Sfatul designerului.
Stabileste o culoare de baza pentru intreaga incapere. Ast-fel vei crea un fundal unitar pentru decoratiunile camerei. Amplifica senzatia de unitate, folosind nu mai mult de trei culori complementare care sa confere contrast camerei. Introdu in decor imprimeuri mici si mari, care vor scoate in evidenta culoarea de baza.
Aranjeaza mobila in jurul unui singur punct focal (nu confunda cu punctul central al camerei), pentru a-l scoate in evidenta. Orienteaza fotoli-ile catre fereastra sau in jurul ei, astfel incat sa te poti bucura de lumina naturala, ori asaza-le in fata unui semineu, fapt care iti va spori senzatia de confort si tihna.
1. Planificarea – cheia unei redecorari reusite
Inainte sa incepi:
- Fa o schita detaliata a incaperii, fara sa omiti nisele, arcadele, debaralele, usile si ferestrele. Masoara toate distantele si trece-le pe o lista separata, astfel vei evita orice greseala atunci cand vei cumpara materialele si obiectele de decor necesare.
- Fixeaza-ti din start cele mai favorabile colturi ale incaperii si decide cum le vei aranja.
- Gandeste-te la solutii pentru „inaltarea” ferestrelor, astfel incat sa obtii cat mai multa lumina naturala.
- Niselepot fi scoase in evidenta folosind o culoare-contrast, mai puternica decat restul peretelui respectiv.
- Asigura-te ca fiecare incapere are propriul ei punct care sa focalizeze atentia privitorului. Daca el nu exista, creeaza unul. Poti folosi o oglinda mare pe un perete sau poti stiliza un colt diferit fata de celelate.
- Incearca aceste trucuri simple pentru a schimba perspectiva camerei. De exemplu, scoate in evidenta un colt „sters”, neutru, folosind doar acolo draperii sau jaluzele verticale.
- Poti incerca sa creezi un perete multifunctional, impartind spatiul cu ajutorul unor rafturi „presarate” la distante diferite.
2. Alege culoarea potrivita
Odata ce ai stabilit culoarea ce poate schimba camera pe care ai decis sa o redecorezi, iti va fi mai usor sa iei deciziile ulterioare si sa combini elementele de decor.
In camerele mici foloseste pentru pereti si marginea tavanului culori neutre, care sa „mareasca” spatiul si sa „inalte” incaperea.
Ca sa faci o camera mare sa para mai intima si mai „prietenoasa”, cea mai buna cale este sa optezi pentru culori calde, dar nu te feri sa le combini cu tonurile mai inchise, cum sunt rosu si oranj.
Distrage atentia privitorului de la un tavan excesiv de inalt folosind, pentru partile joase ale pereti-lor, degradeuri, de la o culoare puternica la una slaba, sau punand un tapet in jumatatea inferiora a camerei.
Camerele cu tavane joase sunt neplacute; poti folosi pentru ele culori deschise pentru tavan si podea si culori inchise, puternice, pentru pereti.
Bucataria
O poti face sa devina un loc foarte placut, delimitand coloristic zona de gatit de cea in care se serveste masa. In acest scop, alege mai multe nuante de albastru, in contrast cu mobilierul si peretii zugraviti in culori neutre. In aceasta camera nu se potriveste culoarea mov si nici tonurile puternice.
Sufrageria
Creeaza aici un loc placut pentru familie si prieteni. E bine sa recurgi la un fundal unitar, dar neutru. Cele mai indicate tonuri sunt roz, lila sau verde pal. Nu folosi accente de culoare puternica: mov, oranj, galben de crom, sau rosu, caci sunt obositoare.
Camera de zi (livingul)
Este locul unde poti crea un mediu perfect de relaxare. Opteaza pentru culori calde, relaxante, apropiate de nuantele chihlimbarului. Nu sunt indicate pentru sufragerie culorile: liliachiu, roz pal, albstru-verzui sau verde-galbui.
Dormitor
Poti spune ca aici e sanctuarul casei tale, locul cel mai potrivit pentru a te bucura de calm si relaxare. Poti alege nuante de mov, degradeuri de lila sau de albastru intens. Evita culori precum galben citron, turcoaz si rosu stralucitor.
3. Creeaza-ti un stil original doar din modele si texturi
Este o modalitate perfecta de a conferi incaperii caracter si stil. Fara ele camera va fi greoaie si plictisitoare.
Ce SA faci:
- Alege obiectele de mobilier pozitionate „strategic” in locurile goale din camera, ori peretii mari si mai „golasi” si adauga-le multe piese mai mici: pernute decorative, draperii, perdele, snururi.
- Foloseste modele care sa atraga atentia asupra unei anumite suprafete din camera.
- Cel mai bun pentru atragerea atentiei este un tapet cu desen deosebit.
- Combina doar modele in acelasi stil, fie florale, fie geometrice.
- Poti amesteca modele de diferite marimi, care sa nu uniformizeze spatiul.
- Utilizeaza tesaturi diferite: mate si stralucitoare, aspre si matasoase.
- Confera camerei un aspect luxos, folosind tesaturi fine, chiar daca sunt mai scumpe: matasea, catifeaua, pielea sau blana.
Ce SA nu faci:
- Nu combina prea multe modele, fiindca acestea incarca spatiul.
- Nu introduce in decor un numar exagerat de mare de culori. Aspectul camerei va deveni dezordonat.
- Nu folosi modele cu imprimeuri prea mari intr-o incapere de dimensiuni mici.
- Evita sa combini tipuri de imprimeuri mari, pentru ca ele vor crea un aspect disparat si vor fragmenta atentia privitorului.
In tendinte
Un tapet cu imprimeuri mari va arata „socant” pe un perete tern, fara „personalitate”. Foloseste si pentru peretele alaturat nunate puternice, care sa iasa in evidenta.
Sfatul designerului
Nu incarca dormitorul cu mobila in exces. Alege piesele de baza ale mobilierului si asaza-le intr-o pozitie care sa le scoata in evidenta.
4. Pune in valoare ferestrele
Draperiile grele si jaluzelele nu sunt doar pentrru a ascunde interiorul camerei fata de exterior, ci ele trebuie sa fie si un element de atractie care sa dea decorului o nota speciala, distinsa.
Mascheaza o fereastra prea mare folosind draperii lungi, pana la podea, din tesatura uni, sau instaleaza storuri „in cascada”.
Creeaza un echilibru intre un tavan scund si niste ferestre inalte, alegand draperii cu model „longilin”, insa reliefat, sau decoreaza partea de jos a peretelui cu un tapet din fibra de bambus.
Pentru ferestele mici sau de marime standard alege galerii din bare subtiri de metal forjat sau din inox si un design modernist pentru capete (preferabil cu figuri geometrice mari). Mai poti, de asemenea, sa alegi doar o draperie simpla, pozitionata direct la inaltimea geamului, pentru a crea iluzia unei alte dimensiuni a ferestrei decat cea fixata din constructie.
Foloseste un singur tip de pardoseala in aceeasi incapere, fara sa alternezi culorile ori textura. Asta va crea o senzatie de continuitate si va conferi mai multa eleganta camerei.
In tendinte
Draperiile lungi pana la pamant sunt cele mai indicate, pentru orice camera. Ai de ales intre diverse modalitati de strangere a lor, toate la fel de elegante: cordoane, snururi, agrafe sau nasturi uriasi din matase artificiala.
5. Podeaua potrivita fiecarei camere
Atunci cand redecorezi casa, alegerea podelei este poate cea mai importanta decizie pe care o ai de luat. Prima intrebare: cat de supusa uzurii va fi ea?
Holuri si scari
Sunt locuri de trafic intens si aici ar trebui sa te gandesti la un tip de mocheta texturata, gen panza de sac, care nu permite aluncarea, ori poate o podea imitatie de ratan, din fibre tari si rezistente, insa elastice.
Bucataria si baia
Fara discutie, aici ai nevoie de o podea foarte usor de curatat, care nu se deformeaza, rezistenta la umezeala si aburi. Alege intre gresia portelanata (care este insa rece) sau o podea melaminata, dublata de un strat cauciucat, mult mai moale.
Dormitorul si livingul
Trebuie sa fie intime si luxoase in acelasi timp. Sfatul nostru: podea mochetata, cu material tip lana, buclat si delicat, intr-o singura culoare, sau cu cateva desene geometrice in contrast.
Sufrageria
Pentru incaperile deschise, mari, tip american sau colonial, ori gen living dublu, poti recurge la un amestec de tipuri de pardoseli laminate sau naturale, in nuante diferite, care sa faca un joc de umbre si sa delimiteze vizual spatiul.
Adrian Ciltan; foto: arhiva Edipresse, Shutterstock.