Fa-ti cumparaturile in siguranta!

Fa-ti cumparaturile in siguranta!

Calitatea de membru al UE asigura un nivel mai ridicat de protectie pentru consumatori, indiferent unde locuiesc acestia in Uniune.

Legile Europene te protejeaza
Legislatia europeana privind siguranta celorlalte produse (altele decat cele alimentare) – jucarii, cosmetice, echipament electric – este la fel de stricta. Exista o cerinta generala a legislatiei europene conform careia toate produsele vandute in UE trebuie sa fie sigure. Daca o companie descopera ca a lansat pe piata un produs nesigur, atunci are obligatia legala de a informa autoritatile din statele membre afectate. Daca produsul prezinta un pericol semnificativ, compania trebuie sa se ocupe de retragerea acestuia de pe piata si de la consumatorii care l-au achizitionat.

10 principii fundamentale
1. Cumpara ce doresti, de unde doresti
Te tenteaza shopping-ul intr-un alt stat membru al UE? Legislatia europeana iti da dreptul sa cumperi cat te tine pun­ga, fara sa platesti taxe vamale sau TVA la intoarcerea acasa. Aceste reguli se aplica indiferent daca te deplasezi in tara respectiva pentru a face cumparaturile sau comanzi bunuri prin Internet, posta sau telefon. In general, autoritatile din tara ta nu te pot impiedica sa aduci acasa un produs pe care l-ai achizitionat legal intr-un alt stat membru al UE. Exceptie fac armele sau articolele ofensatoare din punct de vedere moral.

2. Daca nu merge, trimite-l inapoi
Ce se intampla daca achizitionezi un televizor si se defecteaza imediat? Conform legislatiei europene, daca un produs cumparat nu este conform cu intelegerea pe care ai facut-o cu vanzatorul, il poti inapoia, pentru a fi reparat sau inlocuit. De asemenea, poti solicita o reducere de pret sau o rambursare a sumei pla­tite. Aceste reguli sunt valabile timp de doi ani de la momentul livra­rii produsului.

Iar pentru primele sase luni de la livrare, sarcina probei este a van­za­torului, care trebuie sa dovedeasca faptul ca produsul a fost con­­­form cu contractul. Principiul conform caruia produsul trebuie "sa fie conform cu contractul" te protejeaza si in cazul in care ceea ce primesti nu e ce ai fost de acord sa cumperi. Astfel, daca ai solicitat o piesa de arta originala si ti-a fost li­­vr­a­­­­ta o reproducere dupa aceasta, o poti returna.

3. Standarde ridicate pentru alimente si bunurile dedicate consumatorilor
Pe rafturile din supermarket-uri gasesti produse din toata Europa. Sunt acestea sigure? Da, pentru ca trebuie sa fie. Desi nici un sistem legislativ nu poate garanta consumatorilor un grad zero de risc, tarile membre ale UE au printre cele mai ridicate standarde de siguranta din lume. Si­guranta alimentara se bazeaza pe principiul ca trebuie sa avem in vedere tot "lantul alimentar" pentru a asigura siguranta.

Astfel, legile sigurantei alimentare din UE stabilesc cum produc fermierii alimentele (inclusiv ce produse chimice folosesc cand cresc plantele sau cum hranesc animalele), cum sunt procesate alimentele, ce tipuri de coloranti si aditivi sunt utilizati si cum sunt vandute produsele. Legislatia europeana are in vedere si siguranta alimentelor im­­portate de Uniunea Europeana din alte parti ale lumii.

4. Stii ce mananci? Cum afli ce contine mancarea ta?
Ci­­teste informatiile de pe ambalaj! Regulile UE asupra etichetarii alimentelor prevad ca detaliile despre ingredientele utilizate la fabricarea unui produs ali­men­­tar sa fie trecute pe eticheta, alaturi de informatii privind colorantii, conservantii, indulcitorii sau orice alt aditiv alimentar folosit. Daca unul dintre ingrediente poate provoca alergie anumitor consumatori, trebuie marcat pe eticheta, chiar daca este utilizat in cantitati foarte mici.

Legislatia europeana stabileste care produse pot fi numite "organice" si utilizarea denumirilor asociate cu produse de calitate din anumite regiuni europene. De exemplu, daca este etichetata Prosciutto di Parma, poti fi sigur ca sunca provine din Parma. Datorita legislatiei europene, poti afla si daca alimentele sunt modificate genetic sau contin ingrediente modificate genetic.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Decoratiuni