5 mituri despre pulsul inimii tale, demontate

mituri despre pulsul inimii tale

Modul în care ne bate inima poate indica lucruri. Pulsul poate crește atunci când suntem fericite, când facem mișcare, când ne supărăm, când trecem printr-o traumă sau când avem o problemă de sănătate.

Însă fiind o „ecuație' cu atât de multe variabile, este ușor să te îngrijorezi atunci când simți că inima nu îți bate așa cum ar trebui. În unele cazuri, îngrijorările noastre sunt nefondate, și asta fie pentru că avem tendința fie să ne ghidăm după niște parametri care nu ni se aplică, fie să credem în mituri care au fost deja demontate de știință.

Mitul 1. Pulsul normal este între 60 și 100 de bătăi pe minut

Mulți medici sunt de părere că pulsul normal ar trebui să fie chiar mai scăzut de atât. Un puls normal se situează oriunde între 50 și 70 de bătăi pe minut, spune medicul Suzanne Steinbaum, de la Lenox Hill Hospital. Studiile recente arată că un puls mai mare de 76 de bătăi pe minut, în repaos, poate fi asociat cu un risc crescut de infarct. De asemenea, cu cât ești mai în formă, cu atât pulsul tău în repaos va fi mai scăzut. „Poți să te simți confortabil atunci când ai pulsul 80, însă asta nu înseamnă neapărat că ești sănătos', adaugă Steinbaum.

Mitul 2. Un puls neregulat e un semnal de infarct

Atunci când inima ta bate după un tipar neregulat, înseamnă că ai palpitații. Poți avea senzația că inima îți flutură în piept sau, dimpotrivă, că îți zguduie tot pieptul. „Astfel de senzații nu ne pun viața în pericol', asigură cardiologul Apoor Patel. Palpitațiile pot fi cauzate de mai mulți factori, printre care se numără:

  • alcoolul
  • cofeina
  • exercițiile fizice
  • stresul
  • deshidratarea
  • unele medicamente
  • febra
  • afectiuni tiroidiene
  • fumatul
  • unele suplimente alimentare

Mitul 3. Dacă am pulsul normal înseamnă că și tensiunea e normală

Uneori, valorile pulsului și tensiunii arteriale sunt legate între ele. De exemplu, atunci când depui efort fizic, când te înfurii sau te sperii, ambele cresc. Însă asta nu înseamnă că ele au legătură întotdeauna. Poți avea pulsul normal și regulat, iar tensiunea arterială să fie prea scăzută sau prea mare, fără ca tu să îți dai seama. Dacă citești acest articol despre simptomele hipotensiunii și hipertensiunii arteriale vei vedea că există multe alte semne care pot anunța nereguli ale tesiunii, iar unele dintre ele sunt ușor de confundat sau pus pe seama oboselii, stresului etc.

Mitul 4. Un puls scăzut înseamnă că inima e slăbită

De obicei, atleții au pulsul în jurul valorii de 50 sau, în cazuri rare, chiar mai scăzut de atât. Cu cât organismul tău este mai în formă, cu atât pulsul va fi mai scăzut. Atunci când mușchiul cardiac este într-o formă mai bună, el va trebui să depună mai puțină muncă pentru a menține un puls stabil și regulat. Medicii spun că un puls scăzut poate fi un motiv de îngrijorare doar atunci când este însoțit și de alte simptome, precum probleme de respirație, senzația de sufocare, dureri în piept, amețeli sau stări de confuzie ori dezorientare, caz în care ar trebui să consulți de urgență un specialist.

Mitul 5. Dacă am pulsul mărit, este pentru că sunt stresată

Stresul nu este singurul factor care îți poate crește pulsul. Acest lucru se întâmplă și atunci când facem mișcare, când ne supărăm, când avem stări de anxietate sau când ne bucurăm. De asemenea, când te ridici în picioare, pulsul crește pentru 15-20 de secunde, apoi revine la normal. Chiar și factor externi, precum temperatura de afara sau umiditatea din aer, ne pot ridica pulsul.

Reține că pulsul ideal este diferit pentru fiecare persoană și că nu ar trebui să te îngrijorezi de fiecare dată când acesta variază. Mergi la controale regulate la medic, pentru a te asigura că inima ta este sănătoasă, însă încearcă să nu intri în panică de fiecare dată când ai variații ale pulsului, deoarece acestea nu sunt periculoase atunci când mușchiul cardiac este sănătos și nu există riscuri iminente pentru tine atunci când pulsul îți crește brusc.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu www.doc.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate