5 lucruri care te împiedică să ai o bună stimă de sine

Stima de sine crescută este garantul succesului în viața. Cu toate astea, deși toți ne dorim să avem succes, nu toți știm să cultivăm stima de sine. Aceasta poate fi consolidată indiferent de experiențele negative din trecut care au reușit să ți-o știrbească.
Psihologul Angela Nuțu enumeră cele mai importante 5 lucruri care te împiedică să ai o bună stimă de sine. Nu e ușor să renunți la ele, însă e suficient să lucrezi constant cu tine însuți pentru a reuși să le elimini pentru totdeauna din viața ta și să-ți crești stima de sine.
1. Îți pasă prea mult de părerea celorlalți. În felul acesta, nu faci decât să te jignești ți să te desconsideri singur. Nu întotdeauna părerile celor din jur sunt critici constructive sau oneste, de aceea este esențial să nu ne raportăm foarte mult la ele. În niciun caz nu te învinovăți sau nu te desconsidera din cauza unei așa-zise nereușite. Învață-ți lecția și mergi mai departe, nu te crampona într-o nereușită. Menirea ta este să evoluezi, nu să satisfaci așteptările celor din jur, mai ales ale acelora despre care nu ai garanția că-ți vor binele.
2. Pierzi prea mult timp cu lucruri neimportante. Punând prea mare preț pe detalii, amâni lucrurile cu adevărat importante. Important este să înveți tot timpul lucruri noi, cum s-ar zice, să știi câte puțin din toate, dar să te perfecționezi într-un anumit domeniu. Oamenii de succes așa procedează.
3. Trăiești în trecut. Din păcate, toți suntem construiți așa: să ținem minte experiențele negative din trecut, și să trecem repede cu vederea peste experiențele pozitive. Însă trecutul nu mai poate fi schimbat. Ceea ce poate fi, însă, schimbat sunt consecințele lui. Regretele, sentimentele de vinovăție pe care le porți cu tine îți consumă din încrederea de sine și te fac să devii suspicios și să eviți anumite lucruri sau tipuri de interacțiune. Lucrurile vor merge mereu conform așteptărilor tale, însă indiferent cum merg, ai cu siguranță o lecție de învățat.
4. Îți găsești scuze. Analizează-ți atent stilul de viață și vezi care sunt acele obiceiuri dăunătoare. Acestea au un impact negativ asupra psihicului tău și nu te lasă să te bucuri de viață. Atunci când ești în armonie cu tine însuți, când ai o atitudine pozitivă, îți crește stima de sine .
5. Nu faci ceea ce simți de teamă să nu-i rănești pe cei din jur. Încercând să le faci pe plac celor din jur și să te ridici la așteptările lor, îți pierzi propriile repere și valori. În plus, a nu face ce simți generează frustrări și regrete. Tu ai libertatea să-ți urmezi fericirea indiferent ce cred cei din jur despre acest lucru.
Citeste si
Sursa foto: shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie