Cancerul nu doare atât de tare precum neputinţa în lupta cu boala, cu sistemul, cu mentalitatea. Pentru persoanele afectate de această boală nu e deloc simplu să facă față situației, pentru că, odată cu diagnosticul, începe o schimbare profundă în viaţa lor. Toate planurile le sunt afectate: social nu mai reușesc să se întâlnească cu prietenii, iar atunci când schimbă câteva vorbe, la telefon, discuţiile se rezumă la boală și întrebări fără răspunsuri. Profesional totul se schimbă odată cu controalele regulate la medici, intervenţii, tratamente și concedii medicale repetate. Iar despre familiile bolnavilor de cancer, nu sunt prea multe de spus. Un singur cuvânt ar putea rezuma totul: durere. Iată de persoanele diagnosticate cu cancer au urgentă nevoie de psihoterapie. Pentru curajul de a merge mai departe.
De la suspiciunea de cancer, până la aflarea diagnosticului și alcătuirea schemelor de abordare a tratamentului, persoanele trec printr-o serie de etape psihologice:
Atunci când gândurile se învârt în minte cu viteza unui carusel, când emoţiile nerostite pun stăpânire pe întreaga fiinţă, poate deveni imposibil ca un bolnav de cancer să își găsească singur calea. Din păcate, suntem educaţi să luăm în calcul doar partea noastră fizică. Nu avem suficiente informaţii referitoare la cum funcţionează mintea în astfel de situaţii, iar asta se vede. Ȋn aceste momente, ajutorul unui psihoterapeut poate fi esenţial. Alături de un specialist cu experienţă, persoana diagnosticată cu cancer va învăţa cum să își descarce emoţiile, va descoperi cum să caute soluţiile, va găsi puterea ascunsă în interiorul său. În funcţie de abordarea terapeutică pe care o va alege, poate afla cum să practice exerciţii de meditaţie și relaxare, imagistică dirijată sau exerciţii mentale prin care va lucra și va vorbi cu celulele sale pentru a le ajuta să se vindece. Poate părea incredibil, dar studiile în medicină celulară și psihoterapie demonstrează rolul atât de important pe care factorul psihic îl joacă până la nivel de celule și chiar în declanșarea și evoluţia bolii.
Credinţa că până la urmă totul va fi bine pe care fie o are, fie o poate dezvolta alături de un terapeut, este esenţială și influenţează modul ȋn care boala evoluează.', după cum spune Raluca Ignat, psiholog, pentru Revista Avantaje.
foto: Shutterstock
Citește și:
Rețeta care te scapă de constipație și previne apariția cancerului de colon
Cancerul ovarian se vindecă. Cum poți descoperi boala din faza incipientă
Implanturile cu silicon pot declanșa cancerul de sân?