10 lucruri despre cancer pe care trebuie să știi
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/08/shutterstock_628013132.jpg)
Este o boală pe care o poate face oricine: bogați sau săraci, tineri sau bătrâni, femei sau bărbați. Cancerul inspiră teamă și odată instalat, el reprezintă o imensă povară pentru pacienți, familiile lor sau societate. Iată care sunt cele mai importante 10 lucruri despre cancer pe care trebuie să le știi:
Specialiștii oncologi spun că multe din decesele cauzate de cancer puteau fi prevenite. Procentul cancerelor cauzate de un stil de viață nesănătos este între 30% și 50%. Printre factorii incriminați drept declanșatori se numără fumatul și refuzul vaccinării împotriva virusului HPV și HBV.
- Aproximativ 16% din populații globului moare de cancer. Această cifră a fost stabilită în 2015, între timp s-au înregistrat creșteri semnificative. Tot în 2015, 8.8 milioane de decese erau cauzate de un anume tip de cancer. Statistic, acest lucru înseamnă 1 din 6 morți.
- Lipsa informației și a accesului la sistemele de medicină modernă reprezintă un prag pentru cetățenii cu venituri mici sau modeste. Aproximativ 70% din totalul deceselor se înregistrează în aceste țări.
- Topul celor cinci tipuri de cancer care afectează bărbații sunt: cancerul de plămâni, ficat, stomac, cel colorectal și cancerul de prostată.
- Topul cancerelor care afectează femeile: în lume, în anul 2015 cele mai întâlnite 5 tipuri de cancer responsabile pentru decesul femeilor erau cel de sâni, plămâni, colorectal, cervical și cancerul de stomac.
- Cei care n-au fumat niciodată sunt mai puțin predispuși de a dezvolta un cancer pe parcursul vieții. Tutunul reprezintă un factor declanșator pentru 22% din decesele cauzate de cancere.
- În anul 2012 infecțiile care pot declanșa cancer erau responsabile pentru 25% din toate tipurile de cancer. Human Papillomavirus (HPV) declanșează cancerul cervical, iar virusul Hepatitei B declanșează cancerul de ficat. Vaccinarea împotriva acestor două tipuri de cancere poate reduce numărul îmbolnăvirilor cu 1,1 milioane de cazuri pe glob.
- În anumite țări tratamentele anti-cancer sunt depășite, pacienții neavând acces la ultimele descoperiri în domeniul tratamentului oncologic.
- Cancerul a devenit o adevărată povară în economia globală. Impactul economic al cancerului asupra țărilor este semnificativ și în continuă creștere. Costurile anuale pentru cancer pe tot globul era în 2010 de 1,16 trilioane dolari.(1 000 000 000 000 000 000 = 1018)
- Doar 14% din populația globului diagnosticată cu cancer în ultima fază primește îngrijire paliativă.
- Există țări unde informațiile ajung anevoios din cauza lipsei unei logistici speciale. 1 din 5 țări aflate în curs de dezvoltare nu are resursele necesare pentru a implementa programe naționale de educație și prevenție.
Foto: Shutterstock
Citește și:
Cum arată cancerul de piele. Cele mai comune tipuri de cancer
Cum arată cancerul de sân la mamograf? Iată imagini
Care sunt riscurile loviturilor în zona sânilor? Favorizează sau nu apariția cancerului mamar?
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Mai multe din Sanatate