Prea tânără ca să intri la menopauză? Află tot ce trebuie să știi despre menopauza precoce

Prea tânără pentru menopauza

Menopauza este o perioadă fiziologică ce apare ca urmare a pierderii progresive a foliculilor ovarieni și e însoțită de încetarea completă a menstrelor. Crezi că ești prea tânără ca să intri la menopauză? Ei bine, vârsta medie la care se ajunge în această etapă este de 51 de ani. Dacă acest fenomen apare înainte de 40 de ani se consideră că este vorba de o menopauză precoce sau o insuficiență ovariană prematură. În acest caz, cel mai probabil, femeia a întâmpinat probleme de fertilitate chiar înainte de a împlini 30 de ani. Investigând cauzele pentru care nu poate rămâne însărcinată, primește un diagnostic cumplit: se află în premenopauză.

Factori declanșatori în menopauză

Vârsta la care intrăm la menopauză este influențată de mai mulți factori. Fumatul și istoricul familial se corelează cu un risc crescut de menopauză precoce. Dacă mama ta a ajuns devreme la menopauză, este posibil să te confrunți și tu cu acest fenomen. Și o serie de cauze medicale pot reduce rezerva foliculară: tratamentele hormonale pentru endometrioză, radioterapia, chimioterapia, anumite boli imunologice sau îndepărtarea chirurgicală a uterului (histerectomia).

Simptome

Această perioadă este caracterizată de scăderea producției de hormoni, în special a estrogenului, responsabili de simptomele asociate menopauzei: cicluri neregulate, bufeuri, tulburări de dispoziție, iritabilitate, creștere în greutate, dureri ale sânilor, uscăciune vaginală, incontineță urinară. Alte complicații severe sunt osteoporoza și bolile cardiovasculare. Există mai multe etape prin care trece o femeie până ajunge la menopauza propriu-zisă. Cunoașterea lor te poate ajuta să stabilești dacă riști să te confrunți cu apariția precoce a acestui fenomen. Tranziția spre menopauză presupune:

  • variații ale ciclului menstrual de mai mult de șapte zile față de normal și absența a mai mult de două menstre consecutive, adică minim 60 de zile fără ciclu menstrual;
  • creșterea FSH-ului (hormon de simulare foliculară), scăderea inhibinei B și a hormonului anti-Mullerian.

Perimenopauza începe din momentul tranziției spre menopauză și durează 12 luni de la ultima menstruație.

Dozarea hormonilor

Există analize de sânge ce pot confirma apropierea menopauzei. În această perioadă Inhibina B scade datorită reducerii numărului de foliculi ovarieni, iar FSH-ul crește, în timp ce progesteronul poate scădea.

Alt hormon util în evaluarea rezervei ovariene este cel anti-Mullerian (AMH), care scade odată cu apropierea de menopauză. Pentru a afla când vei intra la menopauză, ar trebui să dozezi următorii hormoni:

  • AMH (în orice zi a ciclului menstrual)
  • Inhibina B și FSH în a treia zi a ciclului.

Rezultatele acestor analize îți vor confirma dacă riști să te confrunți cu menopauza precoce și vei afla care este potențialul tău de fertilitate.

Florentina Mușat

Foto: Shutterstock

Citește și:

La doar 23 de ani, o tânără a intrat la menopauză. Ce s-a întâmplat după ce a primit această veste?

Sexul și menopauza

Tot ce trebuie să știți despre menopauză și menopauza precoce

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului