Sexul și menopauza

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
Dacă până acum credeai în mitul că menopauza e asociată cu defeminizarea, adevărul e că menopauza se poate transforma în a doua tinerețe.

În România, mentalitățile spun că o dată cu intrarea la menopauză, femeia intră într-un proces rapid de defeminizare, asociată cu fragilizarea și ridarea pielii,  căderea părului, îngrășarea și nu în ultimul rând scăderea drastică a apetitului sexual până la absența totală a sexului. Dr. Luiza Spiru, specialist în geriatrie, demontează acest mit tradițional, susținând cu argumente medicale că menopauza poate fi cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei.

O dată cu intrarea în menopauză, multe din obligațiile și responsabilitățile femeii – dedicarea pentru creșterea copiilor, îngrijirea părinților, a soțului, preocuparea pentru carieră – se diminuează foarte mult. E momentul în care femeia are mult mai mult timp pentru ea, pentru ceea ce îi place, dar nu a avut timp să facă în tinerețe.

Menopauza poate fi o reconsiderare în plan fizic, emoțional, spiritual, profesional. Femeia se poate redefini fără barierele și constrângerile de timp din prima tinerețe și poate deveni centrul propriului univers.

Menopauza poate deveni momentul în care femeia se poate ocupa doar de ea, cu condiția să vrea.

Sexul trebuie să fie prezent în viața femeii la menopauză, așadar o femeie nu trebuie să se priveze de sex doar pentru că așa a auzit ea de la mama sau bunica, că ar fi rușinos sau chiar imoral.

Rolul femeii nu e doar să nască și să crească copii, ci și să se bucure de corpul ei împreună cu partenerul care înțelege și acceptă asta.

Femeile au dreptul la viață sexuală la menopauză în aceeași măsură ca și bărbații de aceeași vârstă.

Așadar, feminitatea nu se încheie la 50 de ani, doar dacă femeia respectivă nu își impune ea această limită.

După 45-50 ani începe a doua tinerețe, când femeia e degrevată de obligațiile și responsabilitățile din tinerețe (serviciu, carieră, copii, părinți etc). Femeile trebuie să renunțe la modelul de sacrificiu cu care au fost crescute și să fie conștiente că au dreptul la o viață sexuală și în a doua parte a vieții.

Vezi și Menopauza precoce

Dr. Luiza Spiru

Prof. Univ. Dr. în Geriatrie și Gerontologie

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Video