3 soluții naturale care cresc șansele să rămâi însărcinată și îți îmbunătățesc fertilitatea
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2017/02/femeie-insarcinata.jpg)
Fertilitatea este un aspect de care ţinem cont abia atunci când copilul se lasă aşteptat
Multe femei află că există o problemă de fertilitate tocmai în momentul în care încearcă să conceapă un copil. Sunt numeroși factori care cauzează scăderea fertilității: vârsta, alimentația incorectă, lipsa unei odihne corespunzătoare, stresul sau viciile sunt doar câteva dintre lucrurile care pot face concepția un proces îndelungat.
Dacă vrei să devii mamă cât mai rapid, înainte să apelezi la tratamentele de fertilizare, este bine să testezi câteva metode naturale, care cresc șansele de concepție și contribuie ulterior și la dezvoltarea corectă a bebelușului tău.
Acidul folic îmbunătățește fertilitatea și scade riscul defectelor neurale la făt
Acidul folic, cunoscut și sub denumirea de vitamina B9, se găsește în citrice, legume verzi, cereale integrale și roșii. Este, de asemenea, una dintre vitaminele care au devenit extrem de populare după ce oamenii de știință au descoperit că administrarea acidului folic crește fertilitatea și scade riscul defectelor la nivelul creierului și coloanei vertebrale (defecte de tub neuronal) la făt. Studiile recente arată că acidul folic nu îmbunătățește doar fertilitatea femeilor, ci și pe cea a bărbaților. Studiile au descoperit că bărbații care consumă acid folic zilnic au o calitate a spermei cu până la 30% mai bună.
În cazul femeilor, acidul folic administrat înainte de concepție crește fertilitatea, dar te ajută și să ai o sarcină mai ușoară și sănătoasă. Este recomandat să începi să iei aproximativ 400 de mg de acid folic pe zi, cu trei luni înainte de a rămâne însărcinată, pentru a profita de toate aceste beneficii pe care le are acidul folic. Medicii le recomandă pacientelor care au în familie cazuri de defecte genetice să ia până la 4000 de mg de acid folic zilnic. Și pentru că această vitamină este eliminată rapid din organism, singura soluție este să iei un supliment cu acid folic, pentru a-ți asigura doza zilnică necesară.
Evită excesul de cafea și alcool și renunță la fumat
Cofeina și alcoolul sunt printre factorii care duc, în timp, la scăderea fertilității. Experții susțin că persoanele care beau mai mult de cinci cești de cafea zilnic, echivalentul a 500 de mg de cofeină, întâmpină mai frecvent probleme când vor să conceapă un copil. Totuși, trebuie menționat că este vorba doar despre excesul de cafea. Consumul moderat, de una sau maximum două cești pe zi, nu afectează în mod negativ fertilitatea. Asta se aplică și în cazul celor care nu beau cafea, dar în schimb consumă băuturi carbogazoase care conțin cofeină. Doza maximă de cofeină pe care o poți ingera zilnic, fără să te expui niciunui risc, este de 250 de mg.
Pe de altă parte, studiile despre alcool și fertilitate au dat, uneori, rezultate diferite. Cercetătorii suedezi au descoperit că femeile care consumă zilnic două băuturi alcoolice au o fertilitate cu până la 60% mai scăzută. Trebuie spus și că nu toate băuturile alcoolice intră în această categorie. Un studiu realizat pe 30.000 de femei a arătat că acelea care au consumat vin cu moderație au șanse mai mari de a rămâne însărcinate. Dintre participantele la studiu, jumătate au rămas însărcinate în primele două luni, în timp ce încă 15% au trebuit să aștepte un an. Însă cele care consumau vin roșu sau alb cu moderație au șanse de trei ori mai mari să conceapă în primele 12 luni.
Fumatul este unul dintre viciile cu efecte devastatoare pentru fertilitate, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Fumul afectează receptivitatea uterului în fața ovulului, reduce producția de spermă și afectează inclusiv structura ADN-ului. Medicii le recomandă celor care vor să devină părinți să renunțe la fumat înainte să înceapă să conceapă. De asemenea, în timpul sarcinii, fumatul crește riscul de a pierde sarcina și poate afecta fătul.
Urmează metoda calendarului pentru cea mai fertilă perioadă
Medicii o numesc „fereastra fertilității' și o definesc drept perioada din lună în care o femeie atinge maximul de fertilitate. Această perioadă este compusă din 6 zile care se încheie în prima zi a ovulației. Cel mai fertil moment este cu trei zile înainte de ovulație. Cuplurile care vor să conceapă mai ușor pot să folosească metoda calendarului: ovulația are loc cu aproximativ două săptămâni înainte de începerea ciclului menstrual. În farmacii există însă și kituri care prezic destul de exact zilele ovulației, în funcție de durata unui ciclu menstrual și de data ultimei menstruații.
Nu uita că stresul este unul dintre factorii care afectează fertilitatea, așa că nu te panica și nu te îngrijora dacă nu rămâi însărcinată din prima lună. Majoritatea cuplurilor încearcă timp de 2-3 luni, până să aibă succes, așa că nu pune presiune pe tine sau pe partenerul tău. Iar înainte să apelezi la medici și să urmezi tratamente costisitoare de fertilitate, încearcă aceste metode care îți cresc șansele de a concepe natural un bebeluș perfect sănătos.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: S.Borisov