Și copiii au dreptul să se exprime prin furie

cum trebuie abordata furia la copii

Dragi prieteni părinți,

Pot să vă garantez, să vă dau scris și să vă și semnez că oricât de minunați părinți ați fi – și cred că sunteți – și orice ați spune, ați face și oricât v-ați strădui, copiii tot vor fi din când în când furioși pe voi.

Pentru că ei pur si simplu AU NEVOIE de asta: furia adesea însoțește instinctul omului de a-și “marca teritoriul”, de-a-și stabili granițele personale pentru a se separa, treptat, de părinți ca să devină o persoană autonomă.

Cât de des și cât de tare se înfurie nu ține nicidecum de cât îi place sau nu-i place ceea ce i-ai cumpărat sau ce faci pentru el ci ține de cât de bine îi reușește în relație cu tine acest proces de INDIVIDUALIZARE.

De aceea, în momentul în care el urlă că nu-și găsește pantalonii, că nu-i plac creioanele colorate pe care i le-ai luat sau că s-a lovit și e suparat pe tot Universul începând cu tine, să vorbiți despre pantaloni/creioane/a cui e vina e la fel de util cum ați vorbi în acel moment despre Scufița Roșie…(sau poate asta ar fi mai util…). Pentru că problema nu sunt pantalonii/creioanele/lovitura. Știu, ar fi mai ușor să fie așa, dar de cele mai multe ori nu e.

Cum se explică furia la copii

Ceea ce se dezbate de fapt, în mod subtil, este problema spațiului personal, o temă foarte importantă, pentru că ea stă la baza identității adultului de mai târziu.

Citește și Cum învățăm copilul să-și controleze reacțiile de furie

Când copilul strigă la părinți – putem presupune din asta că și părinții strigă uneori la copil sau unul la celălalt – de fapt vrea să afle:

– cum se împarte puterea în familie: strigătul fiind un simbol pentru putere, vrea să știe dacă are și el dreptul la ea sau doar adulții (dacă părinții au voie sa țipe și el nu, ar putea trage concluzia că el e o persoană mai puțin importantă);

– dacă emoțiile lui sunt văzute și dacă îți pasă de ele; dacă are voie să le exprime (așa cum știe el în acel moment)

– dacă este iubit și acceptat și când e furios;

– cine ce responsabilități își asumă pentru lucrurile și treburile din casă (dacă începi să cauți pantalonii, ai luat-o tu pe asta…).

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul