11 reguli pe care trebuie să le respecți pentru a avea o căsnicie fericită

Secretul unei căsnicii lipsite de probleme și a unei familii împlinite este de fiecare dată altul și depinde foarte mult de fiecare cuplu în parte. Cu toate acestea, biserica spune că există 11 reguli canonice pe care credincioșii trebuie să le respecte dacă își doresc o căsnicie fericită.

Biserica atrage de multe ori atenția că pentru ca într-un cuplu să existe înțelegere, iubire și fericire este nevoie de binecuvântarea lui Dumnezeu. Pentru a obține această binecuvântare, credicioșii trebuie să țină seama de câteva reguli importante.

11 reguli pe care trebuie să le respecți pentru a avea o căsnicie fericită

Căsătoria este cel mai important pas pe care tinerii trebuie să îl facă dacă își doresc o viață de cuplu lipsită de neplăceri. Înainte de marele eveniment, biserica spune că trebuie îndeplinite cele 11 reguli canonice ale nunţii creştine, potrivit doxologia.ro.

1.  Cei doi tineri care vor să se cunune unul cu altul să nu fie între ei niciun fel de rudenie trupească sau duhovnicească, adică din Sfântul Botez. Cununia între rude este oprită cu desăvârşire de Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe.

2. Părinţii celor doi tineri trebuie să se învoiască şi să se unească la căsătoria copiilor lor. Nunţile făcute fără voia părinţilor nu aduc bucurie copiilor şi sunt canonisite de Sfântul Vasile cel Mare în canoanele 38, 40 şi 42 ca şi desfrânarea, cu trei ani oprire de la Sfânta Împărtăşanie, până la împăcarea celor doi tineri cu părinţii lor.

3. Cei doi tineri trebuie să se iubească şi să se învoiască a se căsători unul cu altul, căci de se căsătoresc fără voia lor, la îndemnul părinţilor sau pentru câştiguri materiale, această nuntă nu poate dăinui.

4. Logodirea celor doi tineri să se facă cu preot, după rânduiala Bisericii, cu cercetarea canonică cuvenită.

5. Tinerii logodiţi sunt datori să trăiască la părinţii lor până la cununia religioasă şi să-şi păzească cu sfinţenie fecioria, că de vor greşi mai înainte, sunt canonisiţi de Biserică ca nişte desfrânaţi şi opriţi şapte ani de la Sfânta Împărtăşanie.

6. Mai înainte cu o săptămâna sau două de cununia religioasă, cei doi tineri sunt datori să se spovedească la duhovnicul din copilărie sau la preotul satului, cu post şi rugăciuni şi, dacă au voie, să se pregătească pentru Sfânta Împărtăşanie.

7. Cununia religioasă se cuvine, după tradiţie, a se face dimineaţa, de obicei Duminica, mai înainte de începerea Sfintei Liturghii, iar naşii mirilor să fie creştini buni, capabili să înveţe, să povăţuiască,  pe calea cea bună pe finii lor.

8. După slujba Cununiei, cei doi tineri stau cu cununiile pe cap în mijlocul bisericii, înconjuraţi de credincioşi până la sfârşitul slujbei, iar preotul dă binecuvântare de Sfânta Liturghie şi se roagă împreună cu toţi cei de faţă pentru ajutorul celor încununaţi. Crezul şi Tatăl nostru este dator să le zică mirele.

9. Când preotul zice: „Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi!', atunci cei doi miri se apropie de Sfântul Potir şi se împărtăşesc cu  Trupul şi Sângele lui Hristos, dacă au voie de la duhovnicul lor.

10. După terminarea Sfintei Liturghii, cei doi miri sunt conduşi la casa mirelui de nuntaşi, după vechea tradiţie ortodoxă, unde se aşează la masă, mănâncă şi se veselesc cu cucernicie şi bună rânduială, întru slava lui Dumnezeu, precum se cuvine creştinilor.

11. Dacă tinerii s-au împărtăşit, se cuvine să fie în curăţie până în seara zilei următoare, pentru cinstirea Sfintelor Taine.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Copiii plătesc pentru păcatele părinților? Care este teoria părintelui Constantin Necula

Când începe postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel?

Rugăciunea Patriarhului Daniel pentru copii și tineri

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate