Vitamina D și suplimentele cu ulei de pește nu previn cancerul și bolile cardiace

Dacă credeai că vitamina D și suplimentele cu ulei de pește luptă împotriva cancerului și a bolilor cardiace, oamenii de știință au o altă părere.

Un studiu independent, prezentat la Congresul American de Cardiologie (organizat de Asociația Americană de Cardiologie), arată că suplimentele cu omega-3 sau vitamina D nu aduc niciun beneficiu major în prevenirea apariției cancerului sau a bolilor cardiovasculare.

Autorii studiului publicat în The New England Journal of Medicine susțin că „cei care vând vitamina D o promovează ca fiind bună la toate'. Însă vitamina D „nu a arătat nimic bun', este de părere dr. James Stein, cardiolog la Universitatea din Wisconsin-Madison.

În cadrul studiului, peste 26.000 de adulți sănătoși au primit timp de cinci ani suplimente vitamina D sau suplimentele din pește. Cercetătorii au observat că subiecții nu au prezentat un risc mai mic de a dezvolta cancer sau boli cardiovasculare.

Cu toate astea, lucrurile nu sunt atât de negre. În cazul persoanelor care au luat suplimente de vitamina D timp de cel puțin doi ani, cercetătorii au descoperit o șansă cu 25% mai mică de a dezvolta cancer .

De asemenea, doze prea mari de vitamina D în corp pot creşte riscul de pietre la rinichi şi, în cazul unor persoane, pot duce la probleme ale fic atului sau ale vaselor de sânge.

Este cunoscut faptul că uleiul de pește previne infarctul sau atacurile vasculare și stimulează activitatea cerebrală. De aceea este indicat să-l consumăm numai pe cale naturală.

Chiar dacă concluziile oamenilor de știință pot fi un semnal de alarmă, aceștia ne reamintesc o regulă de aur – moderație în toate.

Vezi lista cu alimente bogate in vitamina D!

 

Iulia Sandu

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului