Vino de hac durerilor de cap

 

Exista cateva tipuri frecvente de durere de cap, diferentiate prin factorii declansatori, caracterul durerii si tratament.

Cefaleea de stres

Este poate cel mai frecvent intalnita si apare la persoane obosite, cu program de lucru prelungit sau cu slujbe foarte solicitante, precum si la cei carora le lipseste timpul de relaxare. Durerea este intermitenta, intensitatea moderata; este localizata de obicei frontal sau occipital, dar poate fi si generalizata, cuprinzand intreg capul.

Persoanele care au si probleme emotionale – anxietate, depresie etc. – descriu deseori cefaleea ca pe “o casca prea stramta peste crestetul capului”. In aceste situatii, la tratamentul medicamentos cu antialgice trebuie adaugat si efortul de recunoastere a factorilor majori de stres, dar – si mai important – a celor minori, cotidieni, care trec mai usor neobservati si care stau frecvent la baza acestei afectiuni.

Deprinderea unor tehnici de relaxare, care pot fi practicate aproape oriunde, ofera o solutie nemedicamentoasa. De exemplu, cand incepe durerea, intrerupe activitatea pentru 10-15 minute, stai linistita, cat mai relaxata, si gandeste-te la lucruri placute; in acest timp, iti poti masa tamplele cu cateva picaturi de lavanda.

Durerea frontala si cea din spatele ochilor

Semnaleaza probleme ale sinusurilor, inflamatii cauzate de germeni patogeni sau alergii. In acest caz, tratamentul se adreseaza sinuzitei cu decongestionante (picaturi), eventual antibiotice sau antihistaminice prescrise de medicul de familie.

Durerea de cap a hipertensivilor

Apare atunci cand tensiunea arteriala creste la valori periculoase. Orice durere pulsatila intensa, dupa efort sau emotii puternice (mai ales negative) localizata occipital sau in crestetul capului impune aflarea imediata a tensiunii arteriale.

In lupta cu migrena

Cefaleea migrenoasa este o afectiune aparte, atacului de migrena fiindu-i caracteristica durerea violenta ce cuprinde jumatate de cap (poate fi, totusi, si generalizata), insotita de greata, varsaturi si fotofobie (intoleranta la lumina).
Primele atacuri apar intre 10 si 30 de ani, mai frecvent la femei decat la barbati (proportia fiind de circa 3 la 1), observandu-se o predispozitie familiala in mai mult de 50% din cazuri. Unii pacienti isi presimt crizele, acestea fiind precedate de o perioada scurta de depresie, iritabilitate, tulburari ale campului vizual, parestezii (amorteala, furnicaturi). Pentru persoanele care sufera de migrena este important sa inceapa tratamentul cat mai devreme, la aparitia primelor semne ale bolii, pentru ca cefaleea migrenoasa, o data instalata, este mult mai rezistenta la tratament. Pe langa antialgice comune, se pot administra preparate compuse, cu derivati de ergotamina si cofeina (de exemplu, Cofedol). Mai nou, in timpul atacului de migrena se foloseste Sumatriptan – dar numai cu recomandarea medicului!

de Dr. Nicoleta Dimitriu pentru Avantaje

Vino de hac durerilor de cap

Ca tratamente alternative sunt de mentionat acupunctura, homeopatia si tehnicile de relaxare. Un remediu destul de eficient este si banalul somn – atentie, insa, la medicamentele care contin cofeina!

  • Uneori, durerile de cap pot aparea din cauza ca am „sarit“ peste o masa (sau mai multe) sau ca, dimpotriva, am consumat alimente care favorizeaza aparitia acestora (cel mai des incriminate sunt cafeaua, ciocolata, vinul). Incearca sa identifici care sunt, in cazul tau, aceste produse, excluzandu-le din regimul tau alimentar.
  • De asemenea, cefaleea poate aparea inaintea si in timpul menstruatiei.
  • Printre cauzele principale ale durerilor de cap se numara si: febra, consumul de alcool, traumatisme craniene, leziuni oculare, otice (ale aparatului auditiv) sau ale cavitatii bucale.

Durerea cronica frecventa este uneori dificil de diagnosticat. O cefalee puternica, repetata, recent instalata la o persoana de peste 30 de ani, insotita de varsaturi si/sau tulburari de vedere poate semnifica o patologie serioasa (de exemplu, o tumoare craniana) si necesita investigatii complexe.

Tratamentul cefaleei se bazeaza pe antialgice, cel mai des utilizate fiind cele in compozitia carora intra aspirina, paracetamol, ibuprofen, codeina si combinatii ale acestora.

Substanta activa Denumire comerciala Administrare Doza maxima pe zi

aspirina

Aspirina, Alkaseltzer Se administreaza in general dupa mese, pentru a diminua atacul acid asupra stomacului; varianta ‘tamponata’ este mai usor suportata. 3.600 mg

paracetamol

Paracetamol, Tylenol, Panadol Pot fi luate si pe stomacul gol, dar intervalul dintre doze trebuie sa nu fie mai mic de 4 ore. 4.000 mg

ibuprofen

Nurofen, Paduden, Rupan In general, se administreaza cu lapte sau alte alimente. 1.200 mg

codeina

Codeina, Codenal Poate cauza ameteala – evitati activitatile care necesita o perfecta coordonare (de exemplu, sofatul). 4.000 mg

combinatii ale acestora

Panadol, Tylenol Cold, Fervex, Coldrex Vezi indicatiile din prospectul fiecarui produs in parte. Vezi indicatiile din prospectul fiecarui produs in parte.

de Dr. Nicoleta Dimitriu pentru Avantaje

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate