Vino de hac durerilor de cap

 

Exista cateva tipuri frecvente de durere de cap, diferentiate prin factorii declansatori, caracterul durerii si tratament.

Cefaleea de stres

Este poate cel mai frecvent intalnita si apare la persoane obosite, cu program de lucru prelungit sau cu slujbe foarte solicitante, precum si la cei carora le lipseste timpul de relaxare. Durerea este intermitenta, intensitatea moderata; este localizata de obicei frontal sau occipital, dar poate fi si generalizata, cuprinzand intreg capul.

Persoanele care au si probleme emotionale – anxietate, depresie etc. – descriu deseori cefaleea ca pe "o casca prea stramta peste crestetul capului". In aceste situatii, la tratamentul medicamentos cu antialgice trebuie adaugat si efortul de recunoastere a factorilor majori de stres, dar – si mai important – a celor minori, cotidieni, care trec mai usor neobservati si care stau frecvent la baza acestei afectiuni.

Deprinderea unor tehnici de relaxare, care pot fi practicate aproape oriunde, ofera o solutie nemedicamentoasa. De exemplu, cand incepe durerea, intrerupe activitatea pentru 10-15 minute, stai linistita, cat mai relaxata, si gandeste-te la lucruri placute; in acest timp, iti poti masa tamplele cu cateva picaturi de lavanda.

Durerea frontala si cea din spatele ochilor

Semnaleaza probleme ale sinusurilor, inflamatii cauzate de germeni patogeni sau alergii. In acest caz, tratamentul se adreseaza sinuzitei cu decongestionante (picaturi), eventual antibiotice sau antihistaminice prescrise de medicul de familie.

Durerea de cap a hipertensivilor

Apare atunci cand tensiunea arteriala creste la valori periculoase. Orice durere pulsatila intensa, dupa efort sau emotii puternice (mai ales negative) localizata occipital sau in crestetul capului impune aflarea imediata a tensiunii arteriale.

In lupta cu migrena

Cefaleea migrenoasa este o afectiune aparte, atacului de migrena fiindu-i caracteristica durerea violenta ce cuprinde jumatate de cap (poate fi, totusi, si generalizata), insotita de greata, varsaturi si fotofobie (intoleranta la lumina).
Primele atacuri apar intre 10 si 30 de ani, mai frecvent la femei decat la barbati (proportia fiind de circa 3 la 1), observandu-se o predispozitie familiala in mai mult de 50% din cazuri. Unii pacienti isi presimt crizele, acestea fiind precedate de o perioada scurta de depresie, iritabilitate, tulburari ale campului vizual, parestezii (amorteala, furnicaturi). Pentru persoanele care sufera de migrena este important sa inceapa tratamentul cat mai devreme, la aparitia primelor semne ale bolii, pentru ca cefaleea migrenoasa, o data instalata, este mult mai rezistenta la tratament. Pe langa antialgice comune, se pot administra preparate compuse, cu derivati de ergotamina si cofeina (de exemplu, Cofedol). Mai nou, in timpul atacului de migrena se foloseste Sumatriptan – dar numai cu recomandarea medicului!

de Dr. Nicoleta Dimitriu pentru Avantaje

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate