Viața în doi: modalități de a evita certurile într-o relație

Viața în doi: modalități de a evita certurile într-o relație

A te certa cu persoana iubită – indiferent de motivele pentru care se întâmplă acest lucru – poate fi o experiență devastatoare, care atrage după sine repercusiuni grave asupra relației.  

Chiar și după ce conflictul se încheie, urmele disputei rămân: gânduri negative, lipsă de energie, depresie, indiferență și lista poate continua. Până se ajunge la un soi de pace declarată între parteneri, atmosfera tensionată și energia negativă îi vor ține departe unul de altul.

Cu toate acestea, este important de conștientizat că nu toate conflictele sunt neapărat rele, în unele cazuri pot fi sănătoase pentru bunăstarea relației, însă doar atunci când argumentele partenerilor sunt constructive. De altfel, este inevitabil să apară conflicte între două persoane care au o relație intimă. Indiferent că pornesc de la faptul că unul dintre ei a întârziat la o întâlnire, că nu vor să vadă amândoi același film la cinema sau că au opinii diferite în privința modelului masinii de spalat rufe pe care e necesar să-l cumpere.

Ba mai mult decât atât, specialiștii susțin că argumentele cele mai dure dintr-un conflict pornesc de la neînțelegeri. Unul dintre parteneri spune ceva, celălalt interpretează greșit vorbele sale și de aici conflictul escaladează pe culmi nebănuite.

Sunt, însă, situații când conflictele dintr-o relație pot fi evitate, mai ales dacă știi cum să te comporți în astfel de momente. Iată câteva idei:

1. Recunoaşte atunci când greșești

Să îi ceri scuze partenerului este una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a preveni o ceartă de proporții. Cu toate acestea, sunt puține persoane care își recunosc, fără prea mari dificultăți, greșeala. De cele mai multe ori, din cauza unui orgoliu nesăbuit, în loc să aplaneze un conflict admițând că au greșit, pun paie pe foc printr-o atitudine beligerantă.

2. Fă compromisuri – atunci când acestea sunt posibile

Ca și în cazul recunoașterii unei greșeli, acceptarea unui compromis nu este un lucru ușor de făcut. Însă, într-o relație, acesta poate fi elementul salvator. E drept, un compromis este mult mai ușor de acceptat când vine vorba despre lucruri banale: la ce film să mergeți, la ce restaurant să mâncați sau ce veți face în weekend. 

Ceea ce e bine de știut este faptul că a face un compromis este o soluție în cazul relațiilor sănătoase și mai puțin în cele toxice. O relație care se deteriorează rapid cere soluții pe care un compromis de moment nu le poate aduce. În astfel de cazuri, este indicată intervenția unui consilier, a unui terapeut sau a unui psiholog.

3. Respectă intimitatea celuilalt și oferă-i spațiu

În urma unor cercetări realizate la Universitatea din Michigan, experții au ajuns la concluzia că a avea suficient spațiu și intimitate într-o relație este mai important pentru un cuplu decât o viață sexuală satisfăcătoare.

Când partenerii au propriile interese, prieteni și timp pentru ei înșiși, sunt mai fericiți și mai puțin plictisiți. Iar când cei doi sunt mai relaxați și bucuroși, șansele să se certe scad considerabil.

Concluzia specialiștilor în relații este aceeași: toate cuplurile se ceartă. În unele cazuri, partenerii preferă să țipe unul la altul. În altele, cei doi evită să se privească și refuză orice formă de conversație. Indiferent de metoda pe care o abordează în cazul unui conflict, rezultatul este același: sentimente rănite și dezamăgire. Dar nu trebuie să se termine așa. Argumentele pertinente sunt în majoritatea situațiilor soluția pentru a stopa un conflict. Altfel zis, a tăia răul de la rădăcină.

Material realizat cu sprijinul arctic.ro

Sursă foto: nd3000/ Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie