Varicele – o boala vindecabila

Varicele membrelor inferioare sunt dilatari patologice si permanente ale venelor superficiale de la acest nivel. In ceea ce priveste cauza aparitiei varicelor, in 93-95% dintre cazuri boala varicoasa este transmisa genetic.

Venele membrelor inferioare sunt prevazute din loc in loc cu valve, care au rolul de a asigura circulatia sangelui dinspre periferie spre centru, respectiv spre inima, impotriva efectului gravitatiei. In aparitia bolii varicoase sunt incriminate doua tipuri de cauze. Cauza determinanta si obligatorie in aparitia bolii o reprezinta un defect in structura valvelor sau lipsa partiala a acestora, ceea ce duce la modificarea directiei de circulatie a sangelui; in acest mod, venele se dilata si dau aspectul caracteristic al varicelor. Cauze favorizante, care nu produc boala in lipsa cauzei determinante:

 • Profesiuni care obliga persoana respectiva sa stea foarte mult timp in picioare.
 • Sarcina, la femei, este o cauza favorizanta, deoarece venele se dilata foarte mult.
 • Traumatisme grave la nivelul membrului inferior
 • Arsuri

Cand apare o vena dilatata anormal…

 • Adreseaza-te, pentru consult, medicului flebolog sau medicului cu competenta in flebologie. Din pacate, nu toti medicii cunosc modalitatea cea mai corecta de abordare si vindecare a bolii, de multe ori pacientul fiind dezorientat sau descurajat in privinta succesului terapeutic al bolii sale.
 • Dar bolnavul cu varice la membrele inferioare poate fi vindecat! Este important insa sa te prezinti la medicul flebolog inca din primii doi-trei ani de la aparitia semnelor bolii.
 • Afectiunea evolueaza lent, de cele mai multe ori fara dureri care sa te alarmeze. Absenta simptomelor intarzie prezentarea la medic si tocmai in aceasta consta pericolul.
 • De multe ori, la consultatie se prezinta pacienti cu trecut varicos de 10-15 ani si, firesc, acestia au deja complicatii ale bolii (ulcer de gamba, tromboze etc.).

Afectiunile venoase cele mai frecvente sunt: varicele (simple sau complicate), ulcerul de gamba de cauza venoasa, trombozele venoase (tromboflebite), insuficienta venoasa cronica, sindromul posttrombotic, venele reticulare si telangiectaziile (asa-numitele vase sparte), unele boli venoase congenitale (sindromul Klippel-Trenaunay, sindromul Parkes-Weber).

 

Tratamentul complicatiilor varicoase
Pentru a trata eficient si durabil complicatiile varicelor, trebuie tratata corect si radical afectiunea de baza. Fistula venoasa externa se trateaza in doua etape:

 • oprirea sangerarii, prin interventie chirurgicala de urgenta
 • rezolvarea chirurgicala a varicelor.

Cele doua etape de tratament chirurgical pot fi executate suc-cesiv sau simultan, in functie de complexitatea cazului. Tromboza venoasa superficiala necesita tratament chirurgical de urgenta. Operatia poate fi efectuata cu succes daca pacientul se prezinta in maxim opt-zece zile de la instalarea trombozei. Dupa depasirea acestei perioade, interventia poate fi amanata sau poate fi efectuata in doi timpi. Eficienta tratamentului depinde de promptitudinea cu care bolnavul se prezinta la medicul flebolog.
Tulburarile trofice cutanate beneficiaza de un tratament complex, secvential. De multe ori este necesara o prima etapa de tratament dermatologic, dupa care urmeaza tratamentul chirurgical. Pot fi operate chiar si cazurile complicate, cu ulcer de gamba deschis, iar rezultatele sunt excelente.

Pe de alta parte, tratamentul inadecvat al bolii varicoase duce la prelungirea perioadei de evolutie a acesteia. Costurile particulare si sociale se maresc corespunzator si sunt reprezentate de:

 • costul medicamentelor
 • costul pansamentelor (uneori zilnice) pentru bolnavii cu ulcer de gamba
 • costul internarilor repetate pentru ingrijirea si incercarea de vindecare a ulcerului de gamba
 • costul zilelor de incapacitate temporara de munca (concedii medicale)
 • bolnavii pensionati pentru ulcer de gamba trenant, recidivant, invalidant. (De aceasta boala sufera circa 15% din populatia Romaniei, cu alte cuvinte aproximativ trei milioane de oameni.)

Tratament

 • Singurul tratament care vindeca boala este cel chirurgical.
 • Celelalte mijloace terapeutice (ciorapii elastici pentru varice, medicamentele – capsule sau unguente) reprezinta cel mult un tratament temporar, dar nu pot vindeca boala si nu pot preveni aparitia complicatiilor.
 • Cel mai modern tratament chirurgical este chirurgia varicelor fara stripping (adica nu se smulge vena). Metoda chirurgicala poate fi individualizata in functie de fiecare caz in parte. Operatia poate fi efectuata sub anestezie locala sau rahidiana, in functie de complexitatea cazului.
 • Dupa operatie, pacientii se deplaseaza singuri si pleaca acasa pe picioarele lor. Pacientul este internat, operat si externat in circa trei ore, putand relua activitatile casnice in circa 24 de ore, iar cele profesionale – dupa doua-trei zile. Interventiile chirurgicale trebuie sa respecte criteriile estetice (incizii de doi-trei milimetri, ale caror cicatrice se estompeaza si dispar dupa aproximativ doua luni).

 

Complicatiile bolii varicoase
Daca tratamentul chirurgical nu s-a efectuat in timp util (primii doi-trei ani de la aparitie), varicele de la membrele inferioare evolueaza spre forme complicate, care pot fi de trei feluri.

1 Fistula venoasa externa Aceasta se produce prin ruptura unui pachet varicos, determinand o hemoragie masiva. Singura solutie in acest caz este interventia chirurgicala de urgenta.
2 Tromboza venoasa superficiala (tromboflebita varicoasa sau varicoflebita). Consta in coagularea intravasculara a sangelui din interiorul unui pachet varicos sau a trunchiului venos principal dilatat excesiv.
3 Tulburarile trofice cutanate se instaleaza treptat si cuprind mai multe stadii evolutive, cu leziuni caracteristice la nivelul pielii membrului inferior afectat. Astfel de leziuni pot fi: modificarea culorii pielii (de la roz-rosu la brun-maroniu), umflaturi care provoaca mancarimi, gamba care capata duritatea gipsului sau ulcer de gamba (situat de obicei pe fata interna a gambei, in treimea inferioara a acesteia). Ulcerul este trenant, greu cicatrizabil si recidivant; frecvent, se suprainfecteaza si se extinde.

Dr. Valerian Ciubotaru, medic primar chirurg
CLINICA MEDICALA FLEBESTET SRL

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate