Vaginul la 30, 40, 50 și 60 de ani. Ce schimbări suferă?

Vaginul la 30,40,50,60 de ani

Și vaginul îmbătrânește nu-i așa? Răspunsul este cât se poate de clar: da. Dar poate fi ajutat să treacă cu brio peste toate pragurile de vârstă. Ce schimbări suferă vaginul la 30, 40, 50 și 60 de ani? Ei bine, medicii spun că fiecare schimbare e particulară.


Dacă nu ești genul de femeie care se examinează singură și în detaliu cu oglinda fix în părțile… intime, îți oferim noi câteva informații. Ce se întâmplă acolo jos' odată cu trecerea timpului? Nu întinerește, nu rămâne ca-n adolescență și categoric ține pasul cu schimbările din organism. Ești pregătită pentru vestea cea rea: și vaginul îmbătrânește!

Odată cu trecerea timpului aparatul nostru genital se modifică și se transformă. Schimbările nu sunt pozitive și de bun augur. Trebuie doar să ne pregătim pentru aceste schimbări. Desigur, nu trebuie să uităm că, așa cum fiecare femeie este unică, tot așa fiecare vagin este diferit. Experiența nașterilor, menopauza sau elasticitatea naturală a mușchilor este particulară pentru fiecare femeie.

Vaginul la 30 de ani

Femeile care folosesc pilule anticoncepționale la această vârstă pot acuza mici și discrete uscăciuni ale vaginului în timpul actului sexual. Și asta deoarece ovulația se oprește și odată cu ea și lubrifierea naturală. Cele care se decid să populeze planeta și să întrerupă pilulele vor reveni la umezeala normală a vulvei. După naștere pot surveni modificări ale dimensiunii vaginului, dar din fericire, vaginul nostru nu are o memorie prea bună, așa că va uita că, la un moment dat, pe acolo a ieșit un copil. Și va ajunge la aproximativ forma inițială, dacă nu au avut loc alte probleme (ruptură de perineu, etc). Elasticitatea naturală își va spune cuvântul. Incontinența urinară care poate surveni după naștere se reglează cu exercițiile Kegel.

Vaginul la 40 de ani

Dacă până la această vârstă ai fost o sclavă a epilatului inghinal deja o să începi să observi schimbări de pigmentație în zonă. Printre firele de păr își vor face apariția și cele albe, însă per ansamblu, părul este mai rar, mai subțire și mai fără vlagă. Așa cum încep să devină și labiile. Estrogenul se împuținează, deh…  Este momentul să începi serios exercițiile de întărire a musculaturii vaginului. Elasaticitatea nu mai e punctul lui forte.

Vaginul la 50 de ani

Menopauza a venit cu schimbări ciudate și nesuferite. Țesutul intern din vagin se subțiază, se usucă și-și pierde elasticitatea. O mulțime de îndoieli încolțesc în sufletul femeii. Viața sexuală intră într-o zonă de declin. Uscăciunea vaginală este descrisă de parteneri cât se poate de plastic: abraziv este cuvântul ce descrie senzația intimă. Este momentul în care începe atrofia vaginală, punctul cheie care le spune femeilor că și-au încheiat socotelile cu fertilitatea. Imaginea vulvei este mult diferită față de cum o știai: colagenul și grăsimile se topesc, iar în locul lor rămâne o zonă ușor ridată cu mici protuberanțe. Ph-ul din interiorul vaginului se schimbă și el, mediul devenind mult mai acid.

Vaginul la 60 de ani

Majoritatea femeilor la această vârstă se plâng de uscăciune vaginală. Și dacă nu se ia niciun remediu pentru această problemă, fiecare femeie va intra într-un cerc vicios. Sexul devine dureros, din cauza durerilor se rărește, orice gând cu implicare sexuală sau excitație se suprimă. Și astfel se creează un șir de neajunsuri care cauzează multe insatisfacții.

Ce e de făcut?

Indiferent de vârstă femeile trebuie să fie conștiente de schimbările care au loc în organism. Exercițiile de întărire a musculaturii vaginale trebuie făcute în mod regulat. Totodată nu trebuie uitate cremele lubrifiante, cele cu estrogen sau pilulele cu hormoni ajutători.

Florentina Mușat

foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate