Un chiropractician dezvăluie de ce este vital să acționezi rapid dacă observi simptome cheie alături de durere sau riști daune permanente. Durerea de spate este foarte frecventă și, în majoritatea cazurilor, nu este nimic mai mult decât un inconvenient. Dar, pentru unii, devine persistentă și poate afecta cu adevărat bunăstarea fizică și psihică.
Dacă ai dureri de spate, poate că te întrebi ce este normal, ce justifică o vizită la medic sau chiar dacă este atât de rău încât ar trebui să suni la 112.
În unele cazuri, este absolut justificat să suni la 112 sau să te prezinți la Urgențe, pentru că ar putea fi semnul unui atac de cord, de exemplu. Potrivit unui studiu realizat de Mind Your Back, patru din cinci adulți se confruntă cu dureri de spate la un moment dat în viață.
Aceeași cercetare a constatat că durerile de spate împiedică 51% dintre noi să socializeze și 41% să facă exerciții fizice, scrie The Sun.
Fizioterapeutul Sammy Margo, care face parte din grupul de experți din spatele Mind Your Back, explică faptul că durerea poate apărea oriunde în spate. Cu toate acestea, partea inferioară a spatelui este cel mai frecvent loc.
“Partea inferioară a spatelui suportă mai mult din sarcina greutății și a efortului corpului decât cea mai înaltă a spatelui”, spune ea.
“Iar oasele și articulațiile din partea inferioară a spatelui se flexează și se mișcă mai mult decât cele din partea superioară a spatelui – în afară de gât, care, de asemenea, se mișcă mult și poate fi o cauză a durerii.”
Sammy spune că unul dintre principalele motive pentru care oamenii suferă de dureri de spate este rănirea unui mușchi sau a unui ligament.
“Aceste întinderi pot apărea din mai multe motive, cum ar fi o postură proastă, ridicarea necorespunzătoare [inclusiv în timpul exercițiilor fizice] sau faptul de a fi prea sedentar și de a nu face suficientă mișcare”, spune ea.
“Folosirea unei greutăți prea mari la ridicarea greutăților determină corpul să se îndoaie și să se încline, crescând stresul asupra coloanei vertebrale și făcând spatele predispus la leziuni și dureri.
“Lipsa de exerciții fizice face ca mușchii spatelui să slăbească, ceea ce face ca spatele să devină rigid și dureros.
“Supraponderabilitatea poate provoca, de asemenea, dureri de spate, ca urmare a faptului că solicită în exces articulațiile și mușchii.”
Îndoirea și alte poziții de postură proastă strâng nervii și vasele de sânge din spate, ducând la durere.
O postură proastă poate, de asemenea, să distribuie greutatea în spate în mod neuniform, ceea ce duce la tensiune și durere în țesuturile din partea inferioară a spatelui.
Marc Sanders, chiropractician și membru al Asociației Britanice de Chiropractică, spune că mulți oameni nu sunt conștienți de modul în care alegerile simple legate de stilul de viață pot avea un impact asupra durerilor de spate, “cum ar fi salteaua, modul în care gestionați stresul, modul în care stați la birou sau cantitatea de mișcare din ziua dumneavoastră”.
Durerea de spate, alături de alte simptome, poate fi un semn al unui lucru mai grav și, potențial, o urgență medicală.
Marc spune: “Durerea toracică combinată cu durerea de spate ar putea fi un semn al unei probleme cardiace sau al unei alte afecțiuni medicale grave, așa că este esențial să cereți ajutor imediat.”
Semnele unui atac de cord sunt durerea toracică și durerea care se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv în spate, senzația de amețeală sau amețeală, dificultăți de respirație, transpirație și greață.
“În cazul în care durerea a început după un accident grav, cum ar fi un accident de mașină, traumatismul provocat de acesta ar putea avea ca rezultat răni ascunse sau fracturi care pot să nu fie vizibile imediat, așa că este înțelept să solicitați unui profesionist din domeniul sănătății să vă evalueze starea cât mai curând posibil”, adaugă el.
“Dacă aveți dureri de spate plus oricare dintre aceste simptome, nu amânați. Sunați la 112 sau mergeți imediat la camera de gardă.”
Marc spune că, dacă ai dureri, furnicături, slăbiciune sau amorțeală la ambele picioare, mai ales dacă aceste simptome se agravează rapid, atunci ar putea fi un semn de compresie sau afectare severă a nervilor.
El adaugă: “Amorțeala sau furnicăturile în jurul organelor genitale sau al fesei pot fi simptome care indică o problemă neurologică gravă, în timp ce dificultatea de a urina ar putea sugera o compresie nervoasă în spate care vă afectează capacitatea de a urina.
“Aveți un anumit grad de control al vezicii urinare, dar este posibil să trebuiască să faceți un efort pentru a urina, să urinați mai des decât de obicei, să urinați cantități mai mici de urină decât de obicei (deși ați băut mult lichid) sau să nu simțiți senzația de urinare la fel de mult ca de obicei.”
Pierderea bruscă a controlului vezicii urinare sau al intestinelor (imposibilitatea de a le reține) este un alt semnal de alarmă pentru care NHS spune că ar trebui să suni la 112.
“Poate indica o problemă gravă a măduvei spinării”, spune Marc.
“Este posibil să rețineți urină, adică vezica se umple, dar nu simțiți senzația sau nevoia de a urina, ceea ce duce la incontinență”.
Marc adaugă că o pierdere a funcției sexuale cu dureri de spate ar putea sugera o compresie nervoasă în spate.
“Este posibil să aveți o senzație redusă sau să nu aveți nicio senzație sexuală în organele genitale sau să aveți disfuncție erectilă”, a spus el.
În general, ar trebui să mergi la medicul de familie dacă durerea de spate nu s-a ameliorat în câteva săptămâni, dacă te împiedică să îți desfășori activitățile zilnice, dacă durerea este severă sau dacă ești îngrijorat.
În unele cazuri, merită să obții o programare urgentă la medicul de familie sau să suni la 112, de exemplu, dacă ai temperatură ridicată.
“Aceasta poate indica o infecție subiacentă”, explică Marc, mai scrie sursa citată anterior.
De asemenea, ar trebui să mergi la medicul de familie dacă ai slăbit fără să încerci în mod intenționat să faci acest lucru, “deoarece pierderea inexplicabilă în greutate poate fi un semn al unei probleme de sănătate grave, cum ar fi o infecție sau o tumoare”, adaugă el.
El spune: “Cele mai multe cauze ale durerilor de spate din partea superioară se datorează unor probleme mecanice complet normale, dar merită ca medicul de familie să elimine alte cauze, alături de o evaluare din partea fizioterapeutului sau a chiropracticianului.”
Sammy explică faptul că durerile de spate pot fi tratate acasă dacă sunt temporare.
Ea spune: “Dacă credeți că durerea de spate este rezultatul răsucirii, ridicării, săpării sau a unei accidentări sportive minore, de exemplu, atunci când alergați, mergeți pe jos sau pe terenul de golf, atunci dacă nu este severă și de durată, puteți încerca să o tratați la domiciliu.
“Dar dacă se înrăutățește sau continuă pe parcursul a două săptămâni, consultați un medic.”
Dacă îți petreci cea mai mare parte a zilei stând așezat, “asigură-te că faci pauze regulate, în mod ideal la fiecare 20 sau 30 de minute”, spune Marc.
“Ridicați-vă, schimbați poziția și plimbați-vă puțin”.
Cercetările efectuate de The British Chiropractic Association au arătat că 63% dintre britanici folosesc exercițiile fizice pentru a gestiona durerile de spate.
Marc spune: “Exercițiile fizice sunt esențiale pentru un spate sănătos.
“Acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă angajați în regimuri de fitness extreme.
“Adăugarea a doar câteva minute suplimentare de mers pe jos pe zi poate fi extrem de benefică pentru sănătatea spatelui dumneavoastră.”
Când stați jos, în special dacă stați toată ziua la serviciu, Sammy spune că urechea, umărul și șoldul ar trebui să fie aliniate.
“Încercați să stați cu fundul lipit de spătarul unui scaun și cu picioarele întinse pe podea”, spune ea.
Poziția în care dormi este, de asemenea, importantă.
“Dormiți cu coloana vertebrală dreaptă atunci când stați culcat pe o parte.
“Încercați să plasați o pernă între picioare (dacă dormiți pe o parte) sau sub genunchi (dacă dormiți pe spate)”, explică Sammy.
Produsele locale fierbinți pot ajuta, de asemenea, la calmarea mușchilor dacă aceștia sunt încordați sau dureroși, în timp ce terapia prin frig, cum ar fi pachetele de gheață, poate oferi o ușurare rapidă, liniștitoare și reconfortantă prin răcire.
Uneori, durerile de spate au nevoie de ajutorul unui fizioterapeut.
Marc spune că în jur de 90 până la 95% din durerile de spate pot fi gestionate eficient de către fizioterapeuți și chiropracticieni fără intervenții medicale.
„Dacă durerea este de la moderată la severă (variind de la 4/10 la 10/10) sau dacă se agravează în timp, acest lucru poate indica o problemă de bază care necesită îngrijire specializată pentru a vă pune din nou pe picioare și a vă face din nou activ.
Un fizioterapeut sau un chiropractician îți poate oferi îndrumări și strategii personalizate pentru a gestiona atât aspectele fizice, cât și cele psihologice ale durerii de spate”, a spus acesta.
A apărut revista Avantaje ediția de noiembrie 2023. Luna aceasta vă surprindem cu un număr cu adevărat special, cu un DOSAR în care dezbatem tulburările de personalitate cele mai des întâlnite, cu subiecte de sănătate considerate tabu dar și cu invitați- surpriză:
EXCLUSIV AVANTAJE:
CRISTIAN DIACONESCU – Diplomat de carieră și fost ministru de externe, totul pornind de la o bază juridică, Cristian Diaconescu poate oferi context pentru cele mai „fierbinți' subiecte ale zilei. În interviul Din ediția de noiembrie poți citi o sinteză a ceea ce înseamnă rolul României în UE, fenomenul fake news, dar și noile direcții de dezvoltare – cum ar fi energia verde și folosirea inteligenței artificiale.
DOSAR SPECIAL – Tulburările de personalitate
Cauzele exacte ale tulburărilor de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că o combinație de factori genetici, chimici și de mediu pot contribui la dezvoltarea lor.
PARANOICUL – Personalitatea paranoică nu este un caz de nebunie, este doar un om cu o înclinație permanentă spre suspiciune și neîncredere.
HISTRIONICUL – În prima zi, pare charismatic, te vrăjește. A doua zi, te cam obosește.
A treia zi, deja ai vrea să-l tragi din priză. Cine să fie? Un individ cu personalitate histrionică.
PERFECȚIONISTUL – „Dușmanul binelui e mai binele', se spune. Cel care nu este niciodată mulțumit riscă să nu-și termine treaba la timp. În plus, îi critică la nesfârșit pe cei din jur. Rău pentru el, rău pentru toată lumea.
DEPENDENTUL – Dacă te sufocă, poți să te scuturi de el și să scapi. Dar ce se va întâmpla cu el după aceea? Dependentul este expus unor riscuri dintre cele mai grave.
DEPRESIVUL – Cum să ne purtăm cu personalitatea depresivă atunci când face parte din viața noastră? Dacă se leagă de evenimente concrete, dacă are cauze certe, dacă este o stare temporară, depresia este o maladie. Dacă este un fel de a fi permanent al cuiva, vorbim despre o personalitate dizarmonică de tip depresiv.
Vrei să te bucuri de o căsnicie fericită? Atunci fii foarte atentă la primul și cel mai important pas pentru reușita în doi: alegerea partenerului de viață! Vă plac aceleași lucruri și vă ghidați în viață după aceleași valori? Cu siguranță, el va fi alesul! Sau poate că, deși nu vă înțelegeți întotdeauna, vă completați reciproc – doar știe oricine, contrariile se atrag.
Ești prizoniera dragostei? Când ne îndrăgostim, viața noastră gravitează în jurul persoanei iubite și pare că nimic altceva nu mai există în jur. Dar dragostea nu înseamnă acapararea unuia de către celălalt. Viața fiecăruia are o multitudine de fațete pe care nu le putem neglija, oricât de mult am fi preocupați de partener și de dragostea pentru el.
Citește revista aici: https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/