Va iubiti ca in prima zi?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Desi sintagma „ca in prima zi” nu exprima chiar realitatea (majoritatea cuplurilor rezistente in timp nu pot spune ca s-au indragostit la prima vedere) ideea este totusi destul de clara: dragostea dintre voi a rezistat in timp?
Daca cineva isi imagineaza ca indragostindu-se a facut tot ce trebuia pentru a avea un viitor fericit cu acea persoana, atunci se insala amarnic. Daca cineva s-a casatorit gandindu-se ca, oricum, casnicia e ceva ce trebuie facut si a zis „da” cuiva cu care oricum nu prea are multe in comun („Dar celalalt pare oricum foarte indragostit, probabil ca voi sfarsi iubindu-l si eu sau macar ma voi obisnui”) atunci se insala si mai amarnic.
Din pacate, nefericirea care izvoraste din modul traditionalist de a gandi („hai, sa am pe cineva, acolo, ca sa fiu si eu in rand cu lumea’) are efecte deseori distructive asupra sufletului unei persoane. Fara sa stie, societatea te preseaza sa iti alegi un partener. Pot fi la mijloc parintii, care se ingrijoreaza ca nu te mariti odata, propiul tau ceas biologic, care iti spune ca e timpul sa faci copii, nevoile financiare, pentru ca in ziua de astazi este extrem de greu sa te intretii singur etc.
De aici si pana la a-ti alege jumatatea din motive pur egoiste nu este mare distanta. Vrei pe cineva pentru ca arata bine, pentru ca are bani sau pentru ca iti trebuie un tata pentru copiii tai? Ei bine, ai ales. Dar, continuand cu acelasi stil de a gandi, sa nu te miri daca peste un timp iti vei da seama ca esti nefericita. Sau ca sotul tau, chiar daca a parut, cumva, fericit vreodata, s-a distantat in timp. Daca nu cumva el e cel care a crezut ca „trebuie sa fie in randul lumii” si acum te-a dezamagit. Nu mai conteaza…
Daca nu aveti copii, lucrurile se termina cu un divort, mai mult sau mai putin dureros. Daca aveti deja copii, viata voastra devine o rutina traumatizanta, din care e si mai complicat (si imoral) sa va rupeti… Unde s-a gresit? Si cine este de vina?
De la egoism la generozitate
De fapt, toata lumea porneste cu dreptul: indragostirea este cea mai buna premisa a unei iubiri adevarate, asa cum dintr-o aparenta casatorie din interes se poate naste o dragoste profunda. Totul tine insa de felul in care gandesc amandoi partenerii.
Daca vreunul dintre ei isi pastreaza atitudinea egoista, considerand ca doar el merita ceva din relatia voastra si uitand ca la mijloc sunteti doi, este extrem de usor ca si cel deal doilea sa se simta ranit, indepartat si sa sfarseasca comportandu-se la fel. Iata de ce este momentul unei analize profunde a propriilor tale asteptari (e valabil si pentru domni, nu numai pentru doamne!).
Aminteste-ti de cate ori i-ai spus partenerului/partenerei tale, de la inceputul relatiei voastre pana acum, ca esti mandru de el/ea? De cate ori l-ai incurajat, l-ai sustinut? Apoi, amintesteti de cate ori i-ai reprosat ca nu face anumite lucruri? Chiar si daca greseste in fata ta, celalalt trebuie tratat cu respect, cu intelegere. Si, mai presus de orice, atunci cand comunicati, puneti-va in pielea celuilalt inainte de a acuza.
Spuneti ce simtiti (cu cateva mici exceptii)
Cat de importanta este comunicarea sincera si pe un ton calm stiu toti. Dar, uneori, in loc sa ne amintim ca partenerul este cel cu care trebuie sa discutam, indiferent ce ne framanta, multi cautam intelegere la prieteni sau la alti membri ai familiei. De ce oare? Poate pentru ca am avut senzatia ca nu suntem ascultati sau pentru ca ne-a fost frica sa-i spunem omului de langa noi anumite lucruri. Din nou, incepe de la tine…
Amintitiva intotdeauna sa spuneti „te iubesc”
Aproape ca nu exista om pe acest pamant caruia, daca i se spune cat este de iubit si de apreciat, sa nu se simta bine. in primul rand, pentru ca te simti in siguranta atunci cand cineva iti marturiseste cat de mult tine la tine si iti arata ca sentimentele lui sunt statornice, indiferent ca e vorba de partener sau de cei din familia ta. Aminteste-ti mereu ca, oricati ani ar fi trecut peste voi, nu e niciodata depasit sa-i spui partenerului ca-l iubesti. Una dintre cele mai sigure solutii pentru o dragoste longeviva este sa-i faci in continuare „curte”, spunandu-i ceea ce simti pentru el.
Amintiti-va impreuna cum ati fost si cum v-ati purtat la primele intalniri, primul sarut sau prima plimbare in doi. Este important sa constientizati ca aveti un trecut impreuna si e intotdeauna placut sa va aduceti aminte si de lucrurile amuzante. Sa radeti impreuna sau sa va induiosati de lucrurile prin care ati trecut va va face sa va simtiti mai apropiati si sa comunicati mai usor si cu alte ocazii.
Zig Ziglar: Secretul casniciei fericite
Daca vrei sa stii mai multe despre felul in care iti poti consolida relatia cu partenerul de viata, citeste cartea „Secretul casniciei fericite”, de la Editura Curtea Veche. Cunoscut pentru cartile sale de psihologie aplicata, Zig Ziglar este profesor conferentiar renumit in toata lumea. Prin volumul de fata, el explica intr-o maniera clara si usor de citit cum orice cuplu poate beneficia de avantajele iubirii „fara batranete”, ale unei relatii longevive, romantice si stabile la orice varsta.
Autorul demonstreaza ca orice cuplu, chiar in situatie de criza fiind, o poate oricand lua de la capat si isi poate consolida relatia, daca vrea asta. Afla cum sa depasesti efectele dezastruoase ale unui adulter sau cum sa previi asa ceva, cum sa devii cel mai bun prieten al partenerului tau.
Sfaturile lui Zig Ziglar sunt pertinente si valabile, indiferent de contextul social sau cultural in care traiesc cei doi parteneri. Transforma aceste sfaturi in principii fundamentale si vei regasi cu siguranta fericirea si entuziasmul dragostei implinite.
Iubirea, altceva decat „indragostirea?”
Multi filozofi si psihologi au fost de acord asupra unui lucru: dragostea si indragostirea nu sunt acelasi lucru. Una este sa simti acel fior nelinistit al amorului, sa fii atras fizic de cineva si sa speri ca celalalt iti impartaseste atractia, si alta sa te intelegi cu partenerul ca si cum ati fi un intreg, sa comunicati pe toate planurile, nu doar sexual.
De la „indragostire” pana la dragoste este, asadar, o distanta lunga. De multe ori, indragostirea trece, apoi apare o alta, in timp ce dragostea adevarata poate rezista in timp chiar si daca unul dintre parteneri se poate indragosti, temporar, de altcineva. El va percepe, insa, noua atractie ca pe un „foc de paie” si, orice va alege, va putea oricand face diferenta intre cele doua tipuri de iubire.