Nu petrecem destul timp impreuna
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
O viata de familie incarcata de responsabilitati, cu familie, copii, profesii solicitante si reburcasnice.
Toate cer timp si energie… Si atunci ce mai ramane pentru viata de cuplu? Cum poti crea un timp doar al vostru?
Cuplul
Ioana (35 ani) si Florin (36 ani) sunt casatoriti de opt ani si au doi copii: Laura (cinci ani) si Dragos (trei ani). Ioana lucreaza la o fundatie umanitara, iar Florin, in constructii – doua profesii care cer mult timp si energie. Copiii sunt inca mici si cer multa atentie.
Dar probabil ca rasfatatul familiei este Blaky, un caine de talie mare, care trebuie sa alerge mult, ca sa se mentina in forma. Timpul pe care il pot petrece Ioana si Florin impreuna este foarte limitat, iar televizorul e distractia de fiecare seara. In pofida acestui lucru, cu putina inventivitate si ceva ajutor, ei si-ar putea crea un timp numai al lor – pe care si-l doresc foarte mult.
„Nu mai avem prea mult timp pentru noi doi…”
„Din pacate”, povesteste Ioana, „nici unul dintre noi nu mai are parintii in viata, asa ca trebuie sa ne descurcam mai mult singuri cu copiii. Fiecare zi este ca o cursa contra cronometru, in care eu si Florin ne impartim responsabilitatile legate de familie. Dimineata ne trezim devreme, pentru ca Dragos navaleste in dormitorul nostru, plin de verva.
Eu ma grabesc sa pregatesc micul dejun si ghiozdanelele de gradinita, in timp ce Florin se ocupa de copii si de plimbarea lui Blaky. Dupa ce mancam, urmeaza o alergatura generala prin casa, in care eu si Florin incercam sa prindem copiii si sa-i imbracam. In sfarsit, plecam – in drum spre serviciu, eu ii duc pe cei mici la gradinita, iar Florin pleaca cu microbuzul firmei.
Imi place munca mea foarte mult. Imi place sa ajut oameni care trec prin momente dificile, dar uneori este destul de stresant. Cand termin serviciul, incerc sa ma desprind de problemele avute peste zi, iau copiii, si acasa ne intalnim cu Florin. Din nou incepe ritualul mesei si plimbarea lui Blaky, care, seara, tine ceva mai mult si de care se ocupa tot Florin.
Uneori ii ia si pe copii cu el, timp in care mai aranjez, pun masina de spalat, fac ordine prin casa si orice alte treburi se mai ivesc. Mai trecem o data printr-o alergatura generala, ca sa ducem copiii in baie, la spalat, iar apoi la culcare. Dupa ce se face liniste, in sfarsit, ne mai uitam putin la televizor ori discutam despre copii, cumparaturi si buget. Suntem asa de obositi, incat dormitorul ne atrage ca un magnet – ca sa dormim!
Dimineata, o luam de la capat?
Nici weekendurile nu sunt mai relaxante si nici atunci nu avem prea mult timp pentru noi doi.Daca este vreme frumoasa, mergem cu totii in parc sau la padure. Uneori, mergem la cumparaturi. O data sau de doua ori pe luna, cu randul, ne permitem cate o iesire: eu ma vad cu prietenele, Florin mai face o partida de fotbal.
Este un mare amator de sport, urmareste toate etapele la fotbal si trebuie sa comenteze cu prietenii lui. Mi-ar placea sa mai joc badminton cu Florin, cum faceam cand nu aveam copiii, dar nu gasim timpul necesar sau, cand il gasim, ne ciondanim, pentru ca sotul meu este un tip foarte competitiv si critic. Mi-e dor sa stam de vorba si despre altceva, nu numai despre copii si casa.
Mi-e dor de diminetile prelungite din weekendurile de altadata, cand nu aveam atatea obligatii. Incep sa ma gandesc cu placere la varsta pensionarii, fiindca sper sa pot petrece mai mult timp cu Florin. Poate ne vom retrage undeva la tara, cand copiii vor fi mari?”
Problema Ioanei si a lui Florin este des intalnita. Multe cupluri se confrunta cu aceasta problema si, negasind solutii, se plafoneaza, intra in rutina si uita de rolul de parteneri, ceea ce lasa tot mai mult spatiu rolurilor de parinti sau carierei. Daca vrei cu adevarat sa gasesti timp pentru viata de cuplu, e nevoie doar de ceva mai multa organizare si planificare a timpului. Si, mai ales, cere ajutor!
In ceea ce ii priveste pe Ioana si Florin, noi le propunem cateva solutii: – Daca Florin este un pasionat al sportului, ar putea, o data pe saptamana, sa mearga la meci impreuna cu prietenii. Timpul folosit pentru comentariile de dupa meci ar putea sa il petreaca alaturi de Ioana.
– Tot legat de sport, badmintonul poate fi si un joc de echipa, daca joci la dublu. Este suficient sa gaseasca doi parteneri si, in weekend, cand ies in parc, sa faca si o partida de badminton cu sotia lui. Vor fi impreuna, isi vor consolida relatia si vor impartasi si o pasiune mai veche, de aceeasi parte a fileului.
– Chiar daca cei doi copii nu au bunici, pot exista si alte persoane care sa stea cu ei, pentru a le da posibilitatea celor doi soti sa iasa singuri in oras: fie o bona angajata cu jumatate de norma, fie un aranjament cu alti parinti – prieteni sau vecini – care au si ei copii. Laura si Dragos pot petrece o seara sau chiar un weekend cu alti copii, sub supravegherea parintilor acestora, apoi pot face schimb: data viitoare, Ioana si Florin vor avea grija de copii, in timp ce celalalt cuplu isi poate lua o seara libera.
– O solutie ar fi si o menajera, care sa o ajute pe Ioana sa faca fata mai usor treburilor casei si sa ii lase mai mult timp liber pentru ea.
– In loc sa se uite serile la televizor, Ioana si Dragos ar putea sa asculte muzica, sa rasfoiasca albumul familiei. Asemenea preocupari pot da nastere unor amintiri si momente de intimitate, in care cei doi vor uita de oboseala…
– Daca salariul bonei sau al menajerei pare sa nu mai lase loc de alte cheltuieli, Ioana si Florin pot gasi si localuri decente, mai ieftine, unde sa iasa seara. Insa si o plimbare la lumina lunii este un lucru minunat, care ii apropie si care nu costa nimic.
– Ioanei si lui Florin le-ar prinde bine sa discute despre planurile lor de viitor – atat din punctul de vedere al familiei, cat si al cuplului pe care il alcatuiesc. Dincolo de familiarele si banalele discutii legate de problemele zilnice – copii, cheltuieli, serviciu, gatit, spalat, cumparaturi etc. -, nimic nu ii impiedica pe cei doi sa discute despre viata lor pe termen mai lung si sa faca planuri.
Nu trebuie sa le fie teama de discutii legate de o casa de vacanta sau de acea retragere la tara de care vorbea Ioana. Visurile oricui – deci, inclusiv ale lor – pot de-veni realtate, mai ales atunci cand sunt impar-tite cu partenerul de viata.
5 secrete pentru mai mult timp impreuna
1. Asculta si vorbeste. Pe masura ce viata de familie devine mai aglomerata, majoritatea cuplurilor are tendinta de a-si reduce conversatiile la detalii practice, legate de copii si treburi casnice. Pentru a nu inceta sa fiti un cuplu, ar fi bine sa va reamintiti, amandoi, despre momentele de inceput. Primele intalniri, cum va simteati, despre ce vorbeati. Schimbati mici secrete, aveati visuri, va imaginati viata in doi. Cu siguranta, prioritatile actuale sunt altele, dar nu incetati sa va impartasiti unul altuia gandurile si sentimentele.
2. De comun acord, alegeti o zi pe saptamana in care sa nu vorbiti decat despre voi doi, lasand la o parte copiii, parintii, casa ori serviciul.
3. Impartaseste-i partenerului visurile si sperantele tale. Impreuna, puteti sa le transformati in realitate, iar aceasta va fi o victorie a voastra, care va va apropia si mai mult.
4. Spune intotdeauna ceea ce simti, nu iti lasa partenerul sa ghiceasca lucrurile pe care ti le doresti sau cele care te nemultumesc. Atunci cand unul dintre voi a pierdut un eveniment important din familie si se simte cumva exclus din viata „comunitatii”, nu lasa sa treaca acest moment si discutati despre cele intamplate si despre implicarea in viata de familie si de cuplu.
5. In calitate de parinti, incercati sa fiti un model pentru copiii vostri, din toate punctele de vedere. Inca de foarte mici, copiii invata, privindu-va, cum se construieste armonia, comunicarea si colaborarea dintre adulti. Faptul ca va apreciati unul pe celalalt si faceti eforturi pentru a mentine viata de cuplu este un castig pentru intreaga familie – sunteti un cuplu fericit!
Text: Valentin Banica