Unde sunt amigdalele și care sunt simptomele amigdalitei?

Toată lumea a devenit mult mai familiarizată cu amigdalele de când suntem în plină pandemie de Covid.

Testarea regulată a însemnat că mulți dintre noi am fost nevoiți să găsim amigdalele pentru a le tampona.

Unde sunt amigdalele?


Amigdalele sunt două pernițe de țesut de formă ovală în partea din spate a gâtului, câte una pe fiecare parte. Ele pot fi văzute spunând „aaaa' și împingând limba în jos. Amigdalele împiedică obiectele străine să intre în plămâni. De asemenea, filtrează bacteriile și virușii ca una dintre primele linii de apărare.

Amigdalita este o inflamație a amigdalelor. Este de obicei cauzată de o infecție virală sau, mai puțin frecvent, de o infecție bacteriană. La copiii mici ajută la combaterea germenilor și acționează ca o barieră împotriva infecțiilor.

Când amigdalele se infectează, ele izolează infecția și o opresc răspândirea în continuare. Pe măsură ce copiii cresc și sistemul lor imunitar se dezvoltă și devine mai puternic, amigdalele se micșorează.

Majoritatea oamenilor sunt capabili să lupte împotriva infecțiilor fără amigdale, dar îndepărtarea amigdalelor este recomandată numai dacă acestea cauzează probleme.

Care sunt simptomele amigdalitei?

Principalele simptome ale amigdalitei sunt:

  • durere în gât
  • pete pline de puroi pe amigdale care arată albe sau galbene
  • amigdalele umflate și roșii care fac dificilă înghițirea

Alte simptome includ:

  • febră mare
  • tuse
  • durere de cap
  • durere de urechi
  • pierderea vocii sau modificări ale vocii
  • senzație de rău/oboseală
  • glande umflate, dureroase în gât

De obicei, simptomele se ameliorează după trei până la patru zile. Dacă amigdalita este cauzată de o infecție virală, simptomele pot fi mai ușoare. Nu același lucru se poate spune dacă infecția este bacteriană. Atunci simptomele vor fi mai severe și este posibil să ca respirația să fie urât mirositoare.

Nu există un tratament specific și majoritatea cazurilor se îmbunătățesc în decurs de o săptămână fără tratament. Este foarte importantă hidratarea. Analgezicele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul, pot ameliora durerea în gât.

Antibioticele pot fi prescrise dacă boala este cauzată de o infecție bacteriană. În rare ocazii, îndepărtarea amigdalelor este necesară, dacă amigdalita este persistentă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate