Un mare semn de întrebare: verificarea temperaturii este complet ineficientă în răspândirea virusului
Ridicarea restricțiilor și relaxarea socială pentru care se pregătesc unele state ale lumii, va păstra însă o strategie de prevenire a răspândirii infecției. Controlul temperaturii. Dar ce-i de făcut atunci când verificarea temperaturii este complet ineficientă în răspândirea virusului?
Deși în SUA lucrurile sunt încă departe de a fi bine, mulți se gândesc deja cum ar putea arăta societatea după relaxare. Și ce măsuri vor putea ajuta la menținerea oamenilor în siguranță. Una dintre tactici (folosita și în Wuhan) este verificarea zilnică a temperaturii celor care se reîntorc la serviciu. Ceea ce, de altfel, deja se întâmplă pentru lucrătorii din domeniile strategice. Aceștia sunt deja verificați în fiecare zi, la intrarea în tură, cu ajutorul camerelor termice. Însă, potrivit specialiștilor în boli infecțioase, metoda are lacune și nu ar trebui să fie singura abordare o dată cu reluarea activității. Verificările de temperatură la scară largă nu îi vor identifica pe toți cei care au virusul…
Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor, simptomele COVID-19 se pot dezvolta oricand între două și 14 zile după expunere. Ceea ce înseamnă că cineva poate avea virusul fără să știe acest lucru. Mai mult, „perioada de incubație este variabilă, de la pacient la pacient”, a spus Jai Marathe, medic de boli infecțioase la Boston Medical Center și profesor asistent la Școala de Medicină a Universității Boston. „În această perioadă, virusul se înmulțește. Odată ce atinge un nivel critic, determină organismul să răspundă cu simptome solide. Perioada de timp pentru ca acest lucru să se întâmple este variabilă la diferiți pacienți. În cazul COVID-19, unul dintre cele mai frecvent întâlnite simptome este febra.'
Deși în multe cazuri apare, într-adevăr, febra, experții au aflat că nu există nicio garanție că va fi prezentă la toată lumea. COVID-19 nu produce aceleași simptome la toți pacienții, și o mare parte dintre cazuri ar putea fi asimptomatice. Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association, care a analizat 5.700 de oameni grav bolnavi de COVID-19 din zona New York, a constatat că două treimi nu aveau febră. „Din păcate, nu suntem capabili să prezicem dacă cineva va fi sau nu simptomatic și care vor fi simptomele sale', a declarat și Stephen P. Juraschek, medic la Centrul Medical Beth Israel Deaconess și profesor asistent de medicină la Harvard Medical School. „Desigur, măsurarea temperaturii nu se va exclude. Dar nu vor trebui abandonate celelalte măsuri: spălarea frecventă a mâinilor, distanțarea socială la circa 6 m sau acoperirea gurii și nasului', a mai adăugat expertul. Iar semnele de întrebare în privința eficienței măsurării temperaturii se tot înmulțesc. Pe bună dreptate, unii specialiști se întreabă cât de des ar trebui făcută măsurătoarea. Și cum rămâne cu cei care folosesc analgezice pentru durerile de cap sau articulare, care suprimă febra…
Foto: 123rf
Citeste și:
VIDEO: Cum arată, de fapt, coronavirusul? Imagini la microscop!