Trucuri pentru decorarea casei

Vrei mai multa eleganta, mai mult stil, mai mult rafinament in casa ta? Altfel spus, vrei un interior diferit, mai frumos si echilibrat cromatic? Il poti avea daca tii cont de unele detalii… importante.

Ca sa obtii o ambianta armonioasa intr-o incapere, afla cum ar trebui sa combini culorile si respecta regula proportiilor: nuanta predominanta o reprezinta peretii (intre 50 si 60%), culoarea secundara este cea a mobilei, tapiteriei, draperiilor etc. (circa 30%), restul fiind culoare de accent (lustre, vaze, veioze, obiecte decorative etc.).

Cum alegi culoarea zugravelii/tapetului
Dupa orientarea camerei
Spre nord: dormitor – roz, alb, auriu; camere de zi – galben, galben-pal, oranj; bucatarie – crem, alb, galben-deschis.
Spre vest: opteaza pentru rosu, griuri, galben-ocru.
Spre est: sunt preferabile culori pastelate (inclusiv culoarea oului de rata), crem.
Spre sud: alb, gri, bleu, verde-pal, roz.

Dupa dimensiunea sau forma camerei
Inalta
– Plafonul sau covorul sa fie mai inchis la culoare.
– Nu pune tapet sau perdele in dungi verticale.

Joasa
– Peretii sa fie in culori luminoase.
– Mobila, pardoseala si covoarele sa aiba culori deschise.

Mica
– Pereti intr-o singura nuanta, deschisa
– Lemnaria sa aiba aceeasi culoare. Pune si o oglinda mare pe peretele din fata usii – va „dubla” incaperea.

Lunga
– Foloseste culori deschise si reci (bleu-deschis, vernil, alb) pentru peretii ingusti, ca sa para mai lati, si culori inchise, ca sa obtii efectul opus.

Ce ar mai trebui sa stii
– In functie de culoarea dominanta din locuinta, ne simtim mai bine sau mai rau. De pilda, rosul aduce o doza de energie, albastrul ii ajuta pe cei care sufera de artrita, portocaliul stimuleaza sentimentele si apetitul si inspira energie si caldura.
– Obtii un spatiu formal din contraste puternice si un efect linistitor din nuante apropiate.
– Culorile si impactul lor emotional trebuie sa fie strans legate de activitatile care au loc in acel spatiu – de exemplu, albastrul si nuantele lui sunt potrivite in dormitor, pentru ca inspira calm si relaxare si iti asigura un somn linistit.
– Tavanele mai inchise la culoare creeaza impresia de spatiu mai mare.
– Foarte importanta pentru felul in care se vede culoarea este si pozitia ferestrelor. Nuantele inchise par si mai intunecate in camerele care au ferestrele orientate spre nord – si viceversa.

Calculeaza bine!
Vopsea Vrei sa vopsesti lemnaria dintr-o camera sau din toata casa si trebuie sa stii ce cantitate de vopsea iti trebuie?
Masoara toate lungimile respective si apoi inmulteste-le cu inaltimea; vei obtine suprafata (in m2) totala care trebuie vopsita. La magazin, verifica pe eticheta ce suprafata acopera cantitatea dintr-o cutie, calculeaza din nou si mai pune la socoteala un al doilea strat de vopsea.
Faianta (gresie) Fa exact aceleasi masuratori, dar nu uita sa scazi din totalul obtinut suprafetele usilor si ale ferestrelor. Cumpara cu 10% mai mult material, fiindca se pierde prin taiere si decupare, in functie de unghiuri, colturi (la unele tehnici de montare – cea in diagonala – se pierde cel mai mult). Rezerva iti trebuie si daca se sparg placi, daca au defecte din fabricatie (grosimi si nuante diferite etc.).
Tapet Tot prin metoda descrisa anterior, calculeaza suprafata pe care vrei sa o tapetezi si numarul de role necesare. Include si o rezerva, utila pentru a evita innadirile, mai ales in locurile vizibile. Ca atare, cumpara de prima data suficiente role pentru intreaga suprafata si asigura-te ca sunt din acelasi lot de fabricatie, pentru ca tapetul sa fie uniform ca nuanta, desen si acoperire cu pelicula.

Nu cumpara mobila din primul magazin!
Mobilierul il schimbi de cel mult trei ori in viata; de aceea, achizitionarea lui trebuie atent planificata, ca nu cumva sa o regreti ulterior.
Asadar, decide ce vrei sa cumperi, stabileste-ti un buget si masoara (de cateva ori!) dimensiunile pe care le ai la dis-pozitie. Mergi apoi la cat mai multe magazine de profil, dar intreaba-ti si rudele, amicii, colegii de unde si-au cumparat ei mobila – o parere in plus nu strica. La magazin, incearca neaparat sa vorbesti cu cineva avizat si cere-i detalii despre materiale, culori, texturi si mai ales, explica-i ce piese de mobilier cauti. De asemenea, incearca sa asortezi cromatic noile piese cu mobila, draperiile, covoarele si obiectele de decor pe care le ai deja, precum si cu nuanta peretilor.
Daca nu ai timp sa mergi „pe teren”, intra pe internet – vei rezolva totul mai repede si cu efort minim; ce te sfatuim noi este sa mergi totusi la magazinul sau depozitul lor, pentru ca trebuie sa si vezi pe ce dai banii.
Compara apoi ofertele (calitate, pret, modalitate de livrare etc.) si alege-o pe cea mai convenabila pentru tine.

Culori, culori, culori
– Rosu-verde, galben-albastru, portocaliu-violet sunt culori complementare si se folosesc mai ales in spatii formale precum sufrageria si camera de zi.
– Verde-galben, albastru-violet, rosu-portocaliu sunt culori alaturate (pe cercul culorilor lui Newton) si creeaza o ambianta mai destinsa, linistitoare; sunt potrivite pentru camera de zi si camerele de odihna, in general.

Site-uri utile oricand: www.canapele.ro; www.1001case.ro, www.casaonline.ro

de Viorica Leu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Decoratiuni