Trucuri de ordine şi curăţenie de la unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti

trucuri pentru ordine si curatenie

Fiecare dintre noi are propriul mod de a face curăţenie, însă zilele dedicate acesteia nu sunt cele mai plăcute. Spălat, dat cu aspiratorul, şters pe jos, şters praful… La finalul zilei, epuizate, ne bucurăm totuşi de o casă curată, chiar dacă peste alte câteva zile o luăm de la capăt.

Cu toate acestea, de câte ori nu ţi se întâmplă să constaţi că, deşi în ordine, dulapurile, sertarele, rafturile cu cărţi, dulapurile din baie sunt doldora de produse, obiecte pe care nu le foloseşti? Iar simpla aglomerare a unui spaţiu – fie că este dormitor, bucătărie sau spaţiul de lucru -, se reflectă asupra interiorului tău. Devii mai agitată, nu te mai poţi concentra aşa uşor, iar ritmul tău este unul mai lent.

De fapt, aici este secretul ordinii şi curăţeniei: nu doar de a igieniza spaţiul, ci de a-l elibera de lucrurile inutile, astfel încât să te simţi cu adevărat bine.

Priveşte curăţenia şi altfel

Îţi propui mereu să te ocupi de zonele aglomerate, însă cu greu te mobilizezi să faci o selecţie riguroasă a lucrurilor. În loc de clasica renunţare a obiectelor (de obicei, criteriul este uzura acestora), îţi sugerez o metodă în vogă de câţiva ani, diferită de cea autohtonă, tocmai pentru că provine dintr-o cultură diferită.

Aceasta se numeşte KonMari şi aparţine specialistei în curăţenie Marie Kondo, autoare a cărţii “Magia ordinii. Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa” (Lifestyle Publishing). Aceasta este inspirată din şintoism şi se bazează pe un principiu simplu: dacă un obiect îţi provoacă bucurie atunci când îl vezi şi îl atingi, atunci îl păstrezi.

Dacă nu-ţi inspiră nimic, atunci renunţă fără regrete. Diferit este tocmai acest lucru: că te concentrezi asupra obiectelor pe care le păstrezi, şi nu pe ce trebuie să renunţi, aşa cum procedăm noi.

Metoda KonMari

În plus, iată ce sugerează Marie Kondo în procesul de ordonare a lucrurilor:

  •  fă ordine în lucruri pe categorii, şi nu pe camere. Începe cu hainele din toată casa, apoi cu cărţile şi tot aşa;
  • adună obiectele în mijlocul camerei (aşa îţi vei da seama cât de multe lucruri ai strâns) şi începe sortarea. Acordă timpul necesar fiecărui produs, aplicând regula de mai sus;
  • La final, stabileşte câte un singur loc pentru fiecare categorie. Cărţile într-o cameră, hainele în alta şi tot aşa. (bineînţeles, regula se adaptează în funcţie de particularitatea fiecărei familii).

Citeşte şi:
 5 greşeli de curăţenie pe care le faci fără să realizezi

Cum facem curăţenie în suflet şi în viaţă?

Mai bine obsedată de curăţenie decât dezordonată?

Cătălina Chiricheş
Foto: Shutterstock

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse