Tratează retracția gingiilor cu o tehnică de avangardă

Un stomatolog bucurestean este singurul din România si unul dintre foarte puținii din Europa care aplica, în premiera, o tehnica unicat ce rezolva retracția gingiilor și care înlocuiește cu rezultate spectaculoase o intervenție de temut: grefa de țesut gingival.

stomatolog

Doctorul Daniel Borteanu e un pasionat. Asta remarci imediat cum îl cunosti, la lucru, în cabinet, înconjurat de un amestec ultramodern de aparatura nichelata, ecrane care pulseaza galben-verzui, computere si panouri cu lumini direcționate, ce nu amintesc prin nimic de vechiul „scaun stomatologic' flancat de cabluri si de „macaralele' uruitoare. Aici, la Respiro Dental, în clinica sa de stomatologie, nu îi plac regulile fixe, locurile comune si cantonarea în suficiența unor reusite facile, iar când vorbeste are ceva care îți da încredere în tine.

Pasiunea medicala l-a mânat în cautarea unor soluții terapeutice destinate sa învinga parodontopatia, o boala larg raspândita și cu impact dezastruos asupra sanatații dentare, dar si în gasirea unor abordari noi a problemelor, a unui confort psihic pentru pacienți si în aplicarea unor inovații în domeniu. A îndragit doua specializari dentare, pe care le practica zilnic, si le-a studiat ani de zile, pentru care a urmat cursuri si supraspecializari în toata lumea, pe propriii sai bani, despre care stie tot ce este de ultima ora și pentru care e oricând pregatit sa evolueze: parodontologia și chirurgia dentara. La confluența celor doua, a reusit sa învețe si sa practice în premiera absoluta în România o procedura revoluționara de rezolvare a retracției gingivale, care a fost brevetata ca total netraumatizanta pentru pacient, spre deoebire de toate celelalte terapii folosite pâna în prezent: Tehnica Pinhole sau Metoda PST.

„Deși de multe ori ignorata, de retracție gingivala sufera mai mult de jumatate dintre noi. Aceasta apare treptat și trece neobservata pâna la apariția sensibilitații dinților. Cum se manifesta? Se expun radacinile, dinții apar alungiți, se compromite frumusețea si simetria dinților, apare sensibilitatea la rece sau cald. Urmeaza durerea, deteriorarea țesutului gingival, carii profunde, mobilitate și pierderea dinților. Tartrul de la baza dintelui duce la același rezultat. Deplasarea dinților pe arcada în urma purtarii aparatului dentar, periajul dentar efectuat cu mult zel și cu periuțe dure, bolile gingivale (gingivita, parodontita) și chiar procesul normal de îmbatrânire, sunt doar o parte din cauzele care duc la apariția retracției gingivale. Apoi, intervine si alta problema: oamenii se tem de durere.

Sunt binecunoscute motivele pentru care amânam vizita la medicul dentist, și nu numai. Înca suntem obișnuiți sa mergem la doctor atunci când problemele se agraveaza, când intervine durerea constanta, când zâmbetul e compromis. Intervențiile devin complicate și dureroase. Cresc problemele, dar cresc și costurile intervențiilor. O alta problema pentru care ne mai gândim o data înainte sa „ne doara'.

daniel-borteanu-1

E un cerc vicios și totuși el exista înca', explica Borteanu. Metoda tradiționala folosita în cazul celor care sufera de o astfel de retracție gingivala e operația de grefare de țesut, care sa acopere porțiunea de dinte descoperita. Grefa de țesut gingival consta în recoltarea unei porțiuni de țesut din cerul gurii si repoziționarea pe radacinile descoperite, unde se fac suturi, iar intervenția se face pe cel mult patru dinți, urmata de o perioada lunga de recuperare, de dureri mari, sângerari, inflamații serioase, apoi de imposibilitatea de a mânca normal o vreme, de analgezice si antibiotice care sa limiteze riscul de infecții atât în zona de unde a fost recoltat țesutul cât și în cea a gingiilor operate.

Cum se tratează retracția gingiilor cu noua tehnică

Noua metoda folosita în exclusivitate de Daniel Borteanu, care se numește „Pinhole Surgical Technique' (PST), a fost inventata și brevetata în Statele Unite, dupa mai mult de zece ani de studii, de catre dr. John Chao, un american de origine chineza, și e foarte populara dincolo de Ocean, dar puțin practicata în Europa, unde medici cu atestare PST sunt doar în Anglia, Irlanda, Spania, Germania și România.

„Pinhole e o procedura atât de simpla încât, a doua zi, practic, locul de intervenție e invizibil, durerile sunt minime, iar bisturiul și ața chirurgicala nici macar nu se afla pe masa de intervenție. PST se rezuma la efectuarea unei micro-puncții cu un ac de seringa atraumatic, apoi cu ajutorul unor instrumente speciale, create de dr. Chao, gingia se readuce practic pe radacina dezgolita a dintelui. Apoi, un instrument angular o fixeaza cu mici benzi de colagen, care ajuta la menținerea poziției gingiei, se integreaza ulterior structurii gingivale, colagenul fiind o substanța produsa de corpul uman si care stimuleaza organismul sa produca mai mult colagen. Pacientul nu resimte disconfort în urma procedurii, nu exista traume sau sângerari, iar recuperarea e aproape imediata.

În plus, nu exista interdicții majore ori intervenții ulterioare de corecție, iar dantura va arata absolut natural', mai spune medicul român. Explicațiile suna ca si cum ar fi vorba de o tehnica medicala teleportata din viitor, iar simplitatea soluției e una de genul: „de ce complicat, când se poate simplu?'.

Si totusi metoda Pinhole e o realitate si funcționeaza perfect. Nu a existat nici un singur caz în care sa dea gres, ba chiar afli ca simplitatea acesteia a devenit aproape o „marca' americana – nu datorita noutații ideii în sine, ci a rezultatelor si a faptului ca e folosita de multe nume sonore din „lumea buna', de la artisti, fotomodele si sportivi celebri, la mari oameni de afaceri.' Eu am aflat de aceasta metoda în ianuarie acest an, dintr-un grup de discuții de implantologie, am luat aproape imediat decizia de a pleca la clinica dr. John Chao din Alhambra, California, singurul loc unde se poate învața Tehnica Pinhole, am luat viza, am împrumutat bani, caci costurile instruirii si ale unei truse special concepute ajung la peste 10.000 de dolari, am urmat cursul de supraspecializare si am obținut licența. La curs, am vazut pacienți operați în urma cu șase ani, la care gingiile aratau impecabil, spre deosebire de metoda tradiționala, unde retracția reapare la un interval de aproximativ doi ani, adauga dr. Borteanu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate