1. Renunta la fumat
S-a confirmat faptul ca, dupa cinci ani din momentul in care ai renuntat la fumat, sansa de a dezvolta un cancer la plamani scade la jumatate.
Nu poti sa te lasi? Iata cateva sugestii:
- Incepe prin a nu mai fuma dupa-amiezele sau daca poti, initiaza regimul unei "zile fara fumat" pe saptamana, pentru a da corpului tau sansa de a se reface.
- Ia vitamine, fie sub forma sintetica, fie naturala, consumand zilnic legume si fructe. Fumatul distruge vitamina C, continuta mai ales in citrice, iar vitamina A, care protejeaza plamanii impotriva cancerului, se gaseste in morcovi.
2. Mananca sanatos
- sucul de rosii contine o substanta despre care se crede ca previne cancerul.
- alimentele preparate la microunde te ajuta sa eviti grasimile saturate, care impiedica organismul sa asimileze vitamine. Cuptorul cu microunde este mai bun decat gratarul, intrucat se pare ca alimentele fripte sau prajite contin substante cancerigene.
- fibrele joaca un rol important in prevenirea cancerului de stomac si de intestin, in acest scop, aproximativ 18 grame de fibre pe zi fiind suficiente. Mananca paine integrala, cartofi copti, mere, pere, banane, muesli (cereale cu fructe) si bea suc proaspat de portocale.
3. Soare, dar cu moderatie
De aceea, este bine ca toata lumea sa aplice "regulile de aur" ale bronzului natural:
- Nu te expune la soare intre orele 11 si 15.
- Protejeaza-te cu creme (SPF 15), haine si o palarie cu boruri largi.
- Semnaleaza-i medicului orice alunita care creste, are o forma neregulata sau isi schimba culoarea. Cu cat o descoperi mai devreme, cu atat mai bine.