Sfântul Ilie. Ce este bine să faci în această zi ca să-ți meargă bine

traditii si superstitii de sfantul ilie

Sfântul Ilie este prăznuit, anual, pe data de 20 iulie. Acesta este asociat în conștiința colectivă cu ploile.

Ca la fiecare sărbătoare, și de Sfântul Ilie românii respectă o serie de tradiţii moştenite din moşi strămoşi. În plus, acestora li se adaugă superstiţiile specifice fiecărei regiuni în parte.

Cine este Sfântul Ilie


Conform www.crestinortodox.ro, Sfântul Ilie este stăpânul ploilor şi al fulgerelor. Se spune că, împins de diavol, acesta ar fi săvârşit păcatul uciderii părinţilor săi. Fiind cuprins de remuşcări, Ilie I-a cerut iertare lui Dumnezeu, iar Acesta i-a dat un car de foc şi puterea de a-i ucide pe diavoli. Atunci când fulgeră, se spune că Sfântul Ilie umblă în carul său de foc, iar tunetul este semnul că acesta a ucis un diavol. Se spune că plouă atunci când zimţii cu care sunt prevăzute roţile carului sparg cerul.

Sfântul Ilie. Cele mai cunoscute superstiții

Printre cele mai cunoscute superstiţii specifice acestei sărbători sunt următoarele trei:

– Dacă în această zi este furtună, oamenii îşi fac semnul crucii pentru ca nu cumva vreun demon să fie prin apropierea lor şi să fie fulgeraţi şi ei odată cu acesta. De asemenea, pentru a nu fi atinşi de fulgere, oamenii poartă la ei mâţişori de salcie sfinţiţi la Florii;

– Totodată, de Sfântul Ilie oamenii nu lucrează la câmp de teama ploilor, trăsnetelor, grindinei, care s-ar putea abate compromiţându-le recoltele;

– Dacă tună în această zi, oamenii spun că fructele din livezi şi alunele vor avea viermi, iar dacă plouă, se crede că va ploua 20 de zile încontinuu;

– Oamenii nu mănâncă mere până la Sfântul Ilie, întrucât se crede că acestea sunt fructele lui. În această zi, fructele sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, existând credinţa că doar astfel acestea se vor transforma în mere de aur pe lumea cealaltă.

Sfântul Ilie. Tradiții moștenite de la strămoși, care se păstrează până în zilele noastre

Dintre tradițiile de Sfântul Ilie s-au păstrat relativ puține în zilele noastre. Organizarea târgurilor, bâlciurilor și iarmaroacelor este însă unul dintre obiceiurile la care nu s-a renunțat în multe regiuni ale țării. Dintre acestea, Târgul de fete de pe muntele Găina este cel mai cunoscut.

Ca la fiecare sărbătoare, multe dintre tradiţii erau legate de măritiş. Astfel, în noaptea dinaintea Sfântului Ilie, în anumite zone ale ţării, fetele nemăritate mergeau pe câmpurile de cânepă şi se tăvăleau dezbrăcate prin cultură, după care se întorceau acasă. Dacă în noaptea Sfântului Ilie visau cânepă verde era semn că aveau să se măritw cu bărbaţi tineri; visul în care le aparea cânepă uscată semnifica faptul că aveau să-și ia drept soţi bărbaţi bătrâni.

În dimineața zilei de Sfântul Ilie, oamenii culegeau plante de leac, în special busuioc, și plante care erau întrebuințate pentru vrăji și farmece. Busuiocul era dus de către femei la biserică, unde era sfințit. Acesta era apoi ars, iar cenușa rezultată era folosită în scopuri terapeutice.

O altă tradiție era cea referitoare la recoltatul mierii de albine. Conform site-ului www.crestinortodox.ro, acesta se făcea doar de către bărbații curați trupește și sufletește, care purtau haine de sărbătoare. Recoltarea mierii era urmată de o masă festivă în cadrul căreia se degusta această miere și se bea țuică îndulcită cu miere. Se credea că această masă era menită să asigure belșugul apicultorilor și să apere stupii de mană. Această masă se continua cu o petrecere cu cântece și jocuri. Totodată, mierea și fagurii erau duși la biserică spre a primi binecuvântare.

Tot de Sfântul Ilie, ciobanii coborau de la stâne în sat și le dăruiau iubitelor sau soțiilor furci de lemn pentru tors, realizate chiar de ei.

Citește și

Mesaje de Sfântul Ilie. Nu uita să le spui La mulți ani' celor dragi!

Rugăciunea Sfântului Ilie. Îți aduce liniște în suflet și te ajută să îți îndeplinești cele mai arzătoare dorințe

Sursa foto: 123rf.com, shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate