Tradiții și superstiții de Înălțarea Sfintei Cruci

Anual, pe data de 14 septembrie, creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, o zi care semnifică înălțarea crucii pe care s-a jertfit Mântuitorul de către episcopul Macarie în fața mulțimii adunate la Ierusalim.

traditii si superstitii de inaltarea sfintei cruci

Conform site-ului www.crestinortodox.ro, în același timp cu crucea pe care s-a jertfit Hristos au mai fost descoperite alte două cruci. Pentru a fi identificată cea sfântă, fiecare dintre cele trei cruci a fost atinsă de trupul unui om grav bolnav. La atingerea Sfintei Cruci, acesta s-a vindecat instantaneu.

Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este singura sărbătoare în care se ține post, pentru că ea este simbolul patimilor și morții Domnului Iisus Hristos. De fapt, se recomandă chiar postul negru, fiind o sărbătoare a pocăinței. Credincioșii care se roagă și țin post negru în această zi se pot vindeca de boli dintre cele mai grave.

În orice caz, tradiția spune ca în această zi să nu se mănânce alimente care au formă de cruce, cum ar fi usturoi, prune, nuci, pepeni, pește.

Această sărbătoare marchează, totodată, începutul culesului la vii. Strugurii de la ultimul butuc (strugurii lui Dumnezeu') se lasă neculeși pentru a fi mâncați de păsările cerului.

De asemenea, începând cu această zi, viețuitoarele pământului se retrag în ascunzișuri pentru hibernare.

Superstiții de Înălțarea Sfintei Cruci

De sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci nu se muncește pentru ca primejdiile să nu se abată asupra familiei și gospodăriei.

Totodată, în această zi se duc la biserică plante de leac, busuioc și buchete de flori. După ce sunt sfințite, sunt aduse acasă și agățate la icoane. Despre ele se crede că vindecă boli și atrag norocul fetelor încă nemăritate.

În unele regiuni ale țării, se pune busuioc sfințit în vasele din care păsările de curte beau apă pentru a le feri de boli, în vasul în care fetele se spală pe păr pentru a avea un păr bogat, sănătos și frumos, și la streșinile caselor, pentru a feri gospodăriile de necazuri.

De asemenea, se crede că ramurile de alun culese în această zi au puteri miraculoase, putând fi folosite la descoperirea izvoarelor subterane.

Monedele sfințite de Înălțarea Sfintei Cruci se păstrează în portofel lângă o cruciuliță, existând credința că aduc belșug și spor.

Cunoști și alte tradiții și superstiții specifice sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci?

 

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate