Tradiții și obiceiuri specifice sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Anual, pe data de 29 iunie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care au murit în această zi a anului 67, în timpul prigoanei creștine al cărei autor a fost împăratul roman Nero.   

traditii si obiceiuri sfintii apostoli petru si pavel

Conform site-ului crestinortodox.ro, credința apostolului Petru în Hristos a oscilat între afirmare și negare, culminând chiar cu negarea existenței Mântuitorului. Apostolul Pavel a fost inițial persecutor al creștinilor, schimbându-și convingerea în momentul în care i s-a arătat Iisus atrăgându-i atenția asupra faptului că cei persecutați sunt mai mult decât simpli creștini, ci chiar El însuși.

Semnificația Sânpetrului de vară și tradițiile specifice

Numită popular Sânpetru de vară, această sărbătoare marchează mijlocul verii agrare și începutul perioadei secerișului. De altfel, se crede că această sărbătoare trebuie ținută timp de trei zile pentru ca ploile să nu strice recoltele, iar acestea din urmă să fie bogate.

În această zi, femeile împart găleți cu apă pentru a avea ce bea cei răposați.

Deși este sărbătoare, oamenii pot lucra orice, singura excepție fiind torsul.

Femeile nu trebuie să mănânce mere până în ziua de Sânpetru, existând credință că dacă o vor face, îi vor mânia pe morți. În această zi pot mânca mere doar femeile care nu sunt văduve, celelalte putând gusta fructele abia la Sfântul Ilie.

În anumite zone, mamele le dăruiesc fiicelor talismane' care conțin usturoi și pelin. Acestea trebuie purtate timp de trei zile de către fete pentru a fi protejate de farmece și pentru a se apăra de iele, pentru ca acestea din urmă să nu le fure norocul.

Târgul de fete de pe Muntele Găina

De Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe muntele Găina din Apuseni are loc tradiționalul Târg de Fete. Acest eveniment este dedicat zeiței neolitice Gaea, protectoarea femeilor căsătorite. În trecut, la Târgul de Fete participau fetele necăsătorite care sperau să-și găsească aici alesul. De asemenea, familiile fetelor de măritat urcau muntele cu zestrea acestora.

În zilele noastre, s-a păstrat tradiția acestui târg, însă manifestările care au loc în cadrul târgului diferă. Astfel, au loc parade ale portului popular, concursuri cu premii, concerte de muzică populară, se organizează târguri ale meșterilor populari, iar evenimentul se încheie cu hora satului, foc de tabără și focuri de artificii.

Cunoști și alte tradiții, obiceiuri și superstiții specifice acestei sărbători?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate