Tradiții, obiceiuri și superstiții de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului
Anual, pe data de 6 august, creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului. Sărbătoarea amintește momentul în care Domnul Iisus Hristos, aflat pe muntele Tabor împreună cu ucenicii Săi, și-a schimbat chipul în timp ce se ruga.
Astfel, în acel moment, întreaga Sa făptură a fost învăluită în lumină. Fața Sa a început să radieze, iar hainele au devenit de un alb strălucitor. Totodată, un nor s-a pogorât asupra ucenicilor Săi, iar din nor s-au auzit cuvintele: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru Care am binevoit; pe Acesta să-L ascultați (Matei 17, 5)'.
Ce transformări au loc în natură de Schimbarea la Față a Domnului
Conform site-ului www.crestinortodox.ro, această sărbătoare marchează începutul toamnei. În consecință, acum are loc transformarea naturii, și anume frunzele încep să se veștejească, iar apele se răcesc. Totodată, păsările călătoare se pregătesc să-și ia zborul spre ținuturile calde, iar insectele și viețuitoarele târâtoare încep să-și pregătească adăposturi în pământ pentru sezonul rece.
Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față
De Schimbarea la Față a Domnului, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică cu o așa-numită colivă de struguri'. După sfințirea acesteia, oamenii pot începe să consume struguri. Deși aceștia nu sunt încă dulci, există credința că au rol vindecător, fiind benefici celor care au intestine sensibile. În popor, se crede că cei care mănâncă struguri înainte de această sărbătoare își afurisesc mațele.
Pe lângă struguri, credincioșii duc la biserică pentru a fi sfințite roade din noua recoltă, care ulterior sunt împărțite celor sărmani.
În această zi, se culeg ultimele plante de leac, printre care cele mai cunoscute sunt părul Maicii Domnului, palma Maicii Domnului sau busuiocul.
Superstiții de Schimbarea la Față
Conform site-ului crestinortodox.ro, există credință că dacă această zi este una însorită, toamna va fi bogată îmbelșugată, iar dacă este una ploioasă, toamna va fi mohorâtă. De asemenea, se spune că dacă în postul Sfintei Marii plouă mult, iarna va fi bogată în ninsori.
Cunoști și alte tradiții, obiceiuri sau superstiții specific acestei sărbători?
Sursa foto: 123rf.com