Tornadele din România au fost mit, au ajuns realitate

tornada de la Facaeni

Pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri întâmplările cu tornade erau țesute cu cele ale solomonarilor… făpturile mitologice care se credea că pot controla norii și ploaia. Astăzi, tornadele din România sunt parte integrantă din principalele jurnale de știri ale zilei. România este o țară care, timp de secole, nu s-a confruntat cu astfel de fenomene meteo extreme.

Ce spun specialiștii despre tornadele din România?

Aceste manifestări ale naturii vor fi, din cauza încălzirii globale, din ce în ce mai dese și mai violente. Uraganul și tornada erau doi termeni pe care generații întregi de elevi le-au învățat la școală ca fiind o raritate a naturii ce se întâmplă dincolo de ocean pe coastele Americii în regiunile subtropicale.

Științific, tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară; prin deplasare se formează o pâlnie.

Cea mai puternică tornadă înregistrată vreodată a avut loc în anul 1999 în Oklahoma pe data de 3 mai.

La noi în țară în judeţul Ialomiţa, în comuna Făcăieni s-a înregistrat prima tornadă cu intensitate ce nu putea fi trecută cu vederea. O echipă de specialiști americani s-au deplasat imediat la fața locului și i-a contrazis pe români: nimic nu mai este sigur…

527078_513398695366102_1455951099_n

Făcăeni este un sat aflat pe malul stâng al brațului Borcea. În august 2002, în mai puţin de un minut, vârtejul a măturat 33 de case complet, 395 de case distruse parţial, 14 persoane grav rănite, 3 morţi, 1000 de persoane sinistrate, o pădure de salcâmi de 120 de ha distrusă, prin ruperea copacilor la circa 1 m de suprafaţa solului. Pădurea de plopi dinspre Borcea nu mai există, a fost distrusă complet.

A fost prima și singura tornadă înregistrată în România cu intensitatea F3 pe scara Fujita, adică o tornadă severă cu viteza vântului între 252 – 330 km/h.

558029_513398585366113_1854256249_n

Foto: Facebook

Citește și:

Nu mai e un secret: ardeiul iute conține un component important în lupta cu kilogramele în plus. 

De ce să facem înot după antrenamentul de la sală

Cancer de colon, afecțiunea care are simptome înșelătoare. Cum îl depistezi la timp?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse