(P) Cât de originale sunt rețetele tradiționale românești?

(P) Cât de originale sunt rețetele tradiționale românești?

Bucatele tradiționale românești par să aibă mult bun gust și savoare. Cine nu a auzit și cine nu își dorește să aibă în farfurie sarmale, mici sau fasole cu cârnați? Deși avem senzația că aceste preparate ne aparțin, în realitate ele au fost importate de pe alte meleaguri și astfel aduse în bucătăria noastră tradițională, spre a ne încânta cu aromele lor deosebite. Despre mămăligă se spune că ne aparține întru totul, însă inițial ea era preparată din mei și nu din mălai.

A vorbi despre bucătăria românească înseamnă să te întreci la vorbă cu marii chefi bucătari. Toate preparatele noastre culinare s-au intersectat de-a lungul vremii cu preparatele altor bucătării internaționale, așa că nici sarmalele, nici cozonacul, ba chiar nici fasolea cu cârnați nu ne aparțin.

Aceste produse au ajuns la noi demult, încă din cele mai vechi timpuri, au fost păstrate întocmai sau uneori îmbunătățite pentru ca astăzi să ne bucurăm de ele și să considerăm că sunt ale noastre. Mâncarea tradițională nu înseamnă o mâncare pe care un anumit popor a inventat-o, ci modul în care a reușit să o păstreze. Se spune despre mămăliga din mălai că a fost pentru prima dată inventată de noi, acum mai bine de 300 de ani. Și pentru că deja vorbim despre mâncare, poți comanda mancare romaneasca prin foodpanda.

Bulzul

Creșterea animalelor i-a determinat pe țărani să păstreze vie rețeta bulzului românesc. Din lapte de vacă și mălai măcinat din porumb a luat naștere o adevărată delicatesă culinară – bulzul, un preparat ce trebuie mâncat întotdeauna cald, fiind extrem de delicios. Inițial, bulzul se făcea din amestecarea mămăligii cu brânză și mai apoi aceasta era pus pe jar, la grătar sau la cuptor. Bulzul era consumat cu carne friptă și astfel masa devenea un adevărat ospăț culinar. Și astăzi bulzul reprezintă un preparat foarte gustos.

Sarmalele

Deși credem că ne aparțin, sarmalele au fost inventate de turci. Termenul provine de la cuvântul sarmak', ce înseamnă rulou sau pachet. De aici, prin secolul 17 mai multe bucătării balcanice au importat această mâncare, iar la români a ajuns pentru că ne-am aflat sub dominație otomană vreme lungă de timp. Au un gust cât se poate de bun, sunt un preparat culinar specific românesc, dar în același timp poate fi întâlnit sub diverse forme și alte țări ale lumii, din Europa sau Asia.

Micii

Dacă te gândești la kebabul turcesc nu ai cum să nu faci legătura cu gustul micilor. Rețeta originală a micilor puși pe grătar în zile de sărbători câmpenești aparține turcilor, asemenea sarmalelor. Micii originali au în compoziție carne de oaie și carne de vită, însă la noi a fost adăugată și carnea de porc și bicarbonatul. Se spune despre mici că au fost inventați la noi acum mai bine de 100 de ani, atunci când într-un restaurant din Centrul Vechi patronul nu a mai avut intestine de oaie pentru a face cârnați și astfel i-a pus direct pe grătar. De aici, aceștia au luat numele de „găluște fripte'.

Fasolea cu cârnați

Deși pare că această rețetă culinară ne aparține, aceasta a ajuns în bucătăria noastră acum câteva sute de ani. Dacii aveau în meniu lintea, fiind înlocuitoarea fasolei cu cârnați. Cu timpul, prin secolul al XVI-lea, fasolea a ajuns și la noi în țară, find considerată o rețetă tradițională.

Murăturile

Deși acestea ne încântă și astăzi cu gustul lor bun, fiind întotdeauna o bună garnitură pentru orice fel de mâncare, se spune că ele au fost inventate demult, încă de prin anul 2000 înainte de Hristos, atunci când castraveții au fost puși la murat în Mesopotamia. Dacii au fost cei ce au continuat să pună la murat legumele, astfel că au o vechime foarte mare, care și astăzi s-a păstrat neatinsă.

Toate aceste preparate tradiționale nu fac altceva decât să ne încânte cu aromele lor deosebite. Nu contează dacă rețetele originale ne aparțin în totalitate, ci cel mai mult ne interesează modul în care știm să le păstrăm pentru a rămâne autentice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Advertorial