Apendicita este cea mai frecventă și periculoasă urgență medicală. Cum o depistezi?

Cu o incidență crescută în intervalul de vârstă 10-30 de ani, apendicita este una dintre cele mai periculoase afecțiuni atunci când nu este tratată la timp. Printre complicațiile inflamării apendicelui se numără peritonita și septicemia, care pot fi letale.

Tocmai de aceea, este importantă diagnosticarea corectă și tratarea chirurgicală a acestei probleme medicale. Simptomele care îi pot anunța apariția sunt durerile abdominale acute, febra și frisoanele, greața, vărsăturile, pierderea apetitului, episoadele de constipație sau diaree, balonarea și inflamațiile. Iată ce investigații medicale trebuie să faci pentru diagnosticarea corectă a apendicitei:

Anamneza

Medicul îți va pune întrebări legate de simptomatologie, de istoricul medical familial, de consumul anumitor substanțe și eventualele alergii, pentru a putea depista cauzele simptomelor manifestate și pentru a afla care sunt eventualele restricții în ceea ce privește tratamentul.

Examenul fizic

Medicul va palpa zona abdominală, pentru a depista locul din care provine durerea și pentru a-și putea face o imagine de ansamblu privind inflamația. De asemenea, vor fi verificate pulsul, temperatura corpului, tensiunea arterială și frecvența respiratorie.

Analizele de laborator

Vor fi efectuate analize ale sângelui, pentru depistarea nivelului globulelor albe din sânge. De asemenea, în cazul în care simptomatologia include vărsături și diaree, medicul poate observa din rezultatele ionogramei dacă pacientul suferă de deshidratare.

Pentru a se asigura că nu este vorba despre o afecțiune uronefrologică, medicul poate recomanda și urocultura.

În cazul femeilor tinere, poate fi recomandată și realizarea unui test de sarcină.

Examinarea imagistică

Cea mai frecventă formă de examinare imagistică este radiografia abdominală. Aceasta poate fi simplă sau realizată cu ajutorul unei substanțe de contrast. În anumite cazuri, când diagnosticarea în urma acestei radiografii este incertă, medicul poate recomanda o tomografie computerizată abdominală sau o ecografie abdominală, pentru a putea oferi pacientului un diagnostic precis și un tratament corect.

Tratamentul pentru apendicită se numește apendicetomie și poate fi realizat chirurgical sau laparoscopic. În cazul intervenției chirurgicale, dimensiunile inciziei nu depășesc de regulă 3 cm, dacă nu există dificultăți intraoperatorii. Postoperator, pacienților le sunt administrate medicamente analgetice, antisecretoare gastrice și antibiotice cu spectru larg. De regulă, externarea are loc după două sau trei zile după realizarea intervenției, iar restricțiile postoperatorii implică un regim alimentar adecvat și evitarea efortului fizic timp de cel puțin 4 săptămâni după intervenție.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate