Ti se pare ca atragi ghinionul?

Viata ta este un lung sir de evenimente care mai de care mai stresante? Poate ca esti ghinionista? Sau poate ca e vorba de trasaturile tale de caracter…

Stresul este o realitate. Dar una subiectiva, pentru ca reprezinta reactia fiecaruia la evenimentele percepute ca fiind periculoase pentru propria stare de bine, fizica sau psihica. In fiecare zi se intampla cate ceva stresant: traficul, munca, magazinele aglomerate, sotul neglijent, copiii dezordonati… Te enervezi, tensiunea iti creste, iti vine sa tipi de furie – apoi te calmezi si lucrurile isi reiau cursul.

Emilia are 29 de ani si recunoaste ca traieste permanent in stres: „De cateva luni bune, viata mea este un cosmar de stres. Vecinii de sus ne-au inundat de doua ori, sotul meu si-a rupt mana, la serviciu sunt tot timpul sub tensiune. Abia rezolv ceva, ca intervine altceva, mai rau. Nu vad cum as putea fi mai stresata decat sunt, cred ca am atins cote maxime!”.

Oricine se confrunta cu situatii neplacute, dar unii par sa aiba parte numai de asa ceva. Poate ca nesansa este un posibil raspuns, dar mai degraba este vorba de felul in care fiecare interpreteaza evenimentele prin care trece. Prietena Emiliei, Dorina, are 30 de ani si nu prea reuseste sa inteleaga reactiile Emiliei: „Ea se ingrijoreaza din orice, lucrurile i se par intotdea-una foarte grave si traieste cu senzatia ca cineva ii vrea raul de fiecare data cand are o problema.

Eu prefer sa cred ca lucrurile rele se intampla pur si simplu. Nu are rost sa imi fac griji, asta nu rezolva situatia. De obicei, solutia mea este sa fac haz de necaz – chiar daca uneori umorul meu este cam negru…”.

Se pare ca umorul poate fi una dintre cheile rezolvarii problemelor cauzate de stres. Intrucat nu situatiile in sine sunt stresante, ci felul in care le interpreteaza fiecare dintre noi. In acest sens, se poate spune ca „atragi” stresul. Ceea ce tie ti se pare extrem de stresant, altcuiva i se pare mai putin stresant sau chiar deloc. Acest lucru nu inseamna ca incerci sa cauti stresul oriunde, numai de dragul de a-ti face viata mai dramatica.

Unii dintre noi insa, in mod involuntar, isi creeaza anumite filtre prin care vad evenimentele mai stresante si mai periculoase decat le vad ceilalti. O asemenea tendinta poate fi nesanatoasa, fiindca trairea intensa a starii de stres dauneaza sanatatii.

Vestea buna este ca numai de tine depinde sa indepartezi stresul. Puterea mintii tale si increderea in tine te vor ajuta sa treci cu bine prin situatiile stresante. Este de ajuns sa faci fata mai usor unui singur eveniment, dupa care lucrurile vor lua o intorsatura mai simpla. Rezolva testul pe care ti-l propunem pentru a afla in ce masura ai tendinta sa „atragi” stresul si ce poti face pentru a suporta bine evenimentele stresante.

Atragi stresul ca un magnet?
Citeste afirmatiile de mai jos si bifeaza-le pe cele care ti se potrivesc. Apoi aduna semnele corespunzatoare afirmatiilor alese si afla cat de bine raspunzi la stres.

■ Probabil ca sunt o ghinionista care are parte numai de stres.

● Ma simt foarte bine dupa ce am trecut cu succes peste o situatie stresanta.

■ Invartesc in minte grijile de peste zi, in timp ce incerc sa adorm.

▲ Cunoscutii mei sunt de parere ca, de obicei, sunt foarte calma in situatiile dificile.

● Oamenii imi cer ajutorul atunci cand trec prin situatii stresante.

▲ Uneori prefer sa ma retrag, ca sa evit stresul si nervii.

■ Deseori, cand sunt intr-o situatie dificila, plang si simt ca nu pot sa fac fata.

■ Am un dar innascut de a „atrage” stresul.

▲ Cred ca stresul este inevitabil… De ce sa iti faci griji in plus?

● Pot sa imi ajut prietenii atunci cand au nevoie de un sfat.

● Prietenii si rudele ma pot gasi oricand au nevoie de mine.

■ Uneori, am senzatia ca prietenii si familia nu ma iau in serios cand le spun ca sunt stresata.

▲ Ma enerveaza prietenii sau rudele care par intotdeauna stresate.

■ Am invatat de la mama mea cum sa fac fata situatiilor dificile.

Interpretarea simbolurilor
Este foarte posibil sa reactionezi diferit la situatiile stresante. De aceea, ar fi bine sa citesti intreaga interpretare (nu doar randurile corespunzatoare „punctajului” tau) pentru a afla cat mai multe lucruri despre reactia la stres. Poate ca astfel vei gasi mai multe trucuri pentru a face fata situatiilor stresante.

Doua sau mai multe

Esti ca un magnet pentru stres
Esti predispusa la reactii de genul plans, palpitatii, transpiratie abundenta, puls crescut si dureri de cap. Intri in panica la cel mai mic semn de dificultate, ceea ce pentru tine inseamna tot mai multe probleme.

Cand te simti foarte stresata, incearca sa iti imaginezi urmatorii zece ani si pune-ti intrebarea: „In mersul general al lucrurilor, cat de grava poate fi problema de acum?”. De obicei, raspunsul este: nu prea grava! Fa acest exercitiu de fiecare data cand te confrunti cu o situatie dificila si vei vedea ca, treptat, temerile tale si stresul se vor diminua. Modeleaza-ti felul de a gandi: imagineaza-ti ca poti trece peste orice.

Doua sau mai multe

Esti o experta in rezolvarea stresului
Esti genul de persoana careia i se cere ajutorul intr-o situatie de criza. S-ar parea ca te pricepi foarte bine sa faci fata situatiilor stresante. Dar, atentie! Poate ca uneori eviti propriile probleme in timp ce atragi si rezolvi problemele altora.

Incercand sa le fii de ajutor celor din jur, vei ajunge sa iti neglijezi strategiile de a face fata propriilor probleme. Pentru a sprijini cu adevarat pe cei care iti cer sfatul, ajuta-i sa isi gaseasca singuri solutiile. Intreaba-i ce cred ei ca ar trebui sa faca. Astfel, le vei da puterea de a-si descoperi propriile resurse, fara sa le mai pui la incercare pe ale tale.

Doua sau mai multe

Esti o insula de calm
Ai o perspectiva echilibrata asupra vietii si pari rezistenta la stres. Fie ti-ai dezvoltat strategii optime de a face fata situatiilor stresante, fie esti o persoana cu capul in nori!
Daca nu dai de capat unei probleme, ceri sfatul unui specialist, ceea ce reprezinta solutia ideala. Avand o asemenea maniera pragmatica de a rezolva situatiile dificile, probabil ca stai foarte bine cu sanatatea fizica si psihica.

Dar, atentie: uneori, intr-o situatie cu adevarat dificila, persoanele foarte calme trec, de fapt, printr-o detasare emotionala, care ulterior le poate cauza foarte mult stres si bataie de cap.

Text: Valentin Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie