Terapia prin echitație: rezultate uimitoare!

 

Hipoterapia este o artă a comunicării dintre om şi cal. O artă unde încape o mare cantitate de muncă şi un loc unde sănătatea vine cu ajutorul celui mai nobil dintre animale. Tu ce știi despre terapia prin echitație?

Terapia prin echitație sau hipoterapia este, oricât de ciudat ar părea, o metodă care dă rezultate excelente. Cei mai mulți care apelează la ea sunt copii, dar nu numai, cu diagnostice care nu lasă speranțe prea mari, cu deficienţe grave, ireparabile, care îi chinuie de ani de zile. Suferinţe de nevindecat, cu nume teribile: paraplegie, scolioză, scleroză multiplă, traumatisme de coloană, spina bifida, autism… Medicina nu le mai oferă soluții, dar terapia călare este o posibilitate. Nu de vindecare, fiindcă procedura nu face minuni, nu vindecă fără greş, dar de ameliorare, de îmbunătăţire a calității vieţii și chiar de reintegrare socială.

Tehnica răspunsului terapeutic

Hipoterapia e o ştiinţă întreagă, un întreg complex de calcule şi studii aplicate ce dau rezultate uimitoare dar care, pentru a fi puse în practică, cer timp, ore lungi de cercetare, zile de trudă, o dăruire totală şi multă multă dragoste de profesie a terapeuților. Metoda nu înseamnă doar o simplă plimbare călare, iar aplicarea ei necesită corelații la care nu te-ai gândi. De la calculul timpului teraputic necesar, la lungimea centurii speciale care îi ţine pe copii pe cal, de la ce fel de nisip pui în manej ca să nu cumva să alunece copitele, la graficele de consum energetic, apoi la poziţia fiecăruia, la felul cum strânge picioarele sau cum se împinge în bazin, şi până la ritmul pasului şi lungimea fuleului calului, necesare pentru a obţine un răspuns terapeutic.

Structura lecţiilor de călărie terapeutică e gândită să producă o stare controlată pentru ca cel care se află pe cal, să simtă propria persoană, iar corpul lui să devină unul cu cel al calului. Mişcarea calului îl obligă să apeleze numai la propriile instincte, la echilibrul natural al corpului şi astfel se înregistrează o coordonare mai eficienta între membrele superioare si cele inferioare, se menţine o postură corectă, muşchii se dezvoltă şi se tonifică, se îmbunătăţesc ţinuta şi respiraţia iar comportamentul devine mai calm şi mult mai hotărât. Se instalează aproape imediat după urcarea pe cal, o stare controlată cu efect benefic, terapeutic, asupra întregului organism, oferită de faptul că cel aflat în şa, îşi modifică ritmul respiraţiei, are un tonus muscular diferit și o altă tensiune arterială.

Psihologia care vindecă

Dincolo de câştigurile fizice mai este partea interioară, psihoterapeutică, a metodei. Aceşti copii au pierdut imens din cauza bolii, ei se tem de viaţă, de cei din jur, de aerul liber, pur şi simplu nu ştiu cum este să mergi cu propriile picioare pe pământ, ce tărie are solul, cum e să simţi iarba sau nisipul sub tălpi, ei n-au curajul să accepte provocările vieţii. Călăria terapeutică le poate oferi această experienţă. Dându-i comenzi calului, conducându-l sau chiar văzând pentru prima dată cum arată lumea de sus, ei se simt mai puternici, se simt răsplătiţi pentru efortul lor, de multe ori dureros. E ca o recompensă instantanee pe care le-o oferă animalul şi pe care, până acum au fost obişnuiţi să creadă că lumea le-o refuză. Urcat pe un animal atât de mare copilul încearcă senzaţii noi, capătă mai mult control de sine şi pe mediu, aceasta în afara unui echilibru şi unei coordonări mai bune. Ei se autodisciplinează, îşi concentreaza mai bine atenţia pentru a se menţine în şa, descoperă că având control asupra sinelui creşte şi controlul asupra animalului şi au şansa unui mod de mişcare a unui sport în care au ca partener o fiinţă diferită de ei, cu care colaborează într-un mod unic, fiind receptivi unul la mesajele celuilalt. În plus îi creşte interesul pentru lumea înconjurătoare, dragostea pentru animale şi natură şi devine mai încrezator în propria persoană.

Dacă vrei și tu să practici călăria, uite o listă cu cluburi de echitație din București și împrejurimi!

De altfel la hipoterapie pot apela, indiferent de vârstă, persoane cu tulburari precum: distrofie musculară, orbire, sindrom Down, retard mintal, autism, scleroza multiplă, dizabilităţi emoţionale, amputaţie, probleme de învăţare, deficit de atenţie, accident cardiovascular şi altele. Dar oricare dintre noi poate simţi bucuria de a relaţiona cu un animal plin de eleganţă, frumuseţe, echilibru interior, căldură şi putere.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Ce distruge o relație? O să fiți surprinși…

Ești stresată în fiecare zi? E posibil să suferi de stres cronic

O persoană dintr-o sută suferă de narcisism. Tu poți fi una dintre ele. Iată semnele!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate