Stresul și cancerul, o legătură demonstrată prin studii ample

stresul și cancerul

Stresul și cancerul par să fie în strânsă legătură. Tot mai multe dovezi științifice vin în sprijinul acestei corelații. Recent, cercetătorii chinezi au dezvăluit mecanismul prin care stresul cronic duce la apariția cancerului de sân. Aceste informații ar putea contribui la dezvoltarea unor metode utile în tratamentul oncologic.

Stresul nu doar că distruge sistemul imunitar, însă, pe lângă asta, predispune la infecţii și, de asemenea, la apariţia cancerului. Nu s-a descoperit, din păcate, mecanismele prin care stresul cronic stimulează apariția celulelor tumorale.

Stresul și cancerul, o legătură pe baza căreia se încearcă descoperirea unor metode revoluționare de tratament

O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină Dalian din China a descoperit că stresul cronic poate determina creşterea nivelurilor de epinefrină (adrenalină). Această substanță stimulează lactat dehidrogenaza A (LDHA) şi determină dezvoltarea celulelor canceroase cu comportament similar celulelor stem.

Cu ajutorul unei substanţe folosite pentru analizarea LDHA, specialiştii au descoperit că vitamina C a inversat fenotipul malign al celulelor canceroase cu comportament similar celulelor stem indus de stresul cronic.

Citește și EXCLUSIV AVANTAJE Poveștile supraviețuitoarelor cancerului de sân, relatări singulare prin trăirile, spaimele și încercările unei maladii groaznice

Factori de risc psihologici ai cancerului

Emoțiile negative precum anxietatea, teama, depresia sunt factori de risc importanți, care facilitează dezvoltarea tumorilor și evoluția acestora. Conform www.agerpres.ro, Liu Qiang, unul dintre membrii echipei de cercetători, a declarat că acest studiu demonstrează importanţa majoră pe care o au factorii de risc de natură psihologică în dezvoltarea unor proprietăţi similare celulelor stem în cazul celulelor cancerului de sân. Totodată, acest studiu oferă o abordare terapeutică promiţătoare în terapia tumorilor mamare.

Liu a subliniat că pacienţii cu cancer mamar, cancer ovarian şi cancer de stomac manifestă adesea emoţii negative care accelerează dezvoltarea tumorilor.

Citește și Acest bărbat s-a vindecat de cancer de plămâni fără chimioterapie. I se mai dăduseră 6 luni, dar a trăit încă 30 de ani

Într-un alt studiu de dată recentă, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea şi de la Spitalul Universitar din Basel (Elveţia), sunt descifrate mecanismele moleculare care leagă metastazarea cancerului de sân de creşterea hormonilor de stres. De asemenea, cercetătorii elvețieni au descoperit că derivaţii sintetici ai hormonilor de stres, care sunt frecvent utilizaţi ca antiinflamatori în terapia pentru cancer, scad eficienţa chimioterapiei.

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din #NUcancerului