(P) Cum se ajunge de la disbioza intestinala la boli autoimune?
„Toate bolile incep in intestin.' Hipocrate, parintele medicinei, a spus acest lucru cu mii de ani in urma si se pare ca tot mai multi medici din zilele noastre ii dau dreptate. Multe, daca nu toate bolile, incep la nivel intestinal. Iar aceasta teorie se dovedeste valabila mai ales pentru bolile moderne, care provoaca suferinte multor persoane in societatea actuala.
Scurta prezentare a bolilor autoimune
Exista aproximativ o suta de tipuri de boli autoimune, care pot afecta orice parte a organismului: de la creier si sistemul nervos, inima si vase de sange, plamani si cai respiratorii, intestine si alte organe interne, pana la piele, muschi si articulatii. Iata cateva exemple de boli autoimune frecvente: poliartrita reumatoida, scleroza multipla, lupus eritematos sistemic, diabet de tip 1, tiroidita autoimuna, psoriazis, vitiligo, sindrom Sjogren, boala celiaca, boala Crohn, colita ulcerativa
Trasatura lor definitorie este aceea ca, indiferent de organul pe care il afecteaza, sistemul imunitar incepe o lupta impotriva propriilor tesuturi sanatoase, ducand la inflamatie cronica. Factorii care pot declansa aceasta reactie exagerata a sistemului imunitar sunt de obicei asociati. Pot fi infectii (streptococi, E. coli, rujeola, enterovirusuri), factori ce tin de stilul de viata (alimentatie nesanatoasa, fumat, alcool, stres), care se suprapun pe o anumita predispozitie genetica. Insa toate au in comun disbioza intestinala – dezechilibrul florei microbiene de la nivelul intestinului.
Sistemul imunitar, intestinul si genele
Din moment ce peste 70% din sistemul nostru imunitar se afla in intestin, multe dintre cercetarile actuale se concentreaza asupra legaturii dintre sistemul imunitar, microbiomul intestinal si genele noastre.
Oamenii de stiinta au constatat ca mediul din interiorul nostru – microbiomul intestinal – are un impact extrem de puternic asupra genelor noastre. Le activeaza sau le inhiba si poate stabili, in final, care dintre ele determina aparitia unor boli.
Spre exemplu, in boala Crohn (afectiune autoimuna a intestinului), exista peste 100 de mutatii genetice specifice, dar acestea nu sunt suficiente pentru a provoca boala. Factorii declansatori din mediu sunt cei care determina aparitia simptomatologiei. Se inregistreaza progrese importante in identificarea acestor factori declansatori. Iar cercetatorii sustin ca majoritatea au legatura cu modificari la nivelul bacteriilor intestinale.
Influenta microbiomului intestinal asupra genelor noastre poate explica de ce bolile mostenite nu-i afecteaza in mod egal pe toti membrii unei familii. De exemplu, gemeni identici, care au aceleasi gene, se pot imbolnavi in mod diferit, in functie de bacteriile din intestin.
Ce fac bacteriile intestinale?
- Ajuta la digestia alimentelor
- Transforma glucidele in acizi grasi cu lant scurt pentru a produce energie
- Ajuta organismul sa absoarba nutrienti cum ar fi calciul si fierul
- Mentin pH-ul echilibrat
- Mentin integritatea mucoasei intestinale
- Neutralizeaza patogenii si compusi care pot cauza cancerul
- Metabolizeaza medicamente
- Produc enzime digestive
- Sintetizeaza vitamine din complexul B si vitamina K
- Sintetizeaza hormoni
- Moduleaza expresia genelor
- Moduleaza activitatea sistemului imunitar
Aceste functii pot fi indeplinite in mod optim atunci cand exista un echilibru intre bacteriile probiotice si cele patogene (cunoscute si ca flora oportunista). Sanatatea intregului organism depinde de echilibrul microbiomului intestinal.
Disbioza intestinala, un nou tip de boala
Milioane de oameni din intreaga lume sufera in prezent de disbioza intestinala. Disbioza este un dezechilibru microbiologic al organismului. Este o alterare a mediului microbian intestinal prin diminuarea populatiei de bacterii bune si cresterea bacteriilor patogene (rele), care in mod normal sunt prezente la niveluri foarte joase. O candidoza bucala sau vaginala dupa un tratament cu antibiotice este un exemplu clasic de disbioza localizata. Populatia fungica nativa (Candida albicans) prolifereaza dupa ce antibioticul a distrus un numar mare de bacterii care tineau sub control aceasta ciuperca. Disbioza severa se poate manifesta ca o boala mai grava, care poate afecta intregul organism, asa cum se intampla in cazul bolilor autoimune.
Cauze ale disbiozei
- Alimentatie nesanatoasa (zahar, faina alba, grasimi, prajeli, prea multa carne, insuficiente fibre)
- Abuz de antibiotice
- Tratamente nejustificate cu medicamente antiacide, antiinflamatoare nesteroidiene
- Tratamente prelungite cu corticosteroizi
- Terapie hormonala
- Tratamente oncologice (responsabile nu doar de disbioza intestinala, ci si de malnutritie cancer)
- Infectii
- Alcool, fumat
- Stres
Daca suferiti de o varietate de simptome care sunt greu de diagnosticat sau daca aveti multiple suferinte cronice si va intrebati care ar putea sa le fie cauza comuna, disbioza poate fi explicatia acestora.
Majoritatea pacientilor cu disbioza au factori de risc multipli, incluzand tratamente cu medicamente acid-supresoare, multe antibiotice, steroizi administrati intermitent pentru inflamatie si o dieta constanta de tip fast-food de la varste timpurii.
Solutii pentru reechilibrarea microbiomului intestinal
Este important de retinut ca disbioza nu este singura cauza de boala autoimuna, dar aceasta varianta trebuie luata in calcul atunci cand vine vorba de a tine sub control simptomele bolilor autoimune. Dupa cum se stie, aceste boli nu pot fi vindecate, ci doar tinute sub control, iar evolutia sa fie incetinita.
Adoptarea unei diete sanatoase reprezinta cheia echilibrului intestinal. In primul rand este necesara eliminarea alimentelor procesate. Nu sunt recomandate: zaharul, indulcitorii, glutenul, alimentele cu aditivi, conservanti, organisme modificate genetic (soia, porumb), pesticide.
In schimb, adaugati in dieta alimente naturale si preparate in mod sanatos. Alimente recomandate: fructe, legume verzi, cartof dulce, radacinoase, nuci, seminte, leguminoase (fasole, mazare, naut), orez integral, quinoa, ulei de masline, ulei de cocos, peste, carne de pasare, oua (de provenienta ecologica). In plus, pot fi incluse in dieta alimente bogate in probiotice (iaurt natural, varza murata) si eventual suplimente cu probiotice.
Mai multe articole despre sanatate puteti gasi pe site-urile SfaturiMedicale.ro si Cancer360.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.