Stilul de viață și genetica

tineri care alearga

tineri care alearga

Stilul de viață poate influența genetica? Sigur, spun specialiștii în epigenetică. Pornind de la câteva informații de bază despre propriul organism, poți să-ți schimbi în bine starea de sănătate.

Dacă până acum am discutat despre felul în care genetica, testările genetice și medicina personalizată pot influența viitorul nostru, din punctul de vedere al sănătății, este momentul să discutăm și din perspectivă inversă.

„Datele scrise în propriul ADN pot fi influențate de felul în care alegem să trăim – de la alimentație, odihnă și până la mediul în care locuim? Cu siguranță, spun specialiștii, atunci când avem la îndemână informațiile corecte și un plan bine pus la punct. Natalia Cucu, specialistă în epigenetică la Facultatea de Biologie din București, explica, în cadrul unui articol dedicat obezității, cât este de important să conștientizăm în timp util ceea ce ne poate influența în mod negativ starea de sănătate.

„Lucrurile decurgeau firesc și natural pe vremea când nu eram atât de convinși că suntem mai puternici decât natura. Azi, când suntem siguri că am reuşit să supunem natura, cu gândul bun, de altfel, de a civiliza omenirea, avem impresia că suntem victorioși și în ceea ce privește stăpânirea metabolismului propriului corp.

Și dacă nu reușim să discernem la timp ceea ce ne face rău și adoptăm o serie de obiceiuri ce alterează funcția genelor, dăm vina pe structura lor, pe moștenirea ghinionistă și-i invidiem pe cei care moștenesc așa-zisele structuri cu risc de obezitate scăzut. Epigenetica este o ramură fascinantă a geneticii care analizează tocmai felul în care anumite modificări ale mediului înconjurător pot fi capabile să schimbe traiectoria „destinului nostru genetic.

Genetica și frumusețea

La capitolul frumusețe întotdeauna vom avea ceva de dezbătut, însă discuțiile cu adevărat importante sunt cele legate de modul în care îmbătrânirea și îmbolnăvirea pot fi contracarate, la nivel celular, printr-un stil de viață sănătos. Și asta pentru că stresul, mediul poluat, alegerile noastre alimentare, absolut tot ceea ce facem influențează moștenirea noastră genetică.

Andreea Liptak, cunoscuta prezentatoare TV, a renunțat la cariera în mass-media și s-a orientat către acest domeniu provocator care combină genetica și frumusețea.

Vorbim adesea despre moștenirea genetică, pe care o consideram până de curând imbatabilă. Știm că lucrurile s-au schimbat. În ce măsură poate fi acest bagaj genetic influențat de stilul de viață?

Știința a dovedit că bagajul nostru genetic este influențat de factori precum: stresul, poluarea, calitatea hranei, indicele de masă corporală, suplimentele de nutriție pe care le folosim, adică de deciziile noastre din fiecare clipă a existenței. În lumea științifică, nu se mai vorbește despre determinism genetic, pentru că se știe că mai ales după vârsta de 20 de ani, „predispozițiile sunt doar niște programe care pot fi activate sau nu.

ADN-ul trebuie înțeles ca un soft din care omul singur accesează diverse programe. Astăzi există tehnologii care îți pot arăta în timp util dacă prin stilul de viață riști să declanșezi programe de boli sau, dimpotrivă, prin ceea ce faci, întreții starea de tinerețe, astfel încât să trăiești în deplină sănătate mai mult timp.

Sunt importante aceste informații, pentru că te ajută să corectezi lucruri, cât încă mai poți. Cu alte cuvinte, este ca atunci când instalezi Microsoft pe computerul tău. Dacă vei folosi vreodată programul Excel, asta ține de decizia ta și de butoanele pe care apeși. La fel de bine poți să nu-l accesezi vreodată, chiar dacă el există acolo.

La fel se întâmplă și în privința ADN-ului și a așa-numitelor predispoziții. Tu poți influența ce să exprime bagajul tău genetic  și ce să nu. Dar asta presupune să renunți la parte din ceea ce credeai până acum și să înveți lucruri noi.

Iată un argument pe cât de simplu, pe atât de serios, pentru ca oamenii să înceapă această călătorie de cunoaștere: dacă ar exista determinism genetic, gemenii univitelini (cu ADN identic) ar muri la aceeași vârstă și de aceleași afecțiuni, ori asta nu se întâmplă.

Din experiența de până acum, cât de interesați sunt românii să afle mai multe despre propriul ADN și despre ceea ce pot face pentru a-și îmbunătăți viața?

Românii sunt tot mai interesați de calitatea vieții, de înțelegerea acelor mecanisme care îi pot ajuta să vadă lucrurile diferit. Încă suntem în toate statisticile europene ale bolii pe primele poziții și murim cei mai tineri în Europa.

Prevenția, cu atât mai mult înțelegerea epigeneticii și nutrigenomicii, în acest context, sunt lucruri noi pentru români, care presupun o schimbare de paradigmă nu doar la nivel individual, ci mai ales la nivel de sistem. Practic, depinde de fiecare în parte cum și cât vrea să trăiască.

Noi suntem aici cu informații dovedite de știință, care îi pot ajuta pe oameni să ia decizii de schimbare, dar nu le oferim cu forța. Lumea se schimbă din aproape în aproape.

Care este aspectul care atrage cel mai adesea atenția: aflarea predispoziției pentru anumite afecțiuni? Speranța de viață? Reîntinerirea?

Contează extrem de mult cum formulezi mesajul pe care vrei să-l transmiți. Noi astăzi suntem în 54 de țări, vocea celui mai mare board științific reunit vreodată într-un proiect privat, un staff dedicat total creșterii speranței de viață prin îmbunătățirea stării de sănătate în rândul populației.

Înțelegând impactul stresului asupra ADN-ului, ne ferim să folosim termeni sau idei care pot genera frica sau sentimente negative. Oamenii nu vin înspre noi ca să afle ce predispoziții au și să afle de ce vor muri. Oamenii vin la noi ca să afle de ce vor trăi.

Din toată experiența noastră de șapte ani în România, se vede foarte clar că românii sunt interesați mai mult să își restabilească starea de sănătate în organism și abia apoi de reîntinerire. Dacă mă întrebați pe mine, aceasta este și ordinea firească a lucrurilor.

Un argument în favoarea realizării anumitor analize genetice

Sugerăm analize genetice doar în cazuri foarte speciale. Cu siguranță, în viitor, acestea vor fi parte din procedurile obișnuite ale unui om de rând care dorește să-și cunoască mai bine organismul. În urmă cu două-trei decenii, o procedură de acest tip costa 50.000 de euro, astăzi poți să o accesezi în Occident la laboratoare speciale pentru 1.500 de euro. În curând, nu va costa mai mult de 100 de euro.

Dar informațiile pe care le primești îți arată o stare de fapt și atât. Până la urmă, noi suntem din rândul celor care îți spun ce poți să faci în legătură cu aceasta. Practic, astăzi avem la dispoziție o jumătate de miliard de date genetice colectate din mostre de ADN prelevate din salivă, țesuturi și organe, din care am înțeles influența stilului de viață.

Aceasta este cea mai mare bază de date genetice în antiaging din lume. A durat 35 de ani pentru conceperea primelor strategii nutriționale și genetice pentru longevitate. Sună complex, dar practic noi știm, de pildă, ce substanțe naturale active din natură (legume, fructe) și în ce combinație generează cel mai bun impact asupra ADN-ului, astfel încât să poți să trăiești cât mai sănătos cu putință, până la finalul vieţii.

Sunt primele „rețete pentru viață și e foarte diferit față de atunci când prescrii o rețetă de medicamente pentru o boală. Când vorbești cu un om despre cât de mult poate trăi este ca și când insufli în el viață.

Autor: Cătălina Chiricheș

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate